Met deze meal prep-tips maak je je goede voornemens waar
© Pexels

Met deze meal prep-tips maak je je goede voornemens waar

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 2 min

Meer structuur, gezonder eten, sparen,... Het klinkt ons allemaal bekend wanneer het gaat om goede voornemens. Je maaltijden plannen en voorbereiden kan een manier zijn om die drie voornemens in een keer te doen slagen. Daarom delen we vandaag enkele meal prep-tips die je alvast op weg kunnen helpen.

/

Meal prep kan overweldigend klinken, maar met de juiste voorbereiding en planning maakt het juist eigenlijk alles makkelijker. Je hoeft niet in één dag alles te koken wat je de hele week zal eten, en je hoeft niet veel geld uit te geven aan nieuwe kookbenodigdheden. Waar je je vooral op moet richten, in het begin vooral, is het leren maken van voedzame, eenvoudige maaltijden. Er hoeft geen druk te zijn om van de ene op de andere dag te veranderen en volledig alles uit gepland te hebben.

Lees ook: 7 x kapseltrends voor het najaar gespot op de catwalk

(Her)organiseer je voorraadkast

Een basisprincipe van meal prep is het gebruik van wat je al in huis hebt, daarom is het organiseren en eventueel inventariseren van je voorraad- en koelkast van cruciaal belang. Houd bij welke ingrediënten je vaak gebruikt en op terugvalt, zo kan je er voor zorgen dat je deze steeds in huis hebt. Op die manier wordt boodschappen doen niet alleen een fluitje van een cent, het vermindert ook de voedselverspilling.

Koop seizoensproducten (en wees niet bang van diepvries)

Fruit en groeten kopen dat in seizoen is, is de beste manier om nieuwe producten uit te proberen. Pompoen is bijvoorbeeld meestal beter verkrijgbaar in de herfst, terwijl tomaten het beste zijn in de zomer. Producten van het seizoen zijn meestal op hun hoogtepunt qua voedingswaarde, smaken het best en zijn het meest betaalbaar. Als de groenten die je wilt niet in het seizoen zijn, koop dan een mix van vers en diepvries. De ingevroren groenten die op het moment zelf misschien niet in seizoen zijn, bevatten net zo veel vitamines en mineralen als verse groenten. Met het voordeel dat ze ingevroren werden toen ze wel in seizoen waren en goedkoper zijn.

/

Houd je aan je lijst

Vermijd temptation: Ga niet winkelen op een lege maag en noteer wat je nodig hebt. Zo ga je doelgerichter de supermarkt in en voorkom je onnodige aankopen die misschien verloren gaan of geen deel uitmaken van je meal prep.

Het zit hem in het juiste potje

Je hebt geen hele nieuwe Tupperware-set nodig, maar het juiste potje kan wonderen doen. Kies voor glazen bakjes, die zijn geschikt voor de magnetron én de vaatwasser. Zo kan je ook zien wat er in zit zonder het deksel te moeten openen. Het kan ook goed zijn om ze te labelen nadat je de bakjes hebt ingepakt. Vermeld de inhoud en de datum waarop het eten is klaargemaakt en bewaard, zo bewaar je een goed overzicht.

Word creatief met kruiden en specerijen

Experimenteer met verschillende kruiden en specerijen voor (nieuwe) smaken en variatie. Hetzelfde geldt voor dressings, maak er een met olie, azijn en wat kruiden, en voilà: een nieuwe en frisse toevoeging aan je bord.

/

Probeer batchgewijs te koken en leer wat werkt

Als je eenmaal een routine hebt opgebouwd voor het bereiden van maaltijden, kan je proberen hele maaltijden met meerdere porties van tevoren te bereiden, zodat je in één keer voor meerdere weken meal prep kan bereiden. Dit wordt ook wel batch cooking genoemd, het werkt het beste met recepten die goed in te vriezen en op te warmen zijn.

Zoek gezelschap en geniet

Zoals met elk ander voornemen in het leven is meal prepping veel gemakkelijker als je cheerleaders hebt. Zoek vrienden of familieleden met dezelfde interesse voor voeding, deel recepten en tips. Samen is het ook veel leuker om te kunnen genieten van het meal prepproces.

Lees ook: Dit huis-, tuin- en keukenmiddeltje helpt écht tegen hoesten

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Gezond eten, Goede voornemens, Meal prep.