Wetenschappers beschouwen spirulina als de beste bron van eiwitten en ijzer ter wereld. Bovendien wordt het toegediend aan populaties die te kampen hebben met hongersnood. Waarom? Omdat dit microalgje zowel een plant is als een waterbacterie. Die combinatie maakt dat spirulina beschikt over ongeziene hoeveelheden micronutriënten en antioxidanten – denk: vitaminen (B, E, K …), mineralen, sporenelementen, carotenoïden, essentiële vetzuren, eiwitten. Het bevat echter geen vitamine C, jodium, omega 3 of vezels.
Ontgiften en zuiveren
Het hoge chlorofylpercentage (115 mg /10 g) maakt dat spirulina het lichaam zuivert van zware metaalresten (o.a. kwik, lood en nikkel) en andere pesticiden die je metabolisme verstoren met overgewicht, vermoeidheid en spijsverteringsstoornissen tot gevolg. “Het chlorofyl bindt zich aan de gifstoffen en zorgt er vervolgens voor dat deze op een natuurlijke wijze worden geëlimineerd”, zegt dr. Jean Dupire, een voedingsdeskundige die reeds meerdere boeken aan deze wonderlijke alg wijdde.
Fijn voor de lijn
Nog een paar leuke pluspunten: spirulina verhoogt de productie van lactobacilli in je darmen, stimuleert je spijsvertering én geeft je immuunsysteem een boost. De moleculaire werking ervan ligt dicht bij EPO, erytropoëtine, wat in de oncologie gebruikt wordt om kankerpatiënten weer op krachten te krijgen. Spirulina is ook rijk aan plantaardig ijzer en dus een ideaal extraatje voor vegetariërs, flexitariërs en vrouwen die last hebben van overvloedige menstruaties.
Antiveroudermiddel
De antiradicale eigenschappen van spirulina – dat een concentratie van bètacaroteen bevat dat tien tot vijftien keer hoger ligt dan in wortel en vitamine E – maken het tot een anti-aging middel bij uitstek, geoptimaliseerd in regenererende thalassotherapiebehandelingen die spirulina en zeewier combineren.
Hoeveel spirulina moet je innemen?
Spirulina wordt bij voorkeur geabsorbeerd in de vorm van vlokken en twijgen, 100% zuiver, zonder hulpstof (silica, zetmeel, enz.) en liefst lokaal geproduceerd. De juiste dosis? 1 tot 3 gram per dag (1 theelepel komt overeen met 3 gram). Een kleine waarschuwing: bij hoge dosissen kan spirulina aanleiding geven tot hoofdpijn en darmpijn. Het is ook gecontra-ïndiceerd bij mensen met nierfalen.
Bron: www.marieclaire.fr.