Makkelijke breakfast preppings voor meer me-time in de ochtend
© Unsplash

Makkelijke breakfast preppings voor meer me-time in de ochtend

Door Hannah Gellens
Leestijd: 4 min

Een ochtendlijke gezinstornado of een ‘Masterclass Haasten’. Hoe je je ochtendrush ook beschrijft, wennen doet het nooit. Maar het kan ook anders. Met deze ‘breakfast preppings’ bespaar je tijd en bezorg je jezelf de nodige me-time om er daarna helemaal in te vliegen.

/

Me-time in de ochtend en dat op een weekdag? Het klinkt voor velen als onhaalbaar in de oren, maar het kan. Want door je ontbijt ’s avonds of in het weekend voor te bereiden, maak je ruimte voor een moment van rust in de ochtend. Breakfast prepping luidt de officiële term.

Koffiepionier Nespresso geeft alvast 3 simpele, maar overheerlijke ontbijtrecepten die je in een wip op tafel zet of zelf makkelijk meeneemt voor onderweg. Van ontbijtburrito’s tot overnight oats met vers fruit. Doe daar een kop hete koffie bij en je bent er helemaal klaar voor.

/

Ontbijt burrito

Deze ontbijt burrito maak je in een paar minuten, maar kan je ook perfect op voorhand bereiden en bewaren in de koelkast of in de diepvriezer. Ontdooien duurt maar een minuutje in de microgolf.

Kokerellen

Voor 2 porties
Ingrediënten:

  • 2 tortilla’s
  • 4 eieren
  • 40g gemalen (cheddar) kaas
  • 2 grote eetlepels kant-en-klare tomatensalsa
  • 1 lente-ui
  • Een handjevol koriander

Voor het serveren:

  • 10 kerstomaatjes
  • 1 avocado
  • Een paar takjes verse koriander
  • Eventueel extra salsasaus

Bereiding:

  • Snij de lenteui fijn en de koriander grof.
  • Klop de eieren los in een kom. Kruid met peper en zout en voeg de gemalen kaas toe.
  • Zet een pan op middelhoog vuur en voeg een scheutje olijfolie of boter toe. Voeg het eimengsel toe en bak het roerei door het ei regelmatig in de pan te bewegen, zo’n 2 minuten.
  • Draai het vuur uit en meng de lente-ui en koriander onder het ei.
  • Ga je de burrito onmiddellijk opeten, verwarm de tortilla dan even. Voeg een eetlepel tomatensalsa toe aan het midden van de tortilla en verdeel hierover het ei.
  • Rol de burrito op en bewaar afgedekt in de koelkast. Wil je de burrito invriezen? Rol hem dan in zilverpapier en bewaar in een luchtdichte doos of diepvrieszakje.
  • Serveer de ontbijt burrito door hem in de microgolf of oven op te warmen en serveer met salsa van gehalveerde kerstomaatjes, avocado stukjes en extra verse koriander. Voeg eventueel wat salsasaus toe om te dippen.
/

Appel crumble muffins

Deze muffins zijn een perfect on the go ontbijt. De muffins blijven tot wel vier dagen lekker in de koelkast. Je kan ze ook individueel invriezen.

Kokerellen

Voor 12 stuks

Ingrediënten:

  • 250g zelfrijzende (volkoren) bloem
  • 1/2de theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • 4 appels
  • 70g neutrale olie
  • 80g ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 250g Griekse yoghurt

Voor de crumble:

  • 60g grove havervlokken
  • 30g walnoten
  • 1 theelepel kaneel
  • 2 eetlepels ahornsiroop
  • 2 eetlepels neutrale olie

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 220°C. Leg bakpapiertjes in een muffinvorm en boter deze in.
  • Doe de bloem, bicarbonaat en kaneel samen in een kom met een snuifje zout. Meng goed.
  • Schil de appels. Rasp 3 appels grof en snij de laatste in kleine blokjes.
  • Doe de olie, ahornsiroop, eieren en Griekse yoghurt in een kom en meng tot een glad geheel met een garde. Voeg toe aan de bloem en meng goed.
  • Voeg dan de geraspte appel en appelblokjes toe en meng alles goed.
  • Voor de crumble: Hak de walnoten grof. Doe ze samen met de havervlokken, kaneel, ahornsiroop en neutrale olie in een kom en meng goed.
  • Verdeel het deeg over de muffinvormpjes en verdeel bovenop wat van de crumble. Druk een beetje aan.
  • Zet de muffins in de oven voor 25-30 minuten tot de crumble goudbruin is en een satéprikker proper uit de muffins komt.
  • Laat afkoelen op een koelrekje.
  • Geniet ervan met een kopje koffie Nespresso Vertuo Master Origin Costa Rica.
/

Kruidige wortelcake

Deze cake zorgt voor een heerlijk on the go ontbijt gedurende de hele week. Bewaar in de koelkast en snij een plak af in de ochtend.

Kokerellen

8-10 sneetjes

Ingrediënten:

  • 250g zelfrijzende (volkoren) bloem
  • ½ de theelepel bicarbonaat
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel kardamom
  • ½ theelepel gemberpoeder
  • 3 grote wortels, geraspt
  • 60g walnoten
  • 50g neutrale olie
  • 80g ahornsiroop
  • 2 eieren
  • 250g Griekse yoghurt

Voor het serveren, optioneel:

  • Griekse yoghurt
  • Pompoenzaadjes

Bereiding:

  • Verwarm je oven voor op 220°C. Vet een lange bakvorm in en bekleed met bakpapier.
  • Doe de bloem samen met de kruiden en het bicarbonaat in een grote kom en mix met een garde.
  • Doe in een tweede kom de eieren en klop ze los met een garde. Voeg de olie, ahornsiroop en Griekse yoghurt toe en meng tot een egaal mengsel.
  • Voeg de vloeibare ingrediënten bij de bloem en meng goed.
  • Hak de walnoten grof en voeg ze samen met de geraspte wortels toe aan het deeg.
  • Schep het deeg in de bakvorm en strijk de bovenkant mooi glad.
  • Bak in de oven voor 45-55 minuten. Test de cake met een satéprikker om te zien of hij gaar is. Wordt de cake tijdens het bakken te snel bruin bovenop? Dek hem dan af met een stukje aluminiumfolie.
  • Laat de cake volledig afkoelen op een koelrek. Bewaar de cake afgedekt in de koelkast. Serveer eventueel met wat Griekse yoghurt en pompoenzaadjes.
/

Overnight oats met kiwi en granaatappelpitjes

Kokerellen

Maak deze overnight oats in minder dan 5 minuten de avond ervoor en ‘s ochtends staat er een heerlijk ontbijt op je te wachten.

Voor 1 portie
Ingrediënten:

  • 50 gram grove havervlokken
  • 100ml (light) kokosmelk + wat extra voor serveren
  • 1 eetlepel honing
  • 1 theelepel liijnzaad, optioneel
  • 1 kiwi
  • 2 eetlepels granaatappelpitjes
  • 10g geroosterde kokos schilfers

Bereiding:

  • Neem een kommetje dat je gemakkelijk met een deksel kan afsluiten. Doe hierin de havervlokken, kokosmelk, honing en een klein snuifje zout. Meng met een lepel en zet afgedekt in de koelkast.
  • Doe de volgende dag de overnight oats in een serveerkom en voeg eventueel nog wat extra kokosmelk toe om de gewenste dikte van je havermout te krijgen.
  • Snij de kiwi in blokjes. Werk je overnight oats af met de kiwi, granaatappelpitjes en de kokosschilfers.

Lees ook: Tournée Minérale: het effect van alcohol op je lichaam, 3 recepten met duurzame vis om van te watertanden

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Breakfast preppings, Koken, Ontbijt.