Seksspeeltjes voor beginners: hoe kies je je eerste vibrator?
© Blush Intimacy

Seksspeeltjes voor beginners: hoe kies je je eerste vibrator?

Door Emmanuelle Ringot
Leestijd: 2 min

Hoewel de markt voor seksspeeltjes al bijna twee jaar explosief groeit, vinden sommige nieuwkomers het moeilijk om de sprong te wagen en hun eerste exemplaar te kopen. Het aanbod is dan ook reusachtig. Wij helpen je op weg.

/

Als indirecte oorzaak van de wereldwijde pandemie (we hadden meer behoefte aan ontspanning, spendeerden meer tijd thuis, enz.), gecombineerd met een steeds minder preuts gedachtegoed, is de verkoop van seksspeeltjes flink de hoogte in geschoten de voorbije twee jaar.

Uit een onderzoek van Kruidvat bleek in 2019 dat 8 op de 10 vrouwen in ons land al eens een seksspeeltje had gebruikt. 1 op de 3 haalde het toen regelmatig boven om “te experimenteren, voor meer spanning tussen de lakens en een intenser hoogtepunt”. De coronacrisis gaf de verkoop een extra impuls. EDC Retail, moederbedrijf van onder meer webshop EasyToys, boekte in 2020 een recordomzet van 65 miljoen euro. Toen de avondklok werd ingevoerd, steeg de verkoop zelfs tijdelijk met 170 procent.

Maar hoe begin je aan de zoektocht naar een eerste seksspeeltje?

Aan de slag met seksspeeltjes, een persoonlijke zoektocht

Lucie Solal, mede-oprichtster van de online concept store BlushIntimacy, kent deze vraag maar al te goed. Het zijn deze vragen die haar en haar zakenpartner ertoe brachten een website te creëren om vrouwen te helpen controle te krijgen over hun seksuele welzijn en plezier.

“Het is belangrijk om die eerste ‘ontmoeting’ met een sextoy te hebben. Als je slecht advies krijgt, kan je teleurgesteld raken en iets mislopen waar je veel plezier aan beleeft”, legt zij uit.

Ingewikkelde vormen, webshops die niet altijd duidelijk zijn of net ultramoderne technologieën: de vele criteria kunnen mensen in eerste instantie afschrikken. Vooral omdat, zoals Lucie Solal opmerkt, de keuze van je eerste speeltje voor een groot deel op persoonlijke voorkeur berust. “We maakten een vragenlijst om gebruikers te helpen bepalen wat voor hen belangrijk is: clitorale of externe stimulatie, kracht, vibratievariaties of zelfs het geluid van het speeltje, waterdichte optie…”

En dan moet je weten in welke context je je eerste speeltje wil gebruiken. Wil je het voornamelijk samen met een partner tijdens de seks gebruiken? Dan zijn de galet of de trillende bullet (kogel) goede opties, omdat je ze makkelijk op verschillende plaatsen en tegen het lichaam van een ander kan gebruiken. Dient het speeltje voor masturbatie? Hier kan de clitoris stimulator een grote ontdekking zijn. “Afhankelijk van de vorm van de tip, moet je in staat zijn om de positie aan te passen door naar je lichaam te luisteren. Het is minder gemakkelijk als iemand anders het vasthoudt”, aldus Lucy Solal.

Criteria om de betrouwbaarheid van het product te garanderen

Als je op eigen houtje op zoek gaat naar je eerste speeltje, kan je natuurlijk recensies lezen, aanbevelingen vragen aan vrienden en familie… maar er zijn ook criteria om rekening mee te houden die de betrouwbaarheid van het object garanderen.

Lucy Solal legt uit dat er onlangs een norm (ISO 3533, nvdr) is ingevoerd, maar dat deze nog niet overal zichtbaar is. In de tussentijd wijst zij op de materialen die de voorkeur verdienen. “Het is belangrijk om te controleren of het speeltje in kwestie gemaakt is van medische siliconen”, beveelt zij aan. “In het algemeen zijn speeltjes die je moet opladen ook van betere kwaliteit als de toys die op batterijen werken.” De deskundige voegt eraan toe dat je ook bijzondere aandacht moet besteden aan de producten die je bij de sextoy gebruikt, en in het bijzonder aan het glijmiddel.

Het prijscriterium, tenslotte, blijft een onoverkomelijke factor bij de keuze van je eerste speeltje. “Ik denk niet dat het absoluut noodzakelijk is om pakweg 300 euro te betalen. Er zijn zeer effectieve en betrouwbare speeltjes tussen de 50 en 100 euro. En ook dat is natuurlijk al een aanzienlijk bedrag om uit te geven nog voor je weet of het speeltje iets voor jou is”, zegt Lucie Solal.

Seksspeeltjes kits voor beginners

Om je eerste stappen in de wereld van speeltjes te zetten, kan je ook starter kits kopen die een uitgebreid aanbod bieden aan verschillende toys om uit te proberen. Ontdek er een aantal hieronder.

Dit artikel verscheen oorspronkelijk op de website van Marie Claire Frankrijk

Redactie Marie Claire De artikels van >