Solliciteren bij tropische temperaturen: zo hou je het hoofd (en je oksels) koel
© Unsplash

Solliciteren bij tropische temperaturen: zo hou je het hoofd (en je oksels) koel

Leestijd: 2 min

Een sollicitatiegesprek roept bij de meesten onder ons dubbele gevoelens op. Enerzijds ben je dolblij dat je de kans krijgt om te solliciteren, anderzijds komt er telkens weer de nodige stress bij kijken. En stress = zweet, zeker bij de huidige tropische temperaturen. Tips om klamme handen, een parelende T-zone en okselvijvers te voorkomen? Wij hebben er zowaar 5 voor je.

1. Vertrek meer dan op tijd

Om te solliciteren, vertrek je best op tijd. Om te solliciteren bij warm weer vertrek je best nog 15 minuten eerder, dan hoef je niet te rennen om op tijd te zijn. Idealiter meld je je best 10 minuten voor het afgesproken uur bij de receptie, dan heb je nog even de tijd om jezelf op te frissen in het toilet (zorg voor deo en lippenstift in je handtas). Was ook zeker je handen zodat je nadien frisse handdrukken kan uitdelen. Goede eerste indruk gegarandeerd.

Tijdens het wachten, zal je ongetwijfeld gevraagd worden om plaats te nemen in de daarvoor voorziene ruimte. Dit aanbod sla je best beleefd af als je zweetplekken op de achterkant van je broek of rok wil vermijden. Ga wel naar de wachtruimte, maar wandel eerder rustig rond en bekijk aandachtig de decoratie en het aangeboden leesmateriaal. Zo wek je al direct de indruk dat je interesse hebt in het bedrijf.

2. Hou het natuurlijk

Less is more als het op solliciteren aankomt, zeker wat betreft je make-up en je parfum. Hoe hoger het kwik, hoe groter het risico dat je make-up uitloopt en je parfum net dat kleine beetje anders ruikt dan normaal. Hou je make-up dus zo naturel mogelijk en verstuif je parfum (met mate) op je kleren in plaats van op je huid.

3. Licht en wijd

Hoewel dat superstrakke, zwarte mantelpakje je ongetwijfeld beeldig staat, opteer je bij warm weer best voor iets lossere, mooivallende kleren in pastelkleuren. Katoen, linnen (pas op met de kreukels) en koele wolsoorten voeren je lichaamswarmte beter af dan synthetische stoffen, wat ook maakt dat je minder zal zweten.

4. Niet te bloot

Te veel bloot is nooit een aanrader als je gaat solliciteren, maar bij tropische temperaturen wordt die stelregel al eens vergeten. En toch let je hier best extra op, want hoeveel bloot je toont, beïnvloedt in verregaande mate de eerste indruk die mensen van je zullen vormen.

Bewaar de ontblote schouders dus voor thuis en zorg dat je schoenen minstens de helft van je voet bedekken. Pumps zijn dus ok, flipflops niet, peeptoes kunnen mits de zichtbare nagels verzorgd en eventueel mooi gelakt zijn. Sneakers vermijd je best, ook al bedekken die meer dan de helft van je voet.

5. Eerste hulp bij okselvijvers

Breekt er, ondanks alle goede voorbereidingen, hier en daar toch een zweetdruppel door? Ga er dan sportief mee om. Je bent heus niet de enige die last heeft van de warmte op tropische zomerdagen, dus stress er niet overmatig over (= extra zweet) en ontmijn de situatie met een laconieke opmerking. Aarzel ook niet om te vragen of het raam open mag of de airco een graadje lager.

En last but certainly not least is er nog de ultieme gouden tip: zorg dat je outfit goed zit. “Ook het psychologisch effect van kleding is tijdens een sollicitatiegesprek belangrijk”, aldus Davy Ghysels, Marketing Director bij Hays België. “Het is belangrijk dat je outfit comfortabel zit. Draag dus kleren waar je je goed in voelt, dan zal je automatisch meer zelfvertrouwen uitstralen.”

Meer lezen in de rubriek MC@Work? Check dan zeker ook 7 handige apps voor drukbezette carrièrevrouwen7 tips om een succesvol freelancer te worden en Dipje op het werk? Een bedrijfsmoestuin is de oplossing!.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Job, Jobinterview, Sollicitatiegesprek, Solliciteren.