Van de ene dag op de andere werd telewerken de norm vorig jaar. Waar vanuit je ‘kot’ werken eerst nog onwennig aanvoelde voor veel mensen, zijn we het ondertussen gewoon. Meer zelfs, telewerken staat nu gelijk aan vrijheid. Uit een enquête van het BDO, een internationale adviesorganisatie, blijkt dat Belgische werknemers telewerken toejuichen en drie dagen verkiezen boven één dag om thuis achter hun bureau te vertoeven.
Is telewerken de toekomst?
Het is duidelijk dat er van telewerkmoeheid geen sprake meer is. Mensen hebben zich een workflow eigen gemaakt na een jaar lang van thuis uit te moeten werken. In het begin van de thuiswerkmaatregel zagen werknemers er vooral de nadelen van in: minder sociale contacten, geen scheiding tussen werk en privé en slechte internetverbindingen. Maar hoe langer, hoe meer we de voordelen van telewerken inzien waardoor we de telewerk-’toekomst’ rooskleurig bekijken. Zo blijkt dat 65 procent van de Belgische bevolking productiever is door de tijd die ze besparen doorheen de dag, een beter concentratievermogen heeft, minder pendelstress ervaart, gezonder leeft, meer beweegt en tenslotte ook meer tijd heeft om naast het werk leuke dingen te doen.
Sociaal contact blijft belangrijk
Ondanks de voordelen, blijft het gemis aan sociaal contact een minpunt. “Iedereen kijkt er naar uit om de collega’s terug te zien om terug wat informeel contact te hebben”, dat zegt Geert Volders, partner van BDO Strategy en Transformation. In de enquête geeft maar liefst 72 procent van de Belgische medewerkers aan dat hun collega’s de voornaamste reden zijn om terug naar kantoor te gaan. En dat is niet alles: brainstorms en creatief werk blijken ook een goede motivatie te zijn om naar het werk te gaan. Wat betreft individuele taken, telefoons of administratie gaat de voorkeur uit naar de bureau in de living.
Telewerken en coworkingsruimtes
De toekomst van telewerken hangt af van het bedrijf in kwestie. Zo staan sommige bedrijven te springen om werknemers twee dagen of meer van thuis uit te laten werken, terwijl andere bedrijven daar iets minder happig om zijn. In het eerste geval zal het bedrijf gemiddeld 30 procent minder beschikbare ruimte nodig hebben. Met als gevolg: coworkingsruimtes als norm. Dat zijn ruimtes waarin mensen met allerlei profielen een bureau huren. Maar meer telewerk en minder kantoorruimte betekent natuurlijk ook meer nood aan planning. En hier knelt het schoentje, want op dit moment is er een gebrek aan een registratiesysteem en een thuiswerkbeleid. Hoe dan ook een one size fits all-oplossing bestaat niet. Maar wat we met zekerheid kunnen zeggen, is dat terugkeren naar voltijdse kantooruren voor velen een no-go is.
Lees meer Marie Claire op: Internationale Tourettedag: een aandoening die verder gaat dan onophoudelijk schelden; Onderzoek toont aan: thuiswerken zorgt voor gebrek aan positieve feedback; De beste sporten om een thuiswerk-burn-out tegen te gaan.