Deze vegetarische kerstgerechten moeten niet onderdoen voor de klassiekers
© Unsplash

Deze vegetarische kerstgerechten moeten niet onderdoen voor de klassiekers

Door Lotte Gillis
Leestijd: 2 min

Uitgebreid dineren hoort hoe dan ook bij de feestdagen. Toch kan het soms een uitdaging zijn om een kerstgerecht te vinden dat geschikt is voor al je gasten. Als vegetariër kom je namelijk niet aan je trekken met een gevulde kalkoen of een portie foie gras. Dankzij deze drie vegetarische kerstgerechten genieten ook veggies van een heerlijk kerstdiner.

/

Wie Kerstmis zegt, zegt lekker eten. Toch kan koken voor zo veel verschillende mensen een uitdaging zijn. Zo bestaan traditionele kerstgerechten vooral uit vlees. Dit maakt het moeilijk om ook je vegetarische gasten een kerstwaardig diner aan te bieden, ter inspiratie deze vegetarische alternatieven voor gevulde kalkoen, foie gras en vol-au-vent.

Lees ook: Duurzaam december: zo verspil je minder eten

/

Gevulde pompoen als alternatief voor kalkoen

gevulde butternut pompoen

Unsplash

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 1/2 butternut pompoen
  • 75 gr oesterzwammen
  • 15 gr okkernoten
  • 1 el paneermeel
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Snij een butternut pompoen door de lengte in 2 gelijke delen.
  2. Zet de helft van de pompoen gedurende 1 uur in de oven op 180 graden.
  3. Stoof de oesterzwammen gaar in een pan.
  4. Hol de halve pompoen uit met een lepel.
  5. Meng de oesterzwammen met de inhoud van de pompoen.
  6. Kruid het geheel met peper en zout.
  7. Verkruimel de okkernoten en meng ze onder het geheel.
  8. Vul de uitgeholde pompoen met het mengsel.
  9. Bestrooi het geheel met paneermeel.
  10. Zet de pompoen nog 5 minuten in de oven op grillstand.
/

Kastanjespread in plaats van foie gras

kastanjespread

Unsplash

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 25 gr kastanjes
  • 25 gr kastanjepuree
  • 15 gr champignons
  • 1/4 ui
  • 1 tl misopasta
  • 35 ml rode wijn
  • 1 el olijfolie
  • 20 gr paneermeel
  • peper
  • zout
  • cayennepeper
  • rozemarijn

Bereiding

  1. Maak een insnijding in de kastanjes en kook ze 5 minuten lang.
  2. Pel de kastanjes. Snij de kastanjes, ui en champignons fijn.
  3. Doe olijfolie in een pan en bak de ui.
  4. Als de ui glazig is, voeg je de stukken champignon toe en bak je ze gaar.
  5. Voeg de wijn toe en breng het geheel aan de kook.
  6. Verlaag het vuur en voeg de kastanjes, kastanjepuree, het paneermeel en de misopasta toe.
  7. Kruid met peper, zout, cayennepeper en rozemarijn.
  8. Laat het geheel op een matig vuur opwarmen zodat het aandikt.
  9. Laat het mengsel afkoelen en presenteer het op toastjes.

Wil je tijd besparen en zo dicht mogelijk bij de smaak van echte foie gras komen, dan kan je ook de vegan faux gras van Gaia proberen.

/

Geen vol-au-vent, maar vol-au-veggie

vol-au-veggie

Unsplash

 

Ingrediënten (voor 1 persoon)

  • 50 gr champignons
  • 50 gr oesterzwammen
  • 50 gr falafel
  • 25 ml room
  • 125 ml water
  • 10 gr boter
  • 10 gr bloem
  • 1 bladerdeegpastei
  • 1 el olijfolie
  • peper
  • zout

Bereiding

  1. Snij de champignons en oesterzwammen in stukken.
  2. Bak de falafel, champignons en oesterzwammen in olijfolie.
  3. Smelt de boter in een kookpot, voeg de bloem en het water toe. Blijf roeren tot je een dikke saus bekomt.
  4. Voeg de champignons, oesterzwammen en falafel toe.
  5. Kruid het geheel met peper en zout.
  6. Laat 5 minuten sudderen voeg ondertussen de room toe.
  7. Maak de bladerdeegpastei in de oven klaar zoals vermeld staat op de verpakking.
  8. Dien de vol-au-veggie op in de bladerdeegpastei.

Lees ook: Vier feestmenu’s voor een stressvrij eindejaar

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Kerst, Recept, Veggie.