Jean-Paul Gaultier
Jean-Paul Gaultier, ook wel de ‘enfant terrible’ genoemd van de Franse mode-industrie, startte in de jaren ’70 als assistent bij Pierre Cardin. Hier leerde hij de knepen van het vak én al snel volgde zijn eerste collectie. Waarom werd hij als een ‘enfant terrible’ benoemd? Al van zijn eerste ontwerpen was het al duidelijk dat Gaultier houdt van alles wat ‘anders‘ is. Grensverleggend, uitdagend én soms zelfs een beetje choquerend.
Zo mochten er ook modellen met overgewicht én/of modellen met tattoos zijn ontwerpen tonen. Hij speelde met genderidentiteit en werd onder andere bekend om zijn androgyne silhouetten. De mannelijke (schotse) rok? Hij introduceerde de rok voor mannen!
De popartieste Madonna was ook fan van de Franse ontwerper waardoor hij in de jaren ’90 en ook in 2006 de kleding mocht ontwerpen voor haar tours. De bekende puntige behacups zijn ook een bekend ontwerp van de grote mode-icoon.
/Pronkstukken in overvloed
De modeshow begon met een begrafenisscène waarbij mannelijke modellen een doodskist op de catwalk droegen. Al snel werd je meegezogen in mysterieuze sferen én vergat je dat je naar een modeshow aan het kijken was. Gigi en Bella Hadid verschenen samen met Dita Von Teese en Karlie Kloss op de catwalk, maar ook onze enige echte Hannelore Knuts was van de partij! Zij schreef een mooi eerbetoon op haar Instagram.
Ongeveer 20 jaar geleden liep ik mijn eerste @jpgaultierofficial-show… Verlegen en nerveus. Maar niet voor lang. Liefste JPG moedigde me bij elke stap aan. En dat bleef hij doen. Gedurende mijn hele carrière. Wat een vreugdevolle kracht. Ik zal je altijd ♥!! – Hannelore Knuts
Ondanks zijn afscheid van modedefilés, gaat zijn modehuis wel verder zonder hem. Eerder vernamen we dat er nog een ander project van hem op komst is én dat hij dit binnenkort zal voorstellen. Wij zijn alvast benieuwd!
Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Dior SS20: feminisme op de catwalk