SOS feestdagen: de nieuwste detoxtrends onder de loep
© Unsplash

SOS feestdagen: de nieuwste detoxtrends onder de loep

Door Valentine Van Gestel & Laurence Van Liedekerke
Leestijd: 3 min

Tegenwoordig vind je detoxproducten, net zoals bioproducten, overal en in elke vorm terug. Soms kan een kleine kuur helpen om je een energieboost te geven, maar het is belangrijk om de effectieve methodes te onderscheiden van de commerciële valstrikken. Een kritische blik op de nieuwste detoxkuren.

Bij elke seizoenswissel wordt een detoxkuur aangeraden opdat je lichaam zich kan zuiveren en aanpassen. Vooral personen die weinig zweten, hebben er baat bij, omdat hun lichaam minder giftige stoffen afscheidt En dat is net het doel van een detox: je lichaam ontdoen van giftige stoffen die je binnenkrijgt door o.a. voeding en vervuiling.

Door je voeding aan te passen en alles wat de spijsvertering verstoort te mijden, is het mogelijk om je bloed, lever en nieren te ontgiften. Om het meeste uit je detox te halen, begin je er best pas aan tijdens een rustige periode, aangezien het veel energie van je lichaam vergt. Opteer dus voor een weekend, wanneer je niet al te veel stress hebt en veel kan slapen. Eens de kuur afgewerkt, zal je merken dat je energiepeil aanzienlijk gestegen is.

Maar voor welke detox kiezen? Dat laten we aan jou. Wij zetten er alvast een paar voor je op een rij, kwestie van de keuze gemakkelijker te maken. Succes!

/

1. Weg met sapjes


PackDetox bestaat uit 6 klaargemaakte maaltijden met natuurlijke en biologische seizoensproducten (prijs: €145 per pak). Geen dierlijke eiwitten, melkproducten of gluten, maar groenten met pitten en oliehoudende gewassen. Alle ingrediënten voor een geslaagde detox. Het is toch aangeraden om de week ervoor al natuurlijker en gezonder te eten en te stoppen met koffie, alcohol en suiker.

Pluspunten

Handig om mee te nemen naar het werk of na een hectische dag. Deze evenwichtige maaltijden zijn veel beter dan een detoxkuur op basis van sap, die het lichaam niet voldoende voedt.

Minpunten 

Jammer genoeg biedt het bedrijf geen thuislevering aan, en de openingsuren van het afhaalpunt zijn niet altijd even handig. Tijdens de detox had ondergetekende af en toe last van migraine. Dat is een normaal als je bepaalde voedingsstoffen van het menu schrapt. Het is het bewijs dat de detox werkt, maar dat maakt het daarom niet leuker.

Meer info over PackDetox vind je op www.packdetox.be.

/

2. De beauty kuur


Bio Beauté by Nuxe heeft een volledig detoxgamma uitgebracht dat de huid zuivert en beschermt. Het is gemaakt met biologisch Oranjebloesem water en Acelorapulp.

Pluspunten

De oranje kleur laat een gezonde gloed na, je neus wordt verwend met een heerlijke citrusgeur en het gamma omvat een ruim aanbod aan producten, van lotions en maskers tot oogcrèmes.

Minpunten

Het product bevat slechts 30 % bioproducten, het minimum om het bio-certificaat te krijgen. Hierdoor vermoeden we dat het vooral een commerciële en onethische zet is. Teleurstellend. Idem voor de oogcrème, die opdroogt op de punt van de applicator. Niet echt mooi.

Meer info over Nuxe Bio-beauté vind je op www.nuxe.com.

/

3. Tea time

Nieuw in het gamma van Kusmi Tea: Blue Détox, een exotische en fruitige mix gebaseerd op Mate, groene thee en rooibos. Gedompeld in kokend water resulteert dat in een heerlijke thee met een verrassende ananasgeur.

Pluspunten

Deze thee ruikt en smaakt heerlijk én heeft een dikke textuur, wat de honger stilt.

Minpunten

We hebben er geen gevonden. Behalve dat het drinken van deze thee alleen weinig impact heeft. Het is wel het ideale drankje om van te nippen als je je aan een andere detox waagt.

Meer info over Kusmi Tea vind je op www.kusmitea.com.

/

4. Go vegan

De raw en vegan keuken heeft de reputatie erg gezond te zijn en zelfs kanker te kunnen voorkomen. En wie in Vlaanderen raw en vegan zegt, zegt Julie Van den Kerchove, de charmante chef die inmiddels reeds twee kookboeken uitbracht over het thema. Qua detox zweert ze bij bladgroenten, die ze weet te vermommen in heerlijke gerechten, salades en smoothies.

Pluspunten

Detoxen met Julie, dat is anders eten en kiezen voor véél groenten en fruit. Julie verpakt haar levensvisie in creatieve, kleurrijke en vooral lekkere recepten, die goed zijn voor je lichaam en voor je humeur. Wie weinig tijd heeft, kan ook terecht in haar All Good webshop voor (o.a.) granola, koekjes, teryiaki cashews (te kopen op eigen risico), rozemarijn crackers en tiramisu kaastaart.

Minpunten

Een blender is onmisbaar om al deze culinaire meesterwerken te maken. De teriyaki cashews raden we ook alleen aan voor mensen met heel veel wilskracht, want eens je eraan begint, eet je je hele voorraad in één keer op.

Meer info over Julie en haar keuken vind je op www.julieslifestyle.com.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Bio, Detox, Detox kuur, Gezondheid, Julie Van den Kerchove, Lichaam, Nuxe, Raw, Vegan.