VK test binnenkort misschien terug op dieren: deze beautymerken doen dat niet
© ZB

VK test binnenkort misschien terug op dieren: deze beautymerken doen dat niet

Door Margo Verhasselt
Leestijd: 2 min

Hogere taxen, moeilijker reizen en geen punten op het Eurovisie Songfestival. Het kan lijken alsof de Brexit geen gigantische impact heeft, maar er worden wel degelijk veranderingen doorgevoerd. De laatste nieuwe? Na 23 jaar, voor het eerst sinds 1998, denkt het Verenigd Koninkrijk erover na om sommige cosmetische producten terug te testen op dieren.

/

In 1998 werden dierenproeven voor chemische stoffen die alleen in cosmetische producten gebruikt worden in het Verenigd Koninkrijk verboden. De regering herbekijkt die beslissing nu opnieuw. Ze scharen zich achter een besluit van het Europees Agentschap van Chemische Stoffen (ECHA). Zij besloten vorig jaar, tegen EU-restricties in, dat sommige stoffen wél getest moeten worden op dieren om veiligheid ten alle tijden te garanderen.

Lees ook: Verander je levensstijl om een klimaatcrisis te voorkomen

Niet al te verrassend krijgt de regering heel wat negatieve commentaar op de beslissing. “Deze beslissing maakt de reputatie van het VK belachelijk. We zijn jarenlang vooruitstrevend geweest op het gebied van onderzoek en innovatie. Het feit dat we nu opnieuw gaan testen op zo’n barbaarse manier is onaanvaardbaar”, vertelt dokter Katy Taylor van Cruelty Free International aan de Britse krant The Guardian.

Dit zijn onze favoriete merken die niet op dieren testen:

1. Lush

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Lush Antwerpen (@lush_antwerp) 

Het Britse bedrijf focust zich altijd op duurzame en diervriendelijke producten. Lush ruilt daarnaast ook vijf schone, zwarte potjes voor een vers gezichtsmasker.

2. Cîme

Cîme (Frans voor top van de boom) streeft ernaar zo transparant mogelijk te zijn. Wat er in de producten van het Belgisch merk zit en waar die vandaan komen is zeker geen geheim, integendeel. De ingrediënten zijn gecertifieerd biologisch, de formules geheel natuurlijk. Anti-oxidanten, vitaminen en essentiële vetzuren doen de huid stralen.

Lees ook: Waarom je een natuurlijke deodorant moet proberen

3. Urban Decay

Urban Decay is cruelty free en bijna alle producten zijn veganistisch. Verder zet het beautymerk zich ook in om het testen op proefdieren te beëindigen. Het mag dan ook trots zijn op zijn PETA– en ‘leaping bunny’-certificaat. Urban Decay staat bekend om zijn uitbundige kleurrijke make-up. Deze make-up kleurt niet binnen de lijntjes en laat je zijn wie je bent.

4. Dr. Hauschka

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Dr. Hauschka Benelux (@drhauschka.nl)

Clean beauty is voor Dr. Hauschka geen trend, maar traditie. Het beautymerk streeft duurzaamheid en kwaliteit na in alle aspecten van het productieproces. Zo halen ze hun grondstoffen voornamelijk uit hun eigen biodynamische tuin.

Lees ook: Copenhagen Fashion Week luidt de comeback van streetstyle in

5. De Body Shop

Het Britse cosmeticamerk The Body Shop streeft al sinds hun prille begin in 1976 naar het verrijken van onze planeet en haar bewoners. Het bedrijf heeft een ambitieus, maar ook erg hartverwarmend doel: ze willen namelijk ‘s werelds meest duurzame en ethische onderneming worden, en opteren resoluut voor 100% cruelty free producten. Met andere woorden: niets wordt op dieren getest. De producten zijn ook stuk voor stuk erg kwalitatief en mooi om te zien, wat het des te leuker maakt.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beauty, Cruelty free.