Recepten: 3 keer eerlijk en gezond met #LNFairfood
©

Recepten: 3 keer eerlijk en gezond met #LNFairfood

Leestijd: 2 min

Liefst zetten we Ellen Kegels integraal in onze keuken, maar haar kookboek is natuurlijk ook prima. Omdat het brein én gezicht van LN Knits al een tijdje merkte dat ze weinig energie had en last had van enkele kwaaltjes, besloot ze haar voedingspatroon onder de loep te nemen. Na een lange zoektocht en veel uitproberen, stelt ze haar kookboek #LNFairfood voor. 

De recepten in het boek bevatten geen lactose, geen tarwe en geen vlees. Fans van pasta’s, pizza’s en biefstuk-friet, klik nog niet weg! Ellen stelt nergens dat iedereen 7 dagen op 7 aan de slag moet met de quinoa. Een voedingspatroon is iets persoonlijks: wat voor de een werkt, werkt niet voor de ander.

Wij probeerden enkele gerechten en eerlijk: we misten niets. We aten lekker, verfijnd en (jawel) vullend. Ook proberen? We geven je een sneak peek met onderstaande drie recepten. Het boek ligt nu in de winkel en om meteen helemaal klaar te zijn om te beginnen koken koop je het starterspakket met een voorraadje maca, quinoa, cañihua en kiwicha pops, allen fairtrade, uiteraard. Nu nog Chinees, straks misschien onmisbaar in je keuken?
#LNFairfood kost € 24,99 en koop je in de boekhandel of in de LN Knits Flagship Store Leopoldstraat 22, 2000 Antwerpen.
De #LNFairfood box, met het pakket van de vier teelten, een doosje guilt-free truffels en het boek kost je € 49 en wordt verkocht in verschillende conceptstores, online en in de Flagship Store. 

LN-Style Ceviche

Recept: LN-Style CevicheIngrediënten

100 g gekookte roze garnalen (grootste maat)
100 g sint-jakobsvruchten
100 g kabeljauw
100 g inktvisringen
1 heet rood pepertje, ontpit en in fijne ringetjes
1 rode ui, in schijfjes
1 cm gember, geschild en geraspt
sap van 6 limoenen
6 passievruchten
1/2 mango, geschild en ontpit
1 tomaat, ontpit
1/4 komkommer
1 bosje koriander, de helft fijngehakt
1 blikje kokosmelk
50 g cashewnoten
50 g sesamzaadjes
1 el vissaus
1 el sesamolie
1 el sojasaus

Snijd de verse kabeljauw (ontdaan van graten en vel) in blokjes van 3 cm. Verwijder het darmkanaal van de roze garnalen. Spoel de inktvisringen goed af onder koud water en dep droog. De sint-jakobsvruchten mag je in hun geheel houden.

Meng de vis met de rode ui, de rode peper en de gember. Laat even rusten in de koelkast. Voeg het limoensap en het vruchtvlees van de 6 passievruchten, de vissaus, de sesamolie en de helft van de koriander aan de kokosmelk toe. Laat 2 minuutjes rusten.

Snijd de mango en de tomaat in fijne reepjes. Snijd de komkommer in heel fijne schijfjes. Rooster de cashewnoten en de sesamzaadjes apart in een droge pan zonder olie.

Giet het kokosmelkmengsel bij de gemarineerde vis en schep voorzichtig de man-go, tomaat en komkommer erdoorheen.
Werk af met de geroosterde cashewnoten, sesamzaadjes en enkele blaadjes koriander.

Sint-Jakobsvruchten op een Bedje van Cañihua

Recept: Sint-Jakobsvruchten op een Bedje van CañihuaIngrediënten

8 sint-jakobsvruchten
180 g cañihua (of miniquinoa)
450 ml water
1/2 bouillonblokje
2 lente-uitjes, fijngesneden
1/2 granaatappel
sap van 1 limoen
vleugje honing
2 cm gember, geschild en in reepjes
1 el olijfolie
peper en zout

Kook de cañihua in het water met het bouillonblokje. Zet apart en laat afkoelen. Meng met de lente-uitjes.

Snijd de sint-jakobsvruchten doormidden. Marineer met de olijfolie en wat grove peper. Lepel de pitjes uit de granaatappel en verfris ze met de helft van het limoensap.

Dresseer  de  gemarineerde  sint-jakobsvruchten  en  de  granaatappelpitjes  op  een bedje van cañihua. Werk af met een snuifje zout, enkele reepjes gember, en vleugje honing en wat limoensap.

Chia-Maca-Amandelkoekjes

Recept: #LNFairfood Chia-Maca-AmandelkoekjesIngrediënten

1 ei
185 g amandelpoeder
1/2 tl bakpoeder
2 el chiazaadjes
2 el kokosbloesemsuiker
1 tl vanille-extract
1 tl macapoeder
3 el kokosolie
snuifje zeezout

Verwarm de oven voor op 180°C. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine en meng tot een gladde massa.

Rol balletjes van het deeg en druk ze lichtjes plat. Leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat en bak ze 15 minuten in de oven tot ze mooi bruin zijn. Laat afkoelen.

Vicky Dorny De artikels van >

Praat in memes, houdt van katten en neemt weinig zo serieus als goeie make-up. Atypische Antwerpenaar die durft toe te geven dat de stad eigenlijk één grote parking is.

Tags: #LNFairfood, Ellen Kegels, Fair trade, Gezond eten, Koken, Recept.