Tartiflette voor vier personen. Ingrediënten:
- 1 kg aardappelen (het liefst vastkokende)
- 200 g spekjes of gerookte spekreepjes
- 1 grote ui, fijngesneden
- 200 g reblochon kaas (of een andere stevige kaas zoals raclette of gruyère), in plakjes gesneden
- 200 ml crème fraîche
- Zout en peper naar smaak
- Optioneel: knoflook, tijm of andere kruiden naar smaak/
Instructies:
- Verwarm de oven voor op 200°C.
- Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
- Kook de aardappelplakjes in licht gezouten water tot ze net gaar zijn (maar niet te zacht). Giet af en zet opzij.
- Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
- Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laagje aardappelplakjes.
- Verdeel de helft van het spek-uienmengsel over de aardappelen.
- Leg hier bovenop de helft van de plakjes reblochon kaas.
- Herhaal deze lagen met de rest van de aardappelen, spek-uienmengsel en eindig met een laagje kaas bovenop.
- Giet de crème fraîche gelijkmatig over de bovenkant van de schotel. Breng op smaak met zout, peper en eventuele kruiden naar wens.
- Bak de tartiflette in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.
- Haal de schotel uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het serveert.
Tartiflette is heerlijk als hoofdgerecht met een frisse salade erbij. Geniet ervan!