Dries Van Noten neemt met een laatste defilé afscheid van de modewereld
© Spotlight Launchmetrics

Dries Van Noten neemt met een laatste defilé afscheid van de modewereld

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

Zaterdagavond presenteerde Dries Van Noten zijn laatste modeshow na een carrière van veertig jaar. De 66-jarige ontwerper, die het bedrijf in het midden van de jaren 80 oprichtte, gaat met pensioen.

/

Dries Van Noten organiseerde zijn eerste mannendefilé, met enkele vrouwensilhouetten, in Parijs in 1991. Zijn eerste show met exclusief vrouwenkleding volgt enkele seizoenen later (lente-zomer 1994), maar de wisselwerking tussen beide collecties blijft een constante in zijn werk.

Nieuwe levensfase

Zaterdagavond presenteerde hij in Parijs zijn laatste collectie, zijn 129ste. Hoewel hij op afstand de ontwerpteams zal blijven adviseren, trekt de 66-jarige Van Noten zich terug uit de dagelijkse creatieve leiding van zijn gelijknamige merk om te genieten van een nieuwe levensfase.

Spotlight Launchmetrics

Spotlight Launchmetrics

Honderden mensen waren uitgenodigd in een hangar in La Courneuve voor zijn laatste, zeer poëtische modeshow, georganiseerd op een betonnen catwalk bedekt met een gigantisch tapijt van zilveren confetti. “Ja, ik had dingen te bewijzen, ik wilde eindigen op een hoge noot,” zei Van Noten enkele minuten na de staande ovatie. Zijn afscheid werd bijgewoond door tal van grote namen uit de modewereld zoals Martin Margiela en Ann Demeulemeester. Topmodellen die markant geweest zijn in de carrière van Van Noten, van Hannelore Knuts en Kristina De Coninck, liepen op de catwalk, Soulwax verzorgde de soundtrack.

Geen begin, geen einde

Het defilé werd een viering van de Dries Van Noten-stijl: perfect getailleerde kledingstukken, gedurfde kleurcombinaties en een overvloed aan stoffen en prints, vaak met bloemenmotieven. De naam van de collectie is “Geen begin, geen einde.”

Dries Van Noten was één van de Antwerpse Zes die in de jaren tachtig naar Londen reisden en daar veel succes oogstten. In 1986 richtte hij zijn eigen label op en opende zijn eerste boetiek in de Belgische modehoofdstad. In 1993 introduceerde hij zijn damescollectie op de Parijse catwalks.

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Defilé, Dries Van Noten.