Veilig in de tuin werken met goede werkkleding
©

Veilig in de tuin werken met goede werkkleding

Leestijd: 1 min

Lekker in de tuin werken: het is heel erg voldoening gevend. De beweging, de frisse lucht én natuurlijk het mooie (of lekkere!) resultaat; het doet je goed! Vaak doen we dat gewoon in onze oude spijkerbroek en met laarzen aan. Maar met werkkleding en -schoenen is het veel comfortabeler en veiliger.

Waarom werkkleding?

Een moestuin is niet alleen ontzettend leuk, het levert je ook gezonde en goedkope groenten en fruit op! Bij tuinwerk krijg je echter te maken met bijvoorbeeld brandnetels en doornplanten waardoor je jezelf kunt verwonden of een allergische reactie op kunt lopen. Ook het gereedschap waar je mee werkt kan wel eens voor extra risico zorgen. Goede comfortabele schoenen, broeken en jacks bieden een hoge mate van bescherming. Als je bijvoorbeeld een tuintegel op je voet laat vallen, beland je met je rubber laarzen waarschijnlijk op de Spoedeisende Hulp, terwijl je met goede werkschoenen nergens last van hebt en lekker door kunt werken. Loop je met je spijkerbroek tegen een braamtak aan, dan heb je de doorns in je benen zitten, vaak tot bloedens toe. Met een goede werkbroek heb je wederom nergens last van en in de winter is het lekker warm.

Passende werkkleding

Waar koop je nu geschikte werkkleding? Een gerenommeerde  webshop voor dames werkkleding is Engelbert Strauss. Daar vind je alles wat je nodig hebt voor elke werksituatie. De kleding voldoet aan alle wettelijke eisen en zie er bovendien ook nog eens modieus uit. Hoe vind ik werkkleding die bij mij past? Aangezien je dus niet gebonden bent aan wetten, is het belangrijk om zelf te bepalen welke werkkleding je nodig hebt. Je kunt dit heel eenvoudig bepalen door na te gaan wat voor klussen je buiten vaak doet. Ga je de grond spitten of met zware voorwerpen aan de slag? Dan is het slim om goede werkschoenen aan te trekken. Voor het uitroeien van die vervelende braamstruiken trek je een stevige overal en handschoenen aan. Ga je alleen worteltjes steken of sla zaaien? Dan heb je aan een paar handschoenen voldoende.

Werkkleding kopen

Met werkkleding bereik je dus veel meer én bescherm je jezelf. Maar, wat voor werkkleding bestaat er eigenlijk, wanneer is het verplicht en wat voor bedrijfskleding moet je dragen? Voor elke bedrijfstak gelden andere (gradaties van) veiligheidsrisico’s. Soms is het dragen van bedrijfskleding verplicht en dan moet de werkgever deze aan je te verschaffen. Maar voor het werk in jouw moestuin is het je eigen verantwoordelijkheid. Als je op internet kijkt, kom je al snel de term PBM tegen. Wat is PBM? Het staat voor Persoonlijke Beschermingsmiddelen en is in de Europese wetgeving vastgelegd in 3 veiligheidscategorieën. Voor het werk in de tuin als particulier val je onder categorie 1, minimale gevaren. Daarbij ben je niets verplicht te dragen, maar het wordt wel sterk aangeraden. Het is dus een kwestie van je gezonde verstand gebruiken!

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >