De basis
De basisingrediënten voor huisgemaakte ijsthee zijn thee, water, suiker en citroen. Je kan het in principe maken met elke thee die je lekker vindt, maar de meest gebruikte soorten zijn toch zwarte, groene of rode vruchtenthee.
Theezakjes zijn het makkelijkste om mee te werken. Losse thee daarentegen is moeilijker, maar meestal wel van betere kwaliteit waardoor je een aromatischere, smaakvollere ice tea krijgt.
Lees ook: World Chocolate Day: deze zoete zondes zijn het proberen waard
Eenmaal de basis er staat, kan je beginnen toevoegen en flansen: perzik in partjes, blaadjes munt… Alles voor de smaak én het uitzicht van jouw icetea. Hier zijn alvast 5 recepten waar je mee aan de slag kan.
1. Simpele ice tea
Ingrediënten
- 1 liter gekookt water,
- 1 citroen, in partjes,
- 1 theezakje groene, zwarte of rode vruchtenthee,
- ijsblokjes,
- optioneel: verse munt, gember, honing…
Bereiding
- Breng het water aan de kook in een pot of in de waterkoker. Giet het vervolgens in een kan om af te koelen. Groene thee zet je het beste op 80 graden, vandaar dat je het best eerst laat afkoelen.
- Doe het theezakje in het water en laat het ongeveer 3 minuten trekken.
- Voeg een paar stukken citroen toe en eventueel een extra smaakmaker zoals munt of gember. Als je de thee zoeter wilt, voeg dan wat honing of suiker toe.
- Laat de ijsthee afkoelen in de koelkast.
- Serveer koud met ijsblokjes.
2. Earl Grey ice tea met sinaasappel
Ingrediënten
- 1 liter koud water,
- 1 sinaasappel, schil & extra voor afwerking,
- 10 gram losse Earl Grey thee,
- 3 takjes munt,
- ijsblokjes.
Bereiding
- Doe de Earl Grey thee in een liter koud water. Voeg de munt en de schil van de sinaasappel toe.
- Laat het mengsel 6 tot 12 uur in de koelkast staan.
- Zeef alle ingrediënten uit de ice tea.
- Voeg ijsklontjes toe en eventueel wat sinaasappelschijfjes en munt voor de afwerking.
3. Spicy chai ice tea
Ingrediënten
- 240 milliliter gekookt water,
- 240 milliliter (plantaardige) melk,
- 2 zakjes chai thee,
- 15 gram suiker,
- ijsblokjes,
- Optioneel: kruiden zoals kurkuma, kardemom, kaneel…
Bereiding
- Doe het warme water, de theezakjes en suiker samen in een kleine pot. Laat het mengsel minstens 5 minuten trekken.
- Roer vervolgens tot de suiker is opgelost.
- Verwijder de theezakjes en zet het mengsel in de koelkast om af te koelen.
- Vul een glas met ijs en voeg het chai-mengsel toe. Leng aan met de melk en roer voorzichtig.
- Voeg kruiden toe voor extra spicyness en geniet!
4. Granaatappel ice tea met limoen
Ingrediënten
- 1 liter gekookt water,
- 6 gram witte thee,
- 25 gram suiker,
- 200 milliliter granaatappelsap,
- 1 limoen, in schijfjes,
- ijsblokjes.
Bereiding
- Voeg de witte thee toe aan het warme water. Laat 5 tot 7 minuten trekken vooraleer de blaadjes eruit te zeven.
- Voeg de suiker toe aan het theemengsel en laat afkoelen.
- Doe het granaatappelsap en de limoenschijfjes in een kan vol ijs.
- Giet vervolgens het theemengsel erover en serveer!
5. Sangria ice tea
Ingrediënten
- 1 liter gekookt water,
- 6 gram oolong thee,
- 20 gram suiker,
- 100 milliliter druivensap,
- 100 milliliter sinaasappelsap,
- 1 limoen, in schijfjes,
- 1 citroen, in schijfjes,
- ijsblokjes,
- optioneel: rood fruit, munt…
Bereiding
- Doe het warme water, suiker en oolong thee samen in een pot. Laat het minstens 5 minuten trekken vooraleer het mengsel te zeven.
- Voeg het druivensap, de citroen- en limoenschijfjes toe.
- Dek af en laat een nacht afkoelen.
- Roer het sinaasappelsap door het mengsel en serveer onmiddellijk met ijs.
Lees ook: Zo zet je thuis koffie als ene barista