Verklein je poriën door deze vijf simpele gewoontes te veranderen
© Getty Images

Verklein je poriën door deze vijf simpele gewoontes te veranderen

Door Florianne Thys
Leestijd: 2 min

Iedereen droomt van een egale en stralende huid. Helaas, merk je in de spiegel soms iets anders op: grote, grove poriën en onzuiverheden. Zijn ze gegroeid of is er iets aan de hand? Vijf slechte gewoontes kunnen hiervan de voedingsbodem zijn. We lichten ze toe.

Poriën zijn een niet zo appetijtelijk onderwerp, al vormen ze wel een belangrijk onderdeel van onze uiterlijke verschijning. Een porie is een buisje dat bij een talg- of zweetklier hoort en vervolgens gifstoffen uit zweet vrijlaat. De grootte van de poriën verschilt van persoon tot persoon, aangezien dit de combinatie vormt van genen, leeftijd, gewoontes, huidtype en omgevingsfactoren. Gewoontes, meer bepaald slechte gewoontes, kunnen poriën verstoppen wat hen groter doet lijken dan ze werkelijk zijn. Denk maar aan de T-zone, die is er meestal het ergste aan toe.

1. Met make-up gaan slapen of sporten

Van jongs af aan wordt het er ingehamerd en toch betrappen we onszelf op deze gemakzuchtige gewoonte. Met make-up gaan slapen, is nochtans helemaal niet goed voor je huid. Het zorgt ervoor dat je poriën verstopt raken, leidt tot irritaties van de huid en zorgt voor meer mee-eters en acne. De beste manier om dit te vermijden, is – je raadt het al – je make-up te verwijderen voor je gaat slapen en daarna alle overige restjes nog eens te spoelen met een tonic of micellair water. Wat sporten betreft, geldt hier exact hetzelfde: haal je make-up weg. Als je dat niet doet, dan kan het zweet geen kant op waardoor je poriën verstoppen.

2. “Eén-keer-smeren-is-genoeg”

Zonnebaden of niet, een SPF-product op je gezicht smeren, is iedere ochtend aangeraden. Iedere blootstelling aan de zon, en dus UV-stralen, oefent een invloed uit op je huid. Maar liefst 80 procent van de huidveroudering is te wijten aan zonlicht. Door jezelf dagelijks te beschermen met een SPF-verzorgingsproduct – zoals een dagcrème – voorkom je het verlies van collageen en blijft je huid elastisch.

3. Gebruik van een verkeerde reiniger

Voor het reinigen van je huid is het aangeraden om een zachte en milde reiniger uit te kiezen. Een agressief reinigingsproduct dat je bovendien frequent gebruik, kan leiden tot huidirritatie of tot de overproductie van talg. Met als resultaat dat je poriën teveel olie aanmaken en deze groter ogen.

4. Je rookt…

Roken is een ongezonde gewoonte, niet enkel voor je gezondheid maar ook voor je uitstraling. Door veelvuldig te roken, krijg je bijvoorbeeld vaak vlekken op je gezicht. Daarnaast blijft sigarettenrook ook op je huid hangen, wat mee-eters, verstopte poriën en onzuiverheden in de hand werkt.

5. Je overdrijft met scrubs

Wekelijks je gezicht verzorgen door een scrub aan te brengen, is voor veel huidtypes geen boosdoener. Maar enkel als je dit beperkt tot één à twee keer per week. Zodra je te vaak scrubt, raakt je huid geïrriteerd en krijg je rode, droge plekken. Je talgklieren nemen dit op als een stimulans om extra olie aan te maken die je poriën, opnieuw, kunnen verstoppen.

Lees meer Marie Claire op: We dragen meer zorg voor onze huid post-lockdown; Feit of fabel? De waarheid achter 5 mythes over huidkanker; Deze tips helpen je van je wallen, kringen en een vermoeide huid af

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Grote poriën, Huid, Poriën, Skincare, Verzorgingsproducten.