Pak je fiets, je bankkaart en go, go, go! #marieclairefietsshopping
©

Pak je fiets, je bankkaart en go, go, go! #marieclairefietsshopping

Leestijd: 7 min

Marie Claire en Visit Brussels nodigen je uit om op je fiets te stappen en met ons te gaan shoppen. Wie wil, kan een hele dag gaan, maar op zich kom je met een namiddag ook toe. Ons parcours start aan Brussel Centraal, dus ook als je niet in Brussel woont, is het perfect doenbaar op voorwaarde dat je een fiets meebrengt of huurt. Ben je er klaar voor? Dit zijn onze vijftien must-shop haltes uitgelegd en uitgestippeld op kaart (zie onderaan).

Meer info, hier.

Halte 1: Bel’arte

Vijf jaar geleden was het een beetje een conceptstore avant la lettre, maar vandaag schuilen achter de bescheiden vitrine van Bel’Arte maar liefst tachtig Belgische ontwerpers. Dat maakt dat je hier terechtkan voor juwelen, accessoires, brillen en babyspullen made in Belgium, maar evengoed voor de multifunctionele houten magneten van Raphaël Charles, de olijke bretellen van Bertelles, de designlampen van Gobo of de croco lamp van Mr. Kacha, de leuke kinderspullen van Tiny Magic en Plizoo, de kaarsen van Yael Ohayon, de duurzame vlinderdassen van Woodstag en de heerlijk geurende zepen van Savonneries Bruxelloises.

Bel’Arte, Rue de Flandre 53, 1000 Brussel, www.bel-arte.be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Bel’Arte (@belartebxl) on

/

Halte 2: Ernest

Bij conceptstore Ernest moet je zijn voor mooie leren handtassen, juwelen, clutches, pouches, sjaals, handschoenen, beanies, notitieboekjes, mini-portemonneetjes, sokken, riemen en allerhande designhebbedingen. Dit is een heuse grot van Ali Baba voor al wie cadeau-inspiratie zoekt (voor een ander of voor jezelf). Tussen het aanbod aan merken spotten we heel wat Belgische namen, waaronder de leuke notitieboekjes van Atelier VO en de prachtige veercreaties van Florence Coenraets.

Ernest conceptstore, Rue de Flandre 57, 1000 Brussel, www.thisisernest.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Concept Store – Brussels (@ernesttheshop) on


/

Halte 3: Els Vansteelandt

Bij de juwelen van Els Vansteelandt zijn het de details die het hem doen. De ene keer dient Moeder Natuur als inspiratiebron, de andere keer een knipoog naar het verleden of juist het modernisme van de stad. De zilver- en goudsmit pendelt dan ook continu tussen haar open atelier en showroom in Brussel centrum en haar studio in de groene buitenrand van de stad. Naar eigen zeggen laat ze zich altijd leiden door het materiaal en weet ze vaak niet op voorhand of ze uiteindelijk een ring, armband, broche of design zilveren lepel zal maken. Maar mooi is het sowieso altijd.

Els Vansteelandt, Papenvest 15, 1000 Brussel, www.elsvansteelandt.be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Els Vansteelandt (@elsvansteelandtjewelleryandart) on

/

Halte 4: Aurore de Heusch

De juwelen van Aurore de Heusch zijn architecturaal, grafisch en geometrisch, maar net daarom juist bijna poëtisch. Alsof het uitgepuurde design ze net dat kleine beetje extra geeft. Aurore werkt vooral met zilver, zo nu en dan ook met goud, hout en plastic. Haar inspiratie haalt ze uit het dagelijks leven van het Brussel waar ze woont en werkt. Zes jaar geleden installeerde ze zich met een naar haar genoemde boetiek in de Dansaertstraat. Vandaag vind je er niet alleen haar ontwerpen, maar ook die van een tiental andere, voornamelijk Belgische ontwerpers die net als Aurore al hun juwelen met de hand maken.

Aurore de Heusch, Antoine Dansaertstraat 175, 1000 Brussel, www.auroredeheusch.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Aurore De Heusch – Jewels (@aurore.de.heusch.jewels) on

/

Halte 5: La Fabrika

Kelly, de eigenares en drijvende kracht achter design interieurwinkel La Fabrika omschrijft zichzelf als een “onderneemster, moeder, interieurvormgeefster, fotografiestudente en cappuccino addict”; het geeft zin om haar winkel te ontdekken. Kelly startte La Fabrika in 2010 met een zeer beperkt budget en tonnen motivatie en vastberadenheid om het uit te bouwen tot een succes en in die missie is ze zeker geslaagd. Hier moet je zijn voor de betere designstukken uit binnen- en buitenland, maar ook voor leuke cadeautjes voor groot en klein, de mooiste interieurboeken van Lannoo en de beautyproducten van het Belgische Cîme.

La Fabrika, Antoine Dansaertstraat 182, 1000 Brussel, www.lafabrika.be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by LA FABRIKA (@la_fabrika_brussels) on

/

Halte 6: Saskia Shutt

De Belgisch-Britse Saskia Shutt leerde de kunst van het juwelen maken niet alleen in ons land, maar ook in het Verenigd Koninkrijk, in Nieuw-Zeeland en in Zuid-Afrika. Dat haar juwelen een mix zijn van organische vormen en prachtig gekleurde edelstenen, zal met zo’n parcours allicht niemand verbazen. Saskia maakt ze allemaal zelf, in haar workshop in de Brusselse Danseartwijk, waar ze haar ontwerpen tevens verkoopt. Ze ontwerpt zowel voor mannen als voor vrouwen, voor wie wil zelfs op vraag. Een adres waar je zeker moet halthouden, maar check best wel even op voorhand met Saskia wanneer het voor haar past.

Saskia Shutt, Centre Dansaert, Rue d’Alost 7-11, 1000 Brussel, www.saskiashutt.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saskia Shutt | Bespoke Jeweler (@saskiashuttdesigns) on

/

Halte 7: Komono

Of je nu een bril, een zonnebril of een horloge zoekt, bij Komono vind je het allemaal. Het label werd in 2009 opgericht door Raf Maes en Anton Janssens met het idee om accessoires op de markt te brengen die een designaspect verenigen met een voorliefde voor kleur en respect voor het Belgische vakmanschap. De naam Komono betekent trouwens ‘kleine dingen’, omdat het net die dingen zijn die het leven leuker maken. De ontwerpen krijgen trouwens ook elk een naam, wat maakt dat je Kate rond je pols kan slaan en Hailey, Billie of Cara op je neus kan zetten.

Komono, Antoine Dansaertstraat 80, 1000 Brussel, www.komono.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by KOMONO (@komono) on

/

Halte 8: Stijl

Bij boetiek stijl moet je zijn voor de betere Belgische mode. Je vindt er de nieuwste collecties van vier van de Antwerpse Zes – Dries van Noten, Ann Demeulemeester, Dirk Van Saene en Walter Van Beirendoncks Y/Project – maar evengoed creaties van A.F. Vandevorst, Christian Wijnants, Tim Van Steenbergen, Raf Simons, Cesar Casier en Sophie D’Hoore. Eigenares Sonja Noël kent haar mode goed en was destijds ook een van de drijvende krachten die van de Dansaertwijk dé modebuurt van Brussel hebben gemaakt.

Stijl, Antoine Dansaertstraat 74, 1000 Brussel, www.stijl.be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by STIJL Brussels (@stijlbrussels) on

/

Halte 9: Isabelle Bajart

Hou je van de betere vintage? Dan moet je zeker stoppen bij Isabelle Bajart. Een heuse referentie in het Brusselse als het op tweedehandskleding aankomt, verzamelt Isabelle al wat ze mooi vindt onder één dak. En dat bedoelen we letterlijk, want Isabelle koopt al haar stuks ook effectief zelf aan. Een kleine wandeling door de winkel leert al snel dat Isabelle een voorliefde heeft voor couture uit de jaren zeventig, maar je vindt hier ook juwelen, accessoires, schoenen en laarzen.

Isabelle Bajart, Kartuizersstraat 25, 1000 Brussel, www.isabellebajart.be.

Isabelle Bajart

/

Halte 10: Valérie Berckmans

Valérie Berckmans ontwerpt haar minimalistische mode met grafische accenten volledig vanuit haar boetiek-atelier in Brussel. De kleren worden gemaakt in België en Frankrijk, dus dicht bij huis én met duurzame materialen (biokatoen, oude stocks, upcycling…). Je kan in de boetiek ook terecht voor kleding en accessoires van andere Belgische merken, zoals de schoenen van Atelier Content, de truien van Géraldine Bertrand en Aymara, en de leren creaties van O’Leary.

Valérie Berckmans, Van Arteveldstraat 8, 1000 Brussel, www.valerieberckmans.be.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Valérie Berckmans (@valerie.berckmans) on

/

Halte 11: Conni Kaminski

Conni Kaminski is geboren in Duitsland en studeerde mode aan de Hamburg University of Applied Sciences, maar woont sinds 2000 in Brussels. Haar mode is geïnspireerd door architectuur, films en kunsttentoonstellingen, wat vermoedelijk verklaart waarom ze graag werkt met asymmetrie. Alles is volledig in België gemaakt, wat niet alleen ecologisch verantwoord is, maar ook lokale naaiateliers een duwtje in de rug geeft.

Conni Kaminski, Rue du Marché au Charbon 102, 1000 Brussel, www.connikaminski.com

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Conni Kaminski (@connikaminski) on

/

Halte 12: Belge Une Fois

De olijke winkel Belge Une Fois is het geesteskind van Arthur en Natacha, twee jonge Brusselse grafisten van respectievelijk 29 en 32 jaar oud, die zowel op het werk als privé samen door het leven gaan. Dat ze beschikken over de nodige dosis humor, merk je aan hun ontwerpen. Ze bedrukken zowat alles wat het enigszins toelaat, maar ons oog viel vooral op de kaartjes, notitieboekjes en tote bags met opschriften als ‘Amai!’, ‘Trop is te veel’ en ‘Foert non di dju’.

Belge Une Fois, Rue Haute 89, 1000 Brussel, www.belgeunefois.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Belge une fois (@belge_une_fois) on

/

Halte 13: Senteurs d’Ailleurs

Geen parfumwinkel zo mooi in Brussel als Senteurs d’Ailleurs. Niet alleen vind je hier de meest exclusieve parfums zoals de geuren van Serge Lutens, Jo Malone, Iunx, J.U.S. en de in Engeland razend populaire uniseks colognes van Thameen London, dit is ook het adres waar je merken koopt als Byredo, Aesop, Grown Alchemist, La Mer, Laura Mercier, het duurzame Marie Stella Maris en de uniseks producten van Malin+ Goetz. Wie het graag Belgisch houdt, kan hier o.a. terecht voor de botanische cosmetica van Delbôve en de zepen van Savonneries Bruxelloises.

Senteurs d’Ailleurs, Place Stéphanie 1A/3, 1000 Brussel, www.senteursdailleurs.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Senteurs d’Ailleurs (@senteursdailleurs) on

/

Halte 14: Jean-Paul Knott

Moeten we hem nog voorstellen? De ontwerper is stilletjesaan een referentie voor al wie houdt van minimalistisch mode met een hoog catwalkgehalte. Jean-Paul houdt van Japan – hij brengt er trouwens een groot stuk van zijn tijd door – en dat merk je in zijn ontwerpen. De snits zijn uitgepuurd en vloeiend, uitgevoerd in zwart, wit en bruin, maar soms ook in een felle kleur. Dit najaar slaat Jean-Paul de handen in elkaar met Xavier Derome voor een capsulecollectie vol unieke stuks. Let wel: het is ‘zolang de voorraad strekt’ dus zorg dat je er snel bij bent.

Jean-Paul Knott, Rue Lebeau 57, 1000 Brussel, www.jeanpaulknott.com.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by JEANPAULKNOTT (@jeanpaulknott) on

/

Halte 15: Les Brusselois(e)s

Les Brusselois(e)s is wat de naam doet vermoeden: een winkel gesticht door een collectief van 30 ontwerpers uit het Brusselse die zichzelf tot doel hebben gesteld Made in Belgium kleren voor mannen, vrouwen en kinderen samen te brengen onder één dak. Naast mode vind je hier ook juwelen en accessoires; genoeg om minstens een halfuur tussen de rekken te struinen, kortom.

Les Brusselois(e)s, Rue Lebeau 13 & 17, 1000 Brussel, www.lesbrusseloises.be.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Brussel, Fiets, Shoppen.