Reden? Vrouwelijke borsten worden op Instagram systematisch gecensureerd en de bedenkers willen dit onderwerp op een creatieve manier aan de kaak stellen. Wie of wat zit achter die censuur? Taboob gaat op onderzoek.
Met Taboob willen Noortje en Jasper de grenzen aftasten van Instagram en kijken hoe een algoritme juist te werk gaat. Vrouwelijke borsten worden simpelweg verwijderd op Instagram. Wat maakt nu juist een borst een borst? Zou een foto van een vrouwelijke borst, die geperst is tussen een sandwich, ook weggeveegd worden door het algoritme?
Een algoritme
Ooit al gehoord van een algoritme? Een algoritme is een programmeertaal die een bepaalde taak uitvoert. Als er een foto op je Instagram geblokkeerd wordt, wil dat zeggen dat hier geen fysiek persoon aan te pas komt, maar dat een ingenieus staaltje technologie de oorzaak is. Op Instagram is het algoritme zo ontwikkeld dat vrouwelijke borsten geblokkeerd worden. De vraag blijft echter: waardoor wordt de functie getriggerd? Is een vrouwelijke borst zoveel anders dan een mannelijke borst?
Experiment: Instagram’s definitie van een vrouwelijke borst
Noortje en Jasper willen in hun onderzoek nagaan wat een borst tot een borst maakt. Zou een borst ook verwijderd worden als er een ballonnetje aan de tepel hangt? Of als een tepel besmeurd is met discoballetjes? Al deze kunstzinnige foto’s worden genummerd zodat ze op het einde van hun project een heldere conclusie kunnen trekken. Tussenstand? Zestien op tweeëntwintig. Zes vrouwelijke titties werden ondertussen verwijderd! We zijn benieuwd hoeveel er van de vijfenzeventig nog over zullen blijven …
Let the tits out
Ondertussen telt de pagina al 18,5 duizend volgers! Taboob viel meteen in the picture bij vele vrouwelijke Instagrammers. In het verleden maakte de hashtag #freethenipple veel los bij vrouwen. Nu waait het weer op dankzij alle aandacht rond de pagina Taboob. We merken een nieuwe challenge op, waarbij vrouwen massaal hun borsten, al dan niet ‘creatief’ naakt, delen op sociale media (Jitske Vandeveire, Flopstical, …). Hiermee willen ze een duidelijk statement maken. Waarom worden vrouwelijke borsten gecensureerd? Zou dit cultureel bepaald zijn? Is het een seksueel object? Mannen kunnen tepels toch ook ervaren als erogene zone? Dit zijn vraagstukken waarbij je zeker stil mag staan. Let the female tits out!
Save the date
In het najaar organiseren Palmers en Declerq een tentoonstelling in het Ingrid Deuss Gallery. Tijdens deze tentoonstelling worden prints van de foto’s te koop gesteld en de opbrengst gaat naar een wel heel goed doel: borstkankeronderzoek.
Volg Taboob en creëer je eigen #taboob!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook: https://marieclaire.be/nl/knowyourlemons-zichtbare-symptomen-borstkanker/