Dior reist naar Schotland voor zijn Cruise-collectie
© Pers

Dior reist naar Schotland voor zijn Cruise-collectie

Door Kim De Craene
Leestijd: 1 min

In 1955 presenteerde Christian Dior een collectie in Schotland, in het Gleneagles Hotel. Bijna 70 jaar later keert het Franse huis terug naar Schotland voor de presentatie van hun meest recente Cruise-collectie 2025. Dit wil je weten over de bijzondere collectie.

/

Voor Maria Grazia Chiuri, de artistiek directeur van de damescollecties van Dior, biedt de presentatie van de Cruise-collectie de kans om in de voetsporen van Christian Dior te treden en trekt ze naar diverse delen van de wereld. Dior koos eerder voor steden als Mexico, Athene en Los Angeles voor de onthulling van hun Cruise-collecties.

Dit keer reisde La Maison naar Schotland. De laatste keer dat Dior een collectie showde in Schotland was bijna 70 jaar geleden, in 1955, in het Gleneagles Hotel.

Spookjesachtig Schotland

Tegen de spookachtige achtergrond van Drummond Castle in Perthshire en onder het geroffel van doedelzakken presenteerde Chiuri een collectie die de vrijgevochten geest van de overleden royal Queen Mary weerspiegelde. Ook zette de ontwerpster de wilde schoonheid van het ruige landschap van het land en de traditionele kleding, dankzij een samenwerking met het Schotse modelabel Le Kilt, in de kijker.

De eenhoorn en de distel, iconische symbolen van Schotland, werden omgezet in heraldisch borduurwerk. Het borduurwerk herinnert aan het embleem van Mary Stuart, zoals beschreven in Clare Hunter’s boek Embroidering Her Truth: Mary, Queen of Scots and the Language of Power.

Het boek diende als inspiratie voor Chiuri. De ontwerpster wilde een eerbetoon brengen aan het erfgoed en de geschiedenis van Schotland en tegelijkertijd de huiscodes van Dior levend houden.

Dior

Pers

Donker en romantisch

In de 89 looks verwerkte Chiuri materialen als tartan en tweed en stylede ze met chokers, zwarte leren handschoenen, denim en kant en laarzen in Wellington-stijl. Ook opmerkelijk: de beelden van de lente-zomerpresentatie van 1955. De foto’s werden aangebracht op de randen van kilts.

Adrien Durand

De donkere en romantische collectie, klassiek en tegelijk modern, is een bijzondere manier om het verleden in het heden te integreren.

Lees ook: De Cruise-collectie van Louis Vuitton: een ode aan Barcelona

Kim De Craene De artikels van >

Kim De Craene schrijft over beauty en lifestyle, boeken en muziek. Na tien jaar São Paulo woont ze terug in Antwerpen. Ze woonde dus zo’n kwart van haar leven in Brazilië. Wat haar toch een beetje Braziliaans maakt. Ze houdt van rode lipstick, languit op een massagetafel liggen, dansen op het strand op blote voeten, bioboeren en stelt zich bij elk dilemma vaak de vraag "wat zou Audrey Hepburn doen?"

Tags: Cruise collectie, Dior, Schotland.