Hoewel dit jaar 48,8% van de atleten in Tokio vrouw zijn, waren de Olympische Spelen lang een mannenzaak. Vrouwen hebben decennialang moeten knokken om mee te mogen strijden voor het olympisch goud. En ook nu worden sommige sporten vooralsnog gedomineerd door mannen. Skateboarden bijvoorbeeld. En laat dat nu net de sport zijn waar Roos Zwetsloot en Keet Oldenbeuving in uitblinken. Al rijdend, timmeren zij aan de weg naar gendergelijkheid in de sportwereld.
‘Show them wrong’
Toen Roos acht jaar oud was, ging ze voor het eerst naar het skatepark met haar vader: “Ik was gelijk verkocht. Ik zag er jongens allerlei sprongen maken op hun skateboard en ik wist: dat wil ik ook kunnen. Een paar weken later kocht ik mijn eerste skateboard en ben ik beginnen oefenen.” Skateboarden heeft haar tot op zekere hoogte gevormd: “Met vallen en opstaan, werd ik iemand die niet snel opgeeft en tegen een stootje kan. Het beste aan skateboarden is dat je helemaal jezelf kan zijn. Niets is gek en iedereen is welkom. Het is een heel fijne community. Daarnaast zijn er tegenwoordig heel wat vrouwelijke skateboardsters waar kleine meisjes naar op kunnen kijken. Dat maakt de drempel om ook te gaan skaten veel lager voor jonge meiden, en daar ben ik heel blij mee. Ik zou hen graag meegeven dat ze hun hart moeten volgen en hetgeen moeten doen waar ze blij en gelukkig van worden. Is dat skateboarden? Dan moeten ze zich door niemand laten tegenhouden. Ook niet door jongens in het skatepark die het niet cool vinden en denken dat meiden niet kunnen skateboarden. Show them wrong!
Toen Keet op zevenjarige leeftijd begon te skateboarden, was het nog een mannensport: “ Er was op dat moment ook een duidelijk niveauverschil tussen mannelijke en vrouwelijke skateboarders. Ondertussen hebben de vrouwen de mannen bijgebeend en zie je steeds jongere meisjes hoge toppen scheren.” Toen ze negen jaar oud was, werd Keet zesde in de World Cup in Parijs. Toch omschrijft ze skateboarden niet als een competitieve sport: “Je bent vooral heel erg competitief naar jezelf toe. Je wil het beste van jezelf laten zien en voortdurend verbeteren. Wanneer iemand anders een hele vette trick doet, kan ik die persoon alleen maar toejuichen.”
Roos en Keet vertegenwoordigen deze zomer in Tokio niet alleen hun land maar een hele generatie vrouwen. Ze krijgen de kans om als gamechangers de wereldgeschiedenis in te gaan. Ze zijn dan misschien wel de underdog, maar zijn bereid om er alles aan te doen om het tot de top te schoppen. En dat doen ze niet alleen.
Strike a pose
Hun tricks leggen Roos en Keet vast met de nieuwe Nord CE 5G van OnePlus. Dankzij een drievoudig camerasysteem, met een 64-megapixel hoofdcamera kan het toestel gedetailleerde foto’s vastleggen bij veel licht – zoals in Venice Beach bijvoorbeeld. Verder biedt de ultrabreedhoeklens van 119° meer veelzijdigheid en creëer je met een speciale monochroomcamera de mooiste zwart-witfoto’s. Daarbij is de Nord CE uitgerust met een 16-megapixel camera, ideaal voor selfies of videocalls met het thuisfront. Een handige extra: dankzij de verbeterde Warp Charge 30T Plus-oplaadtechnologie laadt de batterij in slechts een halfuur op tot 70 procent. Met een dikte van 7,9 millimeter en gewicht van 170 gram ligt de smartphone niet alleen goed in de hand maar neem je hem ook nog eens gemakkelijk overal mee naartoe – ook naar het skatepark! Het toestel is verkrijgbaar in drie kleuren: Charcoal Ink, Silver Ray en Blue Void. De laatste kleur is bovendien voorzien van een vingerafdrukbestendige finish. Je kan de OnePlus Nord CE 5G aanschaffen via OnePlus.com, Coolblue en Belsimpel.
Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met OnePlus.
Oneplus.com
Lees ook:
Fotografe Marleen Daniëls brengt haar eerste boek ‘Sarajevo to Paris’ uit
3 x cocktails met rum die je in de stemming brengen voor een feestje