#ShutItAllDown: vrouwen strijden tegen gendergerelateerd geweld in Namibië
© Shutterstock

#ShutItAllDown: vrouwen strijden tegen gendergerelateerd geweld in Namibië

Door Enya Torrez
Leestijd: 3 min

Sinds oktober vindt in Namibië het ene na het andere protest plaats. Voornamelijk jonge vrouwen hebben de straten van de Namibische hoofdstad, Windhoek, overgenomen om zich uit te spreken tegen vrouwenmoord en gendergeweld. Gezang en kreten zoals "Ons is moeg" en "#ShutItAllDown" maken wereldwijd indruk, met een jonge generatie die toont hoe je verandering brengt.

/

Wat was de aanleiding van #ShutItAllDown?

De oorzaak van de protesten vond plaats in april eerder dit jaar toen een 22 jaar jonge moeder, Shannon Wasserfall, verdween. Vermoedelijk had dit te maken met seksueel en gendergerelateerd geweld, bijzonder veel voorkomend in Namibië. Dankzij een tip aan de politie werd Wasserfall’s lichaam zo’n half jaar later levenloos teruggevonden.

Voor vele jonge activisten was dit de druppel. Woede zette zich om in strijdlust en samen met honderden andere protesteerders overspoelden zij de straten van Windhoek met één duidelijk doel voor ogen: shut it all down.

Shannen Wasserfall was dan ook niet het eerste slachtoffer van wat de protesteerders zien als ‘verwaarlozing van misdrijven tegen vrouwen door de politie’. Haar zaak is een van de 176 seksuele, huiselijke en gendergerelateerde misdrijven gerapporteerd tussen maart en september dit jaar. Over een periode van anderhalf jaar, tussen januari 2019 en juni 2020, werden er per dag zo’n 3 verkrachtingen geraporteerd. Een verontrustend cijfer wanneer je weet dat Namibië slechts 2.5 miljoen inwoners telt. Dat is bijna net zo weinig als 1/3e van de Vlaamse bevolking in België.

/

Verontrustende cijfers

Zelfmoord is een dagelijks fenomeen in Namibië. De cijfers horen bij de hoogste ter wereld. Zoals overal ontnemen mannen zich het vaakst hun eigen leven, al zitten ook de cijfers voor jonge Namibische vrouwen in de lift.

Net zoals zelfmoorden, zijn passionele moorden de laatste jaren sterk toegenomen. Dit heeft volgens experts voornamelijk te maken met het lage zelfbeeld van mannen, materiële afhankelijkheid, slecht om kunnen gaan met tegenslag en schrik om afwijzing.

Ondanks een sterke allimentatiewet falen vele Namibische vaders erin bij te dragen aan de opvoeding van hun kinderen. De dagelijkse situatie voor moeders eist zijn tol en het dumpen van baby’s is ondertussen eerder standaard dan uitzondering.

Ook verkrachtingen zijn een dagdagelijks fenomeen in het Zuid-Afrikaanse land, net zoals incest en seksueel misbruik bij grootmoeders, baby’s en alles daartussen.

Bijna een vijfde van de vroege en onbedoelde zwangerschappen vindt plaats bij Namibische tienermeisjes, waarbij 40 procent het gevolg is van seks zonder wederzijdse toestemming. Toch werd onlangs nog aangekondigd dat het vak seksuele voorlichting op scholen verdwijnt omdat het abortus zou promoten, homoseksualiteit zou goedpraten en kinderen zou seksualiseren.

Gendergerelateerd geweld heeft de benaming van een schaduwpandemie gekregen in Namibië. Na een maandenlange lockdown om de coronapandemie een halt toe te roepen, werd het leven van slachtoffers van huishoudelijk geweld namelijk nog zwaarder dan normaal.

/

Contradictorisch

Je zou het misschien niet verwachten wanneer je naar de cijfers kijkt, maar Namibië is een van de grote koplopers wanneer het neerkomt op een gendergebalanceerd parlement. Bijna de helft van de leden van de volksvergadering zijn vrouwen. Een cijfer dat nog steeds stijgt. Voor velen is het onbegrijpelijk hoe deze progressieve evolutie niet te zien is in de Namibische politiek.

De Namibische bevolking pleit al een tijd voor een veranderende attitude jegens seksuele, huiselijke en gender gerelateerde misdrijven. De week voordat ze Shannon Wasserfall’s lichaam vonden, kwam de Namibische minister van Gendergelijkheid, Armoedebestrijding en Sociaal Welzijn, Doreen Sioka, nog onder vuur wegens een ongevoelige en eerder grafische uitspraak over kindermisbruik. Vele Namibiërs waren teleurgesteld dat een minister zich zo uitliet over zulke gevoelige zaken. Ze vroegen dan ook om haar ontslag.

/

Wat nu?

Tijdens de protesten kwam een 27-jarige vrouw, Gwashiti Tomas, om het leven toen zij aangaf de relatie met haar partner te willen beëindigen. Activisten vragen de autoriteiten om de noodtoestand af te roepen, met experten te overleggen over het probleem en de herevaluatie van de straffen van moordenaars en zedendeliquenten te prioriteren.

Daarbij publiceerde de non-profit organisatie, Sister Namibia, die in staat voor het promoten van vrouwenrechten een gedetailleerd tien-stappenplan voor de Namibische overheid.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sister Namibia (@sister_namibia)

De Namibische overheid kondigde als reactie aan dat, samen met andere maatregelen, ze de huidige juridische en beleidsregels zullen versterken om de problemen op het gebied van gendergerelateerd geweld aan te pakken. Hoewel het statement niet voldeed aan de eisen rond het uitroepen van de noodtoestand, zijn de activisten toch hoopvol.

Graag maken we de kanttekening dat in Zuid-Afrika steeds meer jonge mannen zich wel opstellen als betrouwbare partner, liefdevolle echtgenoten en vaders. Ook zij doen mee aan de #ShutItAllDown protesten.

Lees meer Marie Claire op: Alles wat je moet weten over #EndSARS, Alles wat je moet weten over de eerste vrouwelijke Amerikaanse vicepresident Kamala Harris en België daalt op Europese index voor gendergelijkheid.

Tags: #shutitalldown, Namibië, Vrouwenrechten.