Beter slapen dankzij deze 5 technologische snufjes
© Shutterstock

Beter slapen dankzij deze 5 technologische snufjes

Door Camille Vernin, bewerking Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Iedereen kent de typische tips voor een betere nachtrust: vroeg eten, regelmatig sporten, weinig alcohol en koffie drinken, je smartphone en andere schermen vermijden voor het slapengaan… Maar wat is het alternatief als deze tips niet volstaan? Technische snufjes, zo blijkt, want dankzij technologie slaap jij binnenkort als een roos.

Uit studies van B.A.A.S., de Belgian Association for Sleep Research and Sleep Medicine, blijkt dat 30% van de Belgen lijdt aan slapeloosheid. Velen hebben moeite om in slaap te vallen of worden meerdere keren per nacht wakker. Nochtans is voldoende slaap noodzakelijk voor een goede gezondheid. Het beïnvloedt onze levensverwachting, ons geheugen, onze creativiteit, ons stressniveau… Een goede nachtrust helpt ook om ziektes te vermijden en zorgt voor een verlaagd risico op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en diabetes.

Ben je een slechte slaper? Niet getreurd. Elke dag worden immers nieuwe technieken ontwikkeld om onze slaap te bestuderen en te bevorderen. Wij zetten er een paar voor je op een rijtje.

1. De helende pyjama

Het idee werd ontwikkeld dankzij de bekende Amerikaanse quarterback Tom Brady – voor wie het nog niet wist: Brady is niemand minder dan de man van Gisele Bündchen. Toen Brady aan Kevin Haley, directeur van de sportkledingketen Under Armour, vertelde dat zijn blessures geheeld waren dankzij biokeramische gel, kwamen beiden op het idee om de stof in kleding te verwerken en er zo ons lichaam volledig mee te bedekken. De helende pyjama was geboren.

Kruip je hiermee in bed, dan herstelt je lichaam terwijl je slaapt en, leuk extraatje, de pyjama zorgt tevens voor een betere nachtrust. Er is echter wel een prijskaartje, want voor een complete pyjama betaal je al snel rond de 150 euro.

Meer info op www.underarmour.eu.

2. Ademhalen op het ritme van de muziek

Moeite om in slaap te vallen ? 2breathe begeleidt je ademhaling zodat je makkelijker in slaap valt. Al wat je moet doen, is een riem op je borst plaatsen die een sensor bevat en zo je ademhaling registreert. Daarna speelt de applicatie een deuntje af dat je ademhaling geleidelijk doet vertragen, wat maakt dat je sneller in slaap valt. Klinkt simpel en dat is het ook, mits je het toestel zijn werk laat doen en bereid bent om je lichaam te laten ontspannen. De 2breathe slaaphulp is verkrijgbaar voor zo’n 180 dollar.

Meer info op 2breathe.com.

3. Aromatherapie via je smartphone

Aromacare is een verstuiver die je bedient met je smartphone voor een persoonlijke sessie aromatherapie. Vanop afstand kan je bepalen welk aroma je verspreidt in je kamer. Kies zelf de geur die je het meest kalmeert: lavendel, munt, citroen, eucalyptus, sinaasappel,… Volgens de makers bevordert Aromacare slaap omdat het een gevoel van kalmte creëert. Een verstuiver kost 89 euro. Voor een capsule betaal je tien euro en elke capsule kan je tien keer gebruiken.

Meer info op www.aroma-care.fr.

4. Een slim kussen

Het Advansa 1 x21 hoofdkussen is voorzien van sensoren die de beweging van je lichaam registreren, net als je slaapgewoonten en omgevingsgeluid. Via de applicatie kan je zien hoe goed je nachtrust van de voorbije nacht was en je krijgt direct ook enkele slaaptips voor de volgende nachten. Het hoofdkussen heeft ook een ingebouwd alarm dat wordt geactiveerd op basis van je slaapcyclus, zodat je altijd met het juiste been uit bed stapt. Zeer handig voor wie niet op een bepaald uur uit de veren moet zijn.

Meer info op www.citizensciences.com.

5. Een intelligent bed

Kan je regelmatig niet slapen door het gesnurk van je partner? Het nieuwe Sleep Number 360 bed verhoogt de matras zodat hij stopt met snurken zonder dat je hem wakker hoeft te maken. Het slimme bed verwarmt ook je voeten zodat je makkelijker in slaap valt, past de matras aan aan je slaappositie, meet je hartritme tijdens de nacht en leert je slaapgewoontes om je te doen ontwaken in de best mogelijke omstandigheden. Een geniaal bed voor een heerlijke nachtrust. Helaas hangt er ook een prijskaartje aan vast, want voor een Sleep Number 360 bed, betaal je zo’n 3.500 euro.

Meer info op www.sleepnumber.com.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Apps, Gezondheid, Nachtrust, Slaaptips, Slapen.