Ode aan de vrouw: ’s werelds eerste vaginamuseum opent in Londen
©

Ode aan de vrouw: ’s werelds eerste vaginamuseum opent in Londen

Door Lieselot Luykx
Leestijd: 2 min

Afgelopen zaterdag opende in Londen 's werelds eerste vaginamuseum. Alles staat in het teken van va-va-vagijntjes. Jaja, je leest het goed! Florence Scheder - de oprichtster van het museum - hoopt hierbij het stigma rond het vrouwelijke geslachtsorgaan weg te nemen.

In Ijsland is er een penis-museum … Best cool, toch? Maar nergens ter wereld wordt de vagina geëerd. Hier bracht Florence Scheder verandering in door het oprichten van een museum waar alles draait rond het vrouwelijke geslachtsdeel. Lees even verder!

 

/

No shame: bekijk je vagina als iets positiefs

Het onderzoeksteam van Florence deed voorafgaand onderzoek om zich op deze manier beter te kunnen oriënteren. ‘Waar hebben vrouwen vooral moeite mee?’; ‘Wat willen ze bespreekbaar maken?’; ‘Waar komt de schaamte vandaan?’. Kortom, het team zocht naar een bepaalde richting en onderzochten de grootste knelpunten en taboes rond het vrouwelijk geslacht. Het onderzoek toonde opvallende resultaten aan …

Bij vrouwen tussen de 16-25 jaar vindt 65 procent het moeilijk om over hun geslachtsdeel te praten. Ze spreken het woord ‘vagina’ liever niet uit. Het is zelfs zo dat bijna één derde van de vrouwen tussen de 16-35 jaar niet naar de dokter gaat met vaginale problemen, omdat ze zich ervoor schamen. Daar moet verandering in komen. Om verandering teweeg te brengen is het aangeraden om laagdrempelig te starten … En daarom zijn we bij Marie Claire bijzonder verheugd met een museum! Laagdrempelig, cultuur én men kan een groot publiek – van jong tot oud – bereiken.

<<Lees ook: 10 dingen die je nog niet wist over je clitoris>>

Mythen kritisch bekijken

Het museum maakt ook een punt bij het uitdagen van gendernormen en cisnormatieve ideeën. Zo is de stelling, ‘als je een vagina hebt, dan ben je een vrouw‘  één van de mythen in de huidige tentoonstelling die wordt besproken. Naast gender vind je ook thema’s terug rond #metoo, maagdelijkheid, abortus, maandstonden, seksualiteit, … Kortom een museum waar alles kan én mag gezegd worden en waar alle mythes de wereld uit moeten! 

Ook fijn om te weten is dat er een medisch team met dokters en hulpverleners aanwezig is in het museum. Hier kunnen vrouwen én ook transgenders terecht voor vragen. De jongsten onder ons worden niet vergeten … Er worden kindvriendelijke programma’s aangeboden, zodat kinderen al vanaf jonge leeftijd over hun geslachtsdelen leren praten. Last but not least, ook mannen zijn van harte welkom in het museum. Dit vinden wij zeer belangrijk …  Op deze manier krijgt de man een breder perspectief over wat het betekent om vrouw te zijn de dag van vandaag. Positief, toch?

Adres: Unit 17&18, Stables Market, Chalk Farm Road, London
Van maandag tot zaterdag telkens geopend van 10am-6pm

Vond je dit een interessant artikel? Lees dan ook – Taboob: het instagramaccount dat het taboe rond borsten wil doorprikken

 

 

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Florence Scheder, Londen, Vaginamuseum.