België daalt op Europese index voor gendergelijkheid
© Getty Images

België daalt op Europese index voor gendergelijkheid

Door Marie Claire redactie
Leestijd: 1 min

België eindigt op de negende plaats in de gendergelijkheidsindex van het Europees Instituut voor Gendergelijkheid (EIGE). Een plaats lager dan vorig jaar. "Op domeinen als ‘macht’ en ‘tijd’ is er nog heel wat progressie mogelijk”, aldus Cindy Franssen, lid van de commissie gendergelijkheid in het Europees Parlement.

/

Elk jaar worden de EU-lidstaten en de EU in haar geheel beoordeeld om na te gaan in hoeverre gendergelijkheid is bereikt. De index werkt met een schaal van 1 tot 100, waarbij 1 staat voor volledige ongelijkheid en 100 voor volledige gelijkheid tussen mannen en vrouwen. “Dit jaar eindigt België op de negende plaats op deze index, een plaatsje minder goed dan vorig jaar. In vergelijking met 2010 zijn we vier plaatsen gezakt”, aldus Franssen. Al doen we met een score van 71,4 op 100 beter dan het Europese gemiddelde van 67,9.

Lees ook: Meer dan de helft jonge vrouwen al online lastiggevallen.

Zweden, Denemarken en Frankrijk bezetten net als vorig jaar de top 3. Ook Finland, Nederland, het Verenigd Koningkrijk, Ierland en Spanje doen beter dan ons. Italië, Luxemburg en Malta hebben een flinke sprong vooruit gemaakt maar doen het nog steeds iets minder goed dan wij. Onderaan bungelen Griekenland, Roemenië en Hongarije.

Belgische quotawet

België scoort het best in de domeinen ‘geld’ en ‘gezondheid’. De grootste progressie in vergelijking met de scores uit 2010 bevindt zich op vlak van ‘macht’. “Het aantal vrouwelijke ministers en parlementsleden is de afgelopen jaren toegenomen. In het subdomein economische macht is de grootste verbetering te merken. Tussen 2010 en vandaag is het aantal vrouwen in raden van bestuur van de grootste beursgenoteerde bedrijven bijna verviervoudigd.

“De Belgische quotawet heeft zijn effect niet gemist. Toch scoort België in het domein ‘macht’ maar 47,9 op 100, wat bewijst dat er nog stappen moeten worden gezet. Europees ligt er alvast een voorstel op tafel dat in alle beursgenoteerde bedrijven minstens 40% vrouwen wil in de raden van bestuur”, aldus Cindy Franssen.

De volledige gendergelijkheidsindex is hier terug te vinden: https://eige.europa.eu/gender-equality-index.

Ook interessant: ‘Milk’, een verfrissend eerlijke fotoreeks over borstvoeding & Duizenden mensen komen in Polen op straat tegen abortusverbod.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Europa, Gendergelijkheid.