Modellen ondertekenen massaal petitie tegen onrealistische ‘sample size’
© Imaxtree

Modellen ondertekenen massaal petitie tegen onrealistische ‘sample size’

Leestijd: 1 min

Het Instagramaccount 'Shit Model Management' ijvert voor realistischere modellenmaten met een petitie. De huidige sample size in de modewereld loopt van maat(je) 0 tot 4. Dat heeft volgens het account een negatief effect op de fysieke en mentale gezondheid van modellen. 

/

Het account (165.000 volgers) dat geleid wordt door een anoniem model kaart regelmatig controversiële onderwerpen aan in de modellenindustrie. Met een petitie wil ze de huidige sample size vergroten. “Ik ben het beu dat mijn collega’s wegkwijnen door eetstoornissen vanwege de normen van ontwerpers”, staat te lezen in een Instagrampost. De sample size in de modewereld is momenteel maat 0-4 (of kledingmaat 30-32-34) en dat zou volgens het model minstens 6-8 (of 36-38) moeten worden.

Wat is een sample size?

Een sample in de modewereld is een prototype van een kledingstuk. Het wordt gemaakt om te testen hoe een ontwerp valt op een model. Samples worden momenteel veelal gecreëerd in een erg kleine maat (sample size) om productiekosten te besparen omdat er minder stof nodig is. Dat heeft als gevolg dat alleen erg dunne modellen kunnen werken voor de modehuizen, want alleen zij passen in de sample size. Door het vergroten van deze samplemaat, zouden ook modellen met een meer realistische kledingmaat ingehuurd kunnen worden.

https://www.instagram.com/p/CEfjvuBFyId/?utm_source=ig_web_copy_link

/

Eetstoornis door sample size

Uit een klein onderzoek onder de volgers van ‘Shit Model Management’ bleek dat 65% van de 4.481 deelnemers een eetstoornis heeft gehad als gevolg van de kleine samplemaat. 89% van de deelnemers gaf aan dat er al iets negatief werd gezegd over hun lichaam door iemand uit de mode-industrie. “Het is compleet onrealistisch om modellen van 1,80 meter lang te dwingen om 52 kilogram te wegen zodat zij in de samplemaat passen. Het maakt ons kapot.”

De petitie werd ondertussen ondertekend door bijna 15.000 mensen. Heel wat modellen delen ondertussen hun verhaal op sociale media. Zo ook de Belgische Zoe Thaets en het Nederlandse model Lou van Hooff. “Ik weet dat ik dun ben. Ik weet dat het ridicuul is om van mijn lichaam te eisen om nog dunner te worden”, schrijft die laatste op Instagram. “Toch word ik door de modewereld als ’te dik’ bestempeld. Ik mag geen shows lopen met mijn huidige gewicht, terwijl mijn BMI aangeeft dat ik ondergewicht heb.”

https://www.instagram.com/p/CEi7CUEhsn1/?utm_source=ig_web_copy_link

Lees meer Marie Claire op: Steeds meer modemerken gebruiken werknemers als modellen. Wat is de invloed van de modewereld op het idee van mannelijkheid?

 

 

 

Timon Van Mechelen De artikels van >

Als mode-expert weet hij trends en ontwikkelingen als geen ander te duiden. Is weg van Dries Van Noten en Prada en ziet zijn kleren als waardevolle investeringen. Haalt evenveel plezier uit de stockverkopen als jij uit je verjaardag, kerst en zomervakantie samen. Vindt verder weinig bevredigender dan te veel natuurwijn drinken en mensen kijken op een terras.

Tags: Body positivity, Modellen, Sample size.