Deze 5 boeken wil je deze zomer nog gelezen hebben
©

Deze 5 boeken wil je deze zomer nog gelezen hebben

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Vakantie is voor velen onder ons hét moment om de verloren leestijd van tijdens het jaar in te halen. Met veel enthousiasme gaan er allerlei boeken mee onze reiskoffer in. Maar nu de zomer op zijn einde loopt en vakantie (bijna) weer voor een tijdje aan de horizon verdwijnt, kan je er maar best voor zorgen dat de boeken die je nog leest, de moeite waard zijn. Deze 5 boeken wil je deze zomer zeker nog gelezen hebben. 

/

1. Moederschap Sheila Heti

Een schrijfster, eind dertig, woont met haar vriend Marcus in Toronto. Ze is op die leeftijd gekomen dat al haar vriendinnen moeder worden, maar wil zij dat eigenlijk zelf wel?

Moederschap van Sheila Heti is een scherpe, intelligente kijk op de rol van de vrouw in onze maatschappij. Want wat gebeurt er als een vrouw niet voldoet aan de verwachtingen die (onbewust) opgelegd zijn door onze maatschappij? Wat als een vrouw nu eens geen moeder wordt?

‘Moederschap’ van Sheila Heti is uitgegeven bij Signatuur, € 20,99, o.a. te hier te koop.

/

2. De geschiedenis van mijn seksualiteit Tobi Lakmaker

De geschiedenis van mijn seksualiteit is het messcherpe, geniale romandebuut van Tobi Lakmaker waarin hij zijn eigen seksuele zoektocht beschrijft: wat met zijn genderidentiteit, hoe is het om lesbisch te zijn… Tobi Lakmaker slaagt erin dat te doen op een hilarische manier die je af en toe heel hard doet oplachen uit je boek.

“In feite is seksualiteit net zoiets als een waterleiding: heel vervelend als je er gedoe mee hebt, en je kunt ook eigenlijk niet zonder. Maar dat betekent natuurlijk niet dat het hele leven om waterleidingen draait. Snap je?”

‘De geschiedenis van mijn seksualiteit’ van Tobi Lakmaker is uitgegeven bij Das Mag, € 22,50, o.a. hier te koop.

/

3. Proeven van de liefde – Alain de Botton

Schrijver en filosoof Alain de Botton debuteerde in 1993 met Proeven van de liefde. Daarin legt hij in kort maar krachtige paragrafen een eigen, één jaar durende, liefdesrelatie onder de loep om de kracht van de liefde te ontdekken en bestuderen. Het resultaat is een intrigerende analyse waarin velen die ooit van iemand gehouden hebben, zichzelf zullen herkennen.

“Geliefden beëindigen hun eigen liefdesgeschiedenis soms alleen maar omdat ze de onzekerheid, het pure risico dat hun experiment geluk heeft opgeleverd, niet kunnen verdragen.”

‘Proeven van de liefde’ van Alain de Botton is uitgegeven bij Atlas Contact, € 15,00, o.a. hier te koop.

/

4. Prachtige wereld, waar ben je – Sally Rooney

Na Normale mensen en Gesprekken met vrienden die wereldwijd groot succes behaalden, komt Sally Rooney met een derde roman op de proppen. Daarin gaat ze op zoek naar de betekenis van enkele onvermijdelijke aspecten van het mens zijn: hoe het is om elkaar lief te hebben en pijn te doen, alleen te zijn of gelukkig te zijn…

“Het was een sensitieve manier van leven, alsof ik een instrument was dat door de wereld werd aangeraakt, waardoor de wereld in mij resoneerde.”

‘Prachtige wereld, waar ben je’ van Sally Rooney is uitgegeven bij Ambo|Anthos, € 24,99, o.a. hier te koop.

/

5. De draaischijf – Tom Lanoye

Een Belgische schrijver mag in deze lijst niet ontbreken, en het is er niet zomaar eentje. Tom Lanoye, een van de meest gelezen en gelauwerde schrijvers van ons taalgebied, komt met een nieuwe historische roman over de periode voor, tijdens en na Wereldoorlog II.

De Draaischijf vertelt het levensverhaal van de broers Alex en Rik Desmedt en Lea Liebermann, de Nederlands-joodse vrouw van Alex. Het vertelt hoe ze alle drie op een hele andere manier omgaan met de wereldoorlog die Europa teistert. Kunst en collaboratie, lafheid en nietsontziende ambitie: vier termen die het allemaal goed samenvatten.

‘De draaischijf’ van Tom Lanoye is uitgegeven bij Prometheus, € 25,99, o.a. hier te koop.

Lees ook: Deze boekentips zullen je zomer stukken beter maken

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Boeken, Lezen, Literatuur, Zomer.