Recept: hartverwarmende tartiflette nét zoals op de kerstmarkt
© Getty Images

Recept: hartverwarmende tartiflette nét zoals op de kerstmarkt

Leestijd: 1 min

De kerstmarkten in ons land zijn weer geopend en dat betekent gezellige babbels, kraampjes en vooral lekker eten. Een gerecht dat je niet mag missen? Tartiflette. Een heerlijk Frans gerecht, vooral populair in de regio Savoie. We tippen een heerlijk recept. 

Tartiflette voor vier personen. Ingrediënten:

  • 1 kg aardappelen (het liefst vastkokende)
  • 200 g spekjes of gerookte spekreepjes
  • 1 grote ui, fijngesneden
  • 200 g reblochon kaas (of een andere stevige kaas zoals raclette of gruyère), in plakjes gesneden
  • 200 ml crème fraîche
  • Zout en peper naar smaak
  • Optioneel: knoflook, tijm of andere kruiden naar smaak
    /

Instructies:

  1. Verwarm de oven voor op 200°C.
  2. Schil de aardappelen en snijd ze in plakjes van ongeveer een halve centimeter dik.
  3. Kook de aardappelplakjes in licht gezouten water tot ze net gaar zijn (maar niet te zacht). Giet af en zet opzij.
  4. Bak ondertussen de spekjes in een koekenpan tot ze knapperig zijn. Voeg de fijngesneden ui toe en bak deze mee tot ze zacht en lichtbruin zijn.
  5. Vet een ovenschaal in en bedek de bodem met een laagje aardappelplakjes.
  6. Verdeel de helft van het spek-uienmengsel over de aardappelen.
  7. Leg hier bovenop de helft van de plakjes reblochon kaas.
  8. Herhaal deze lagen met de rest van de aardappelen, spek-uienmengsel en eindig met een laagje kaas bovenop.
  9. Giet de crème fraîche gelijkmatig over de bovenkant van de schotel. Breng op smaak met zout, peper en eventuele kruiden naar wens.
  10. Bak de tartiflette in de voorverwarmde oven gedurende ongeveer 25-30 minuten, of tot de kaas goudbruin en bubbelt.
  11. Haal de schotel uit de oven en laat het een paar minuten rusten voordat je het serveert.

Tartiflette is heerlijk als hoofdgerecht met een frisse salade erbij. Geniet ervan!

Lees ook: Kerst 2023: de leukste cadeaus voor foodies

Margo Verhasselt De artikels van >

Heeft nooit iets met geometrische vormen gehad tot ze naar de Brusselse binnenstad verhuisde en maakt nu meer reclame voor de hoofdstad dan pakweg de toeristische dienst. Zegt verdomd veel 'it is what it is' voor iemand die niet echt een idee heeft van wat ze doet, tenzij op het gebied van lifestyletrends dan. Altijd te vinden voor een vroege apero met een gezellige babbel op een nog toffer terras.

Tags: Recept.