SOS Rosacea: alle tips tegen rode wangen
©

SOS Rosacea: alle tips tegen rode wangen

Door Laura Dabekaussen
Leestijd: 2 min

Hoewel een gezonde winterblos aantrekkelijk is, ervaren de meeste mensen dat wangen als tomaten dat tout court niet zijn. SOS Rosacea dus. We stellen je de beste hulpmiddeltjes tegen de roodheid voor.

Rosacea

Rosacea is een huidaandoening die rode vlekken op het gezicht veroorzaakt. Hoewel de aandoening meestal onschuldig is, brengt ze voor veel mensen letterlijk het schaamrood op de wangen. Rosaceo komt vooral voor in het gezicht, met name de neus en wangen en kan in verschillende varianten voorkomen. Bij een lichte vorm kan je vaak met kleine oplossingen de roodheid al verminderen. Heb je daarintegen echt last van de roodheid, dan kan je best een afspraak maken met een specialist voor een gepersonaliseerde aanpak. 

/

Wat kan je zelf doen?

Rosacea en de lichte variant Couperose komen vaak voor in de winter. Door de temperatuurswisselingen en de vaak sterke en gure wind, krijgt je huid veel te verduren. Hierdoor spannen de bloedvaten in je gezicht sneller samen en krijg je die felrode kleur.

Rosacea

Unsplash

Koud washandje

De eerste en meest simpele oplossing is om je huid even rust te gunnen. Leg bij roodheid even een koud washandje op de blos. Dit vernauwt de aderen in je gezicht en doet de rode kleur deels wegtrekken.

Hydrateren en beschermen

In de winter besteden we vaak minder aandacht aan onze huid dan in de zomer. Om je huid ook in de winter te beschermen gebruik je best een zonnebrandcrème, deze beschermt je gezicht van een rode tint. Een gure wind maakt dat je huid ’s avonds uitgedroogd aanvoelt. Breng een vochtinbrengende en milde nachtcrème aan zodat je huid kan hydrateren en recupereren.

Vermijd sterke producten

Als je een gevoelige huid hebt, die vaak rood kleurt, gebruik je best zo weinig mogelijk producten. Opteer voor zeeploze producten en milde make-upverwijderaars. Deze sparen je huid het best. Wees ook voorzichtig wanneer je je make-up verwijdert en boen niet te hard op je gezicht. Wil je een crème smeren tegen de roodheid, gebruik dan de 3 stappenformule van Delbôve. Dit serum, crème en masker verlicht, hydrateert en kalmeert het gezicht, waardoor de roodheid verdwijnt.

Rosacea

Pers

Alcohol en kruiden

Vermijden, vermijden, vermijden. Door de alcohol gaan je bloedvaten net meer openstaan en zal de blos op je wangen snel overgaan naar een vuurrood hoofd. Drink met mate en mijd pikante kruiden. Deze hebben hetzelfde effect op de huid. Let op: ook wanneer je warme dranken drinkt, kan je huid er rood uitzien. Laat jouw thee of koffie best eerst lichtjes afkoelen.

/

Enkel op doktersvoorschrift

Wanneer je een sterke vorm van Rosacea hebt en je graag van die roodheid af wil, praat je best met een dokter. Hij/zij kan dan samen beslissen wat de beste optie is voor jouw specifiek probleem.

Rosacea

Unsplash

Antibiotica op voorschrift

Bij overmatige roodheid kan een dokter een antibioticakuur voorschrijven. Deze kuren zijn vrij lang, 2 tot 6 maanden, afhankelijk van hoe sterk de roodheid mindert. Ze werken tegen de roodheid omdat ze een onstekingsremmend effect hebben en Rosacea eigenlijk een ontsteking van de huid is.

Lasertherapie

Hierbij worden met een laser de bloedvaatjes weggewerkt. Deze behandeling is niet overal mogelijk omdat niet alle ziekenhuizen over dat soort laser beschikken. De behandeling wordt ook meestal niet vergoed.

Dichtbranden

Dichtbranden is een iets oudere manier om Rosacea te behandelen, maar is wel minstens zo effectief als een laser. Hierbij worden opengesperde bloedvaatjes met een fijne naald dichtgebrand. De behandeling kan wat gevoelig zijn, maar is meestal pijnloos. Ook deze behandeling wordt meestal niet vergoed.

Lees meer Marie Claire: Hebben de skin-care kits van Aesop, Deze essentiële oliën zullen je redden deze winter, 7 op 10 Belgische vrouwen zou zichzelf mooier vinden met wittere tanden, Grijsheid, blijheid, 3 tips tegen en winterdip.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Beautytips, Gezondheid, Rode wangen, Rosacea.