Recepten voor een sprankelend Nieuwjaar!
©

Recepten voor een sprankelend Nieuwjaar!

Leestijd: 1 min

Zorg voor een bruisende sfeer met Nieuwjaar en ga aan tafel met een prestigieuze genodigde die glorieus is bij het aperitief, schittert bij de gerechten en voor een mooi evenwicht zorgt bij het dessert. Onze 3 gerechten, vergezeld van bubbels uit de Elzas, zorgen voor gastronomisch vuurwerk, een explosie van smaken en geprikkelde zintuigen!

Warme oesters met Crémant d’Alsace

Open 2 dozijn oesters en hou het vocht en de schelpen apart. Doe het sap van de oesters, 5 dl Crémant d’Alsace en een fijngesneden sjalot in de kookpan samen met een beetje cayennepeper en laat tot de helft inkoken. Voeg bij deze reductie 6 eigelen en monteer met de garde (idealiter au bain-marie). Voeg, op het moment dat de sabayon mooi schuimt, 200 g zachte boter toe en meng goed. Giet de sabayon vervolgens over de oesters en gratineer ze in de oven onder de grill gedurende 2 minuten. Hou goed in de gaten dat de sabayon niet zwart wordt.

Dien heel warm op met een goed gekoelde Crémant d’Alsace! Kies een ‘cépage’ van Pinot Blanc voor lichte, dansende bubbels, die goed samengaan met deze zilte smaken.

/

Tarbot met mousselinesaus van Riesling d’Alsace en grijze noordzeegarnalen

Voor de saus: Laat 160 g boter smelten in een niet al te grote kookpan. Doe in een grote kom 4 eigelen, 6 eetlepels Riesling d’Alsace, 2 eetlepels water en een geut citroensap. Voeg een beetje peper toe en klop het mengsel krachtig. Wanneer de boter gesmolten is, voeg je het mengsel van eigelen en wijn toe op een heel zacht vuur. Monteer althans terwijl je energiek blijft kloppen om al doende een crème te bekomen (laat vooral niet koken).

Bak de vis in een pan met een beetje boter en olijfolie.

Doe de mousselinesaus over de vis en versier met wat grijze garnalen (die je bij voorkeur zelf hebt gepeld).

Dien op met wat geprakte bintjes. Klaar!

cremant-2__large-168x300

Welke wijn kies je? Riesling zorgt voor een Crémant d’Alsace met levendige, fruitige toetsen, nobel en elegant. Hij biedt een uitmuntend evenwicht en een uitzonderlijke fraîcheur. Zijn verfijnde zuren in combinatie met een delicate bubbel ondersteunen dit geraffineerde gerecht met een oneindige lichtheid. Het zijn twee uitingen van verfijning die hand in hand gaan!

/

Monumentale soezentaart met slagroom

Snij de soezen in twee en vul ze met een spuitzak met zelfgemaakte slagroom. Bekleed de soezentaart met rood fruit, gesmolten chocolade en/of karamel.

cremant_rose-2__large-168x300

Kies hier bij uitstek voor een Crémant d’Alsace rosé of een Crémant d’Alsace millésimé. De Pinot Noir is de enige druif die wordt gebruikt om Crémant d’Alsace rosé te maken, bomvol charme en finesse. Een must om het jaar in schoonheid af te sluiten … of te beginnen.

Alvast een schitterend 2017!

De crème de la crème van de Crémants d’Alsace is vlot beschikbaar in de betere wijnafdeling!

Neem een kijkje op www.vinsalsace.com voor meer informatie over deze wijn die uitstekend past bij feestelijke gelegenheden.

Redactie Marie Claire De artikels van >

Tags: Alsace, Eindejaarsfeesten, Recepten, Wijn.