Moedige getuigenissen in nieuwe film ‘Vrouwen van Nu’
© Bianca Stoicheci

Moedige getuigenissen in nieuwe film ‘Vrouwen van Nu’

Door Hannelore Spileers
Leestijd: 1 min

In de nieuwe film ‘Vrouwen van Nu’ zijn verschillende getuigenissen te horen van vrouwen met een migratieachtergrond. Ze kregen allemaal dezelfde vraag: wie houdt jou soms tegen, maar vooral wie moedigt jou aan?

/

“School is niet belangrijk”, dat is wat Merima’s vader vroeger zei. Nu is hij volledig bijgedraaid en zegt hij het tegenovergestelde tegen zijn kleindochter. Het is maar een van de opmerkelijke getuigenissen uit een nieuwe film over vrouwen met een migratieachtergrond.

Naar school gaan, een stabiele job hebben, een hobby hebben, iets leuk doen met vrienden… Voor de meesten onder ons zijn het doodnormale zaken, maar dat is niet voor iedereen vanzelfsprekend. ‘Vrouwen van Nu’, een onderzoeksproject, vroeg aan 135 vrouwen wie hen motiveerde en aanmoedigde, maar ook wie hen soms tegenhield. De antwoorden waren uiteenlopend: een vader, een zus, een leraar, een maatschappelijk begeleider, een werkgever… “Hoopgevers zijn overal”, vertelt Merima. De getuigenissen vormen nu een film, maar ze werden ook gebruikt als suggesties voor het beleid.

Lees ook: 6de editie van kunstbeurs COLLECTIBLE verhuist naar Tour & Taxis

/

Afgelopen maanden werd de film getoond aan verschillende vrouwenorganisaties in Antwerpen. De reacties waren vaak emotioneel, maar vooral positief. Vrouwen herkennen zich in de getuigenissen en halen er hoop en motivatie uit.

Avansa regio Antwerpen

Het onderzoek was een initiatief van de stad en werd uitgevoerd door Avansa regio Antwerpen in samenwerking met onderzoeksinstituut HIVA van KULeuven. Avansa is een sociaal-culturele organisatie en wil samen met verschillende partners een katalysator zijn voor lokale initiatieven die gaan over burgerschap, duurzaamheid, opgroeien en e-inclusie. Steeds met volle aandacht voor wat in de toekomst beter en anders kan. Dit jaar werkt Avansa met vrouwen en met dienstverleners. De centrale vraag is: hoe kunnen ze meisjes en vrouwen aanmoedigen om positieve keuzes te maken in hun leven.

Je kan de film hier bekijken.

Lees ook: Wat kan jij doen tegen seksueel overschrijdend gedrag op de werkvloer?

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Migratie, Vrouwen.