Second Hand September: Oxfam roept op om een maand geen nieuwe kleding te kopen
© getty images

Second Hand September: Oxfam roept op om een maand geen nieuwe kleding te kopen

Leestijd: 7 min

Oxfam moedigt in september mensen aan om geen nieuwe kleding te kopen en zich te beperken tot tweedehands stukken. Beter voor het klimaat én kan - twee maanden voor de klimaatconferentie in Sharm-el-Sheik - tellen als symbool. We tippen onze favoriete tweedehandsadresjes. 

/

De Belg is de grootste textieldumper van Europa. Volgens Labfresh wordt in België elk jaar 170.000 ton textiel gedumpt. Ofwel: het equivalent van meer dan 4.000 vrachtwagenladingen ton of 71 keer het gewicht van het Atomium. Elke Belg gooit jaarlijks gemiddeld 60 items of bijna 15 kg aan textiel weg. Dat heeft een verwoestende impact op onze planeet en vergaande gevolgen voor de levensomstandigheden van miljoenen mensen.

Lees ook: Zalando reikt Sustainability Award uit aan RANRA tijdens Copenhagen Fashion Week

Second Hand September

Voor het tweede jaar op rij wil Oxfam België daarom met hun Second Hand September- campagne de nefaste invloed van de mode-industrie aankaarten. “We denken niet automatisch aan de mode-industrie als we het over klimaatschurken of grote vervuilers hebben. Toch staat fast fashion-kleding gelijk aan massaproductie, wat een zware last betekent voor onze planeet. Jaarlijks belanden in heel België en overal ter wereld miljoenen kledingstukken op de vuilnisbelt. Wegwerpmode zet onze planeet en haar bewoners steeds meer onder druk. Die situatie is onhoudbaar,” zegt Juliette Gueranger, hoofd Oxfam Tweedehandswinkels.

Aan de campagne is dit jaar ook een wedstrijd verbonden: deelnemers posten een foto, reel of tiktok van hun Oxfam tweedehandsoutfit, taggen Oxfam België en kunnen zo een restyling winnen door styliste Marieke De Pauw.

Heb je niets nieuws nodig in september, dan kan je ook je kleding schenken in de Oxfam tweedehandswinkels en textielcontainers. Met deze essentiële fondsen kan Oxfam wereldwijd tegen ongelijkheid en voor economische rechtvaardigheid strijden.

/

Shop inspiratie nodig? We tippen onze favoriete adresjes

1.Harvest Club – Leuven

Zodra je één voetstap binnenzet in Harvest Club, ben je verkocht. Niet enkel de groene cactusplantjes, maar ook de kleurrijke items trekken meteen je aandacht. Stefanie biedt als eigenares een duurzame mannen- en vrouwencollectie aan die volledig in teken staat van fair fashion. Tal van Belgische modemerken staan er geëtaleerd, waaronder Cîme, Mud Jeans, Lamazuna, Veja, Alchemist, Helen B, Rita Row, Dedicated en ga zo maar door.

Harvest Club, Mathieu de Layensplein 7, Leuven.

2. Jukebox Clothes – Brussel

Voor een chique aangelegenheid mag het iets meer kosten, hoewel de prijzen soms hoog oplopen. Catherine en Nathalie bedachten daarom het concept Jukebox Clothes waar je kledij van bekende merken zoals Wasted Atelier en Natacha Cadonici kan lenen. Deze unieke kledingbibliotheek heeft een uitgebreide garderobe van meer dan 1000 unieke, duurzame en ethische kledingstukken. Een leuk extraatje is dat Jukebox ook abonnementen aanbiedt, die je de mogelijkheid geven om maandelijks enkele items te ontvangen.

Jukebox Clothes, Jachtlaan 38, Etterbeek (Brussel).

Lees ook: 5 verstopte architecturale parels die helemaal opgaan in hun omgeving

3. Supergoods – Antwerpen, Gent & Mechelen

Bij Supergoods vind je met 100 procent zekerheid kleren die op een eerlijke manier geproduceerd worden. Ieder kledingstuk ondergaat namelijk een voorwaardenlijstje waarop staat dat biologische of gerecycleerde materialen en faire arbeidsomstandigheden moeten gegarandeerd worden. Bij Supergoods stap je binnen in een minimalistisch maar warm interieur waarover nagedacht is. Aan de pastel muren vind je merken zoals Armed Angels, Dedicated en People Tree. In de middengang hangt er een reeks jeansbroeken naar je te staren. Achter de hoek vind je een uitgebreide mannencollectie en een gamma van verzorgingsproducten.

Supergoods, Kloosterstraat 38, Antwerpen – Brabantdam 63, Gent – Onze-Lieve-Vrouwestraat 116, Mechelen.

/

4. Renée Atelier – Gent

Ben je een fan van upcycling? Kortweg gezegd: een oud, onbruikbaar kledingstuk dat omgevormd wordt tot een nieuw kledingstuk? Dan ben je bij Renée aterlier aan het juiste adres. Zoë en haar moeder Veerle verkopen in hun atelier tal van kledingstukken die gemaakt zijn van oude hemden. Ieder stuk is een pièce unique, een unieke Renée.

Renée Atelier, Isidoor De Vosstraat 98, Sint-Amandsberg (Gent).

5. Cyaankali – Leuven

Bij Cyaankali vind je een mix aan kwaliteit en stijl in het mooie aanbod tweedehands merkkleding dat ze aanbieden. Je wordt er verrast door kleding van Belgische ontwerpers zoals Dries Van Noten, Martin Margiela, etc. en internationale merken zoals Prada en Balenciaga. Het is een perfecte plek voor merkliefhebbers die het met een iets kleiner budget stellen.

Cyaankali, Diestsestraat 153, Leuven.

6. Kstmized – Mechelen

Modeontwerpster Jolien Lauwens is het genie achter de tijdloze kleding bij Kstmized. Op basis van overschotten textiel en vergeten kledingstukken brouwselt Jolien unieke stuks bij elkaar. Kleding wordt op maat gemaakt, omdat powervrouwen dat verdienen. Geniet je er weleens van om in de watten gelegd te worden, dan is dit de perfecte plek.

Kstmized, Kalverenstraat 83, Mechelen.

7. Fox Hole – Brussel

Fox Hole, gelegen te Brussel, ronselt iedere collectie bijeen door verschillende plekjes in Europa en de Verenigde Staten te bezoeken. Je kan je niet vergissen bij het passeren van de winkel want de etalage straalt kleur en enthousiasme uit. Iets waar je meteen gelukkig van wordt, en je bent nog niet eens binnen. Tal van kleuren en prints hangen te blinken aan de rekken. En het leukste van alles: je weet nooit wat je gaat tegenkomen. Misschien wel een Chaneltas van €50?

Fox Hole, Vossenstraat 6, Brussel.

8. SeventyOne – Gent, Antwerpen, Brugge & Hasselt

Een retro boetiek met felle kleuren, polkadots en bloemenprints… Eén merk: SeventyOne. De boetiek startte in Antwerpen en heeft zich ondertussen verspreid naar Gent, Brugge en Hasselt. De ultieme retroliefhebber slaat hier zonder twijfel zijn slag aangezien retro de voorwaarde is voor ieder stuk om de etalage in te mogen. SeventyOne-items zijn voor de volle 100 procent circulair, dus ook je eigen SeventyOne-items kan je daar kwijt als je ze graag een tweede leven geeft.

SeventyOne, Kloosterstraat 79, Antwerpen – Mageleinstraat 27, Gent – Koning Albertstraat 30, Hasselt – Noorzandstraat 75, Brugge.

/

9. Selected by Françoise – Brugge

Zeg niet zomaar tweedehands tegen de kleding van Selected by Françoise, voor hen is vintagekleding a way of life. De winkel bestaat uit twee verdiepingen met exclusieve merkkleding uit het binnen- en buitenland. Naast kleding vind je er ook een uitgebreide handtassen- en juwelencollectie.

Selected by Françoise, Ezelstraat 100, Brugge.

10. De Kapstok – Leuven

“Betaalbare basisstukken en leuke ‘foliekes’ aan zeer democratische prijzen”, om het in eigen woorden van de uitbaters van De Kapstok te zeggen. Je moet er soms snel bij zijn, want wekelijks wordt de collectie in de winkel vernieuwd. Wat het concept zo speciaal maakt, is het team van vrijwilligers die de winkel dagelijks openhouden, alle kleding sorteren, wassen en verkopen. Mits een klein prijsje, kan je er echte toppers scoren. De gouden tip is vooral: durf zoeken!

De Kapstok, Mechelsestraat 32, Leuven.

11. Melting Pot Kilo – Brussel & Antwerpen

Melting Pot Kilo mag je zeker niet missen zodra je in Brussel of Antwerpen een dagje gaat shoppen. In deze tweedehandswinkel kost een kilo kledij vijftien euro. Dat geldt zowel voor een kilo broeken, een kilo T-shirts, een kilo kleedjes, etc. De perfecte winkel om je garderobe wat te vernieuwen zonder dat je ethisch onverantwoord te werk gaat en je geen cent meer op je rekening hebt staan.

Melting Pot Kilo, Hoogstraat 154, Brussel – Nationalestraat 14, Antwerpen.

/

Lees ook: Deze 5 boeken wil je deze zomer nog gelezen hebben

12. N-ue – Antwerpen

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door NUE (@nuefinejewelry)


N-ue is een Antwerps juwelenmerk dat fijne, tijdloze en luxueuze juwelen op de markt brengt. Niet zomaar juwelen, het zijn handgemaakte sieraden van gerecycleerd goud. N-ue streeft naar duurzaamheid en investeert daarvoor graag in de mens. Voor hen is het belangrijk dat alle juwelen in Europa geproduceerd worden, met normale verloningen en werkomstandigheden. Een duurzaam, gerecycleerd product bezit veelzijdigheid. Een waarde die N-ue met liefde voorop plaatst.

N-ue, Hoverniersstraat 30, Antwerpen.

13. Think Twice – Gent

Think Twice is een tweedehands modeketen dat duurzame, ecologische kledij promoot, net zoals het circulaire proces dat hiermee gepaard gaat. Op dit moment zijn er 10 Think Twice winkels verspreid in Vlaanderen. Ieder voor zich verkopen ze schoenen, modieuze kledingstuks en accessoires. Van iedere inkomst die ze ontvangen, wordt een deel gedoneerd. Zo doneerden ze in 2019 zelfs €600. Je scoort hier niet enkel een fijn item, je doet er ook nog eens een goede daad mee.

Think Twice, Ajuinlei 15A, Gent.

14. Little Rebels – Leuven

Heb je kinderen of verwacht je eentje? Dan ben je bij Little Rebels aan het juiste adres. Hier koop je tweedehands baby-, kinder-, zwangerschaps- en borstvoedingskleding van eerlijke merken voor een schappelijk prijsje. De collecties bestaan uit kleding die door mama’s of papa’s worden binnengebracht en vervolgens een grondige screening ondergaan. Als je hier winkelt, heb je een dubbele win: zowel jij als je kind zijn trots op hun vintage outfit.

Little Rebels, Hollestraat 25a, Boortmeerbeek (Leuven).

15. Isabelle Bajart – Brussel

Sinds 2008 baat Isabelle Bajart haar vintagewinkel uit in het hartje van Brussel. Tal van merkkleding passeert hier de revue, waaronder Yves Saint Laurent, Max Mara en Dries Van Noten. Al vind je hier ook ruwe en internationale parels die minder naambekendheid kennen. Originaliteit scoort hier namelijk toppen.

Isabelle Bajart, Kartuizersstraat 25, Brussel.

16. Rawette – Leuven

Rawette is niet een alledaagse tweedehandswinkel. Al 40 jaar bieden ze de beste merken aan binnen ieders handbereik. Zowel Belgische labels als designers zoals Dries Van Noten, Raf Simons, Ann Demeulemeester, etc. zijn hier te vinden. Voor ieders wat wils en dat tegen scherpe prijsjes.

Rawette, Den Tempst 13, Leuven.

/

17. Episode – Brussel

Ben je een modefreak wat betreft streetstyle- en R&B kleding? Dan hoor je thuis bij Episode. De Brusselse tweedehandswinkel die van alle markten thuis is. Je kan hier oversized sweaters, cropped tops, shorts, Levi’s broeken, etc. vinden. Of ben je op zoek naar Converse sneakers? Yes, deze ook!

Episode, Violetstraat 28, Brussel.

18. Studio AMA – Gent


Bij Studio AMA kom je in een broedplek van duurzaamheid, lokaliteit, zero waste en slow fashion terecht. De collecties die ze aanbieden, zijn ontworpen uit restafval van de lokale textielindustrie. Voor de productie ervan, kloppen ze aan bij een sociaal maatwerkbedrijf in de buurt. Soraya, ontwerper en onderneemster van Studio AMA, gelooft dat het brengen van een transparant verhaal de sleutel is naar een duurzamer modelandschap.

Studio AMA, Bomastraat 35, Gent.

19. Gabrielle Vintage – Brussel

Bij Gabrielle Vintage vind je een selectie uit de jaren 20 tot de jaren 80. Voor hen is vintage geen mode, maar een levensstijl. Achter iets oudere kledingstukken schuilt een verhaal. En kort gezegd: bij het kopen van een vintage-item krijg je het verhaal er gratis bij wat het dragen ervan een extra dimensie geeft.

Gabrielle Vintage, Kartuizerstraat 27, Brussel.

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Oxfam, Tweedehands.