Topmodellen spreken zich uit over seksueel misbruik door Gérald Marie
© Carla Bruni in de jaren 90 - Getty Images

Topmodellen spreken zich uit over seksueel misbruik door Gérald Marie

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 1 min

Gérald Marie, voormalig Europees hoofd van Elite Model Management, was drie decennia lang een van de machtigste mannen in de mode-industrie. Maar na 20 jaar aan de top wordt hij nu dan toch van zijn piedestal gehaald. Hij werd al tal keren beschuldigd voor aanranding en verkrachting. 

/

Marie, die ooit getrouwd was me topmodel Linda Evangelista en nu op Ibiza woont, wordt beschuldigd van verkrachting en seksueel wangedrag. Hij ontkent de beschuldigingen van minstens 24 vrouwen al jaren lang. Maar er komt eindelijk verandering in de zaak. Vorig jaar begonnen openbare aanklagers in Frankrijk een onderzoek naar de incidenten uit de jaren 80 en 90. Carré Sutton (vroeger Otis, ze nam de naam van haar man aan red.), een voormalig Amerikaans supermodel stapte naar voor om de vrouwen in Parijs te begeleiden.

Lees ook: VK test binnenkort misschien terug op dieren: deze beautymerken doen dat niet

De 51-jarige actrice, model en activist, vertelde tien jaar geleden in haar memoires ‘Beauty Disrupted’ al over serie verkrachtingen door Gérald Marie toen ze amper 17 jaar oud was. Eind augustus kondigde de actrice aan op Instagram dat ze Marie aanklaagt. Duizenden mensen scharen zich achter het model onder wie ook topmodel en voormalig first lady van Frankrijk Carla Bruni. “Genoeg is genoeg”, klinkt het. “Ik sta achter Carré en andere overlevenden van Gérald Marie als ze naar Parijs komen om te getuigen.”

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Model Alliance (@modelallianceny)

/

“Modewereld ontsnapte aan controle”

De stem van Bruni werd aangemoedigd door de Model Alliance, een belangenorganisatie zonder winstoogmerk voor modearbeiders. “We streven naar gerechtigheid voor overlevenden”, vertelt oprichtster Sara Ziff aan The New York Post. “Maar we willen ook een veiligere en rechtvaardigere mode-industrie met echte verantwoordelijkheid. Ondanks de #MeToo- en #TimesUp-bewegingen is de modewereld grotendeels ontsnapt aan elke serieuze controle die mensen in machtspositie ertoe zou dwingen om de manier waarop ze zaken doen te veranderen.”

Lees ook: 3 x originele cocktailrecepten met rum

In Frankrijk komt er dan weer kritiek op lokale wetshandhavinginstanties nadat verschillende zaken niet werden vervolgd. Een jaar geleden dienden elf vrouwen een klacht in tegen Marie. Onder hen Carré Otis, Cindy Walsh en een BBC-verslaggeefster. Carré deed daarnaast ook een beroep op New Yorks Child Victims Act voor herhaaldelijke verkrachting én mensenhandel. Daarnaast klaagt ze ook haar boeker van het moddellenbureau Trudi Tapscott aan.

Otis hoopt dat haar rechtszaak en de getuigenissen van enkele aanklagers andere slachtoffers aan zal moedigen om hun stem te laten horen. “Als we geen bescherming krijgen, waar zijn we dan mee bezig?”

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Carla bruni, Carré otis, Parijs.