5 indrukwekkende gebouwen die volledig opgaan in hun omgeving
© Planar House, door Studio MK27 (@Fernando Guerra)

5 indrukwekkende gebouwen die volledig opgaan in hun omgeving

Door Hannah Gellens
Leestijd: 2 min

Van paleizen tot kathedralen, van concertzalen tot musea. ’s Werelds bekendste gebouwen zijn meestal grote imposante bouwwerken, ontworpen om een krachtig statement te maken. Maar het hoeft niet altijd groot en opvallend te zijn. Bepaalde contexten vragen zelfs om subtiele ‘verstopte’ architecturale creaties die helemaal opgaan in hun omgeving.

/

1. Åkrafjorden Cabin – Etne, Noorwegen – door Snøhetta

James Silverman

Dit jachthuis ligt in een bergachtig gebied dichtbij Åkrafjorden in het westen van Noorwegen. Het architectenbureau Snøhetta ontwierp de compacte hut voor een milieubewuste ondernemer die een eenvoudige afgelegen schuilplaats wou creëren voor zijn familie. Het afgelegen perceel is alleen te voet of te paard bereikbaar.

Lees ook: Ontdek Tahiti: ongerepte natuur en een oase van rust

De lodge is zorgvuldig in het landschap geïntegreerd en compact ontworpen om de impact op de ongerepte natuur zo klein mogelijk te houden. De hut heeft een totale bebouwde oppervlakte van slechts 35 vierkante meter.

/

2. Amos Rex – Helsinki, Finland – door JKMM Architects

Mika Huisman

Amos Rex is een kunstmuseum gelegen in het hart van Helsinki, Finland. Het museum bestaat uit twee delen: een reeks ondergrondse galerijen en een gerenoveerd gebouw uit de jaren 1930 dat op de monumentenlijst staat.

De nieuwe tentoonstellingsruimten liggen onder een openbaar plein. Hun aanwezigheid wordt aangegeven door verschillende betonnen koepels die boven het oppervlak uitsteken. Ze vormen een golvend landschap dat de dynamiek op het plein versterkt. Het geheel creëert een stedelijke ruimte waarvan iedereen in de stad kan genieten.

/

3. Hill country wine cave – Texas, USA – door Clayton Korte

Casey Dunn

Het architectenbureau Clayton Korte bouwde deze bestaande grot in Texas om tot een discreet geïntegreerde wijnkelder.

Lees ook: Tip: een zalige vakantie in de Provence in een van de mooiste hotels van Frankrijk

De grot wordt afgeschermd door hoge bomen en is bijna onzichtbaar in het weelderige landschap. Het eenvoudige houten interieur biedt een toevluchtsoord dat ideaal is om wijn te bewaren, alsook ervan te genieten in een unieke omgeving.

/

4. N Caved – Serifos, Griekenland – Mold Architects

Yiorgis Yerolymbos

N Caved is goed ingewerkt in een heuvel op het Griekse eiland Serifos en amper zichtbaar vanuit de omgeving. Het huis heeft een prachtig uitzicht over de Middellandse Zee.

Het architectenbureau Mold Architects koos ervoor om de glooiende helling uit te graven. Zo is het gebouw beschermd tegen de sterke noordenwind. Grote terrassen zorgen ervoor dat de leefruimtes zich naar buiten uitstrekken, terwijl een verborgen binnenplaats ervoor zorgt dat het daglicht de meer besloten kamers aan de achterzijde van het huis bereikt.

/

5. Depot Boijmans Van Beuningen – Rotterdam, Nederland – door MVRDV

Ossip Van Duivenbode

Toen Museum Boijmans Van Beuningen besloot een depot te laten bouwen voor zijn kunstcollectie, stelde het als eis dat het nieuwe gebouw moest opgaan in zijn omgeving in het centrum van Rotterdam.

Lees ook: Paris by night: vijf hotspots om snel uit te testen 

Het lokale bureau MVRDV won in 2013 de ontwerpwedstrijd. Hun voorstel was om een eivormig gebouw te bouwen, bedekt met 1.664 spiegelende panelen die het omliggende park en de stad zouden weerspiegelen. Het resultaat is een prachtig glinsterend object, met bomen op het dak die de verbinding met het groene park nog harder versterken.

Al deze verborgen architecturale parels zijn terug te vinden in het boek ‘Hidden Architcture’, uitgegeven door Lannoo Uitgeverij, € 45,00, o.a. hier te koop.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Architectuur, Gebouwen, Verborgen parels.