Rijstwater zou je haar sneller doen groeien: zo maak je het
© Getty Images

Rijstwater zou je haar sneller doen groeien: zo maak je het

Leestijd: 1 min

Ben je op zoek naar een goedkoop middeltje dat je haar sneller laat groeien? Probeer eens zelfgemaakt rijstwater. In Azië smeren vrouwen het melkachtig witte goedje al jaren op hun lokken, en nu ontdekken ook heel wat mensen hier de voordelen ervan. 

/

Voordelen van rijstwater

Rijstwater is in de eerste plaats een budgetvriendelijke beautymiddeltje. Je hebt er enkel – verrassing – water en rijst voor nodig. De remedie is voor ons nieuw, maar in het Oosten zijn ze al decennia overtuigd van de werking ervan. In de Heian-periode gebruikten Japanse vrouwen met haarlengtes tot hun voeten rijstwater om hun haar te kammen en voeden. Ook in China zijn ze fan. Schoonheidsspecialist en haarexpert Karen Flowers erkent dat rijst een goede werking op het haar kan hebben. Ze legt uit dat het rijk is aan vitamines, aminozuren en andere mineralen en die kunnen je hoofdhuid verzorgen en het haar sterken. Het zetmeel in het rijstwater coat je haar met proteïne en dit kan droog haar en schade voorkomen.

Het gaat hier trouwens over gefermenteerd rijstwater, dat veel krachtiger is dan ‘gewoon’ rijstwater. De pH-waarde van het water daalt tijdens de fermentatie, waardoor het nog beter is voor je haar.

Unsplash

Zo maak je het:

Ben je nieuwsgierig geworden naar het effect van rijstwater op jouw haar? Begrijpelijk. We lopen je daarom door het proces van zelf je rijstwater maken.

Dit heb je nodig:

  • 92 gram rijst (eender welke soort is oké)
  • 480 milliliter water
  • 2 kommen
  • 1 zeef
  • 1 sprayflesje

Instructies:

  • Doe de rijst in een zeef en spoel goed af.
  • Doe de rijst in een kom samen met het water en laat het 24 uur trekken op kamertemperatuur zodat het kan gisten. Verdeel eventueel in twee kommen als het niet in een kom past.
  • Als het water een ondoorzichtige melkachtige witte kleur heeft, is het klaar. Giet de rijst af en vang het water op. Giet het water vervolgens in de spray en bewaar in de koelkast tot je het gaat gebruiken.

Hoe te gebruiken

Rijstwater is niet iets om dagelijks te gebruiken. Experts raden aan om het even vaak aan te brengen als een haarmasker. En net als dat masker moet je het rijstwater enige tijd geven om z’n werk te doen. Het beste kun je het tot 20 minuten in je haar laten trekken. Merk je dat je haar na het uitspoelen wat ‘crunchy’ aanvoelt? Verkort dan de tijd. Maak je geen zorgen over de geur, die ruik je niet meer als je haar droog is. Gebruik na een rijstwatermasker altijd een voedende conditioner.

Dit artikel verscheen eerder in aangepaste vorm op Marie Claire Nederland.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Dit zijn wereldwijd de 13 mooiste beautyproducten die je in huis wil, Hou je hoofdhuid gezond met een haarscrub en De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Beauty, Diy, Haar.