Dit zijn de meest absurde en seksistische wetten ter wereld
© Unsplash

Dit zijn de meest absurde en seksistische wetten ter wereld

Leestijd: 1 min

In Malta mag een man een vrouw kidnappen... als hij met haar trouwt of als hij zich verontschuldigt aan haar vader? In Madagaskar mogen vrouwen 's nachts niet... werken, koken of een bad nemen? De organisatie ONE heeft een quiz ontworpen om verzet te bieden tegen seksisme en dit soort oubollige onderdrukkingen.

“Vrouwen hebben nergens ter wereld evenveel rechten als mannen. Nergens. Maar voor vrouwen en meisjes uit de armste landen ter wereld is de ongelijkheid nog groter”, luidde de waarschuwing van de ngo ONE drie jaar geleden.

In het uitgebreide rapport ‘Armoede is seksistisch’ concludeert de organisatie dat vrouwen veel meer getroffen worden door armoede dan mannen. Vrouwelijke armoede wordt in veel landen versterkt door wetten die vrouwen discrimineren. Zo hebben 1 miljard vrouwen geen toegang tot een bankrekening. En 2,7 miljard vrouwen, dus meer dan de helft van alle vrouwen in de wereld, zijn uitgesloten van bepaalde jobs.

/

Lees ook: Is er een verband tussen IVF en sport?

Een aanklacht tegen absurditeit

ONE heeft de meest onredelijke en seksistische wetten ter wereld onthuld. Van Malta tot Madagaskar, van China tot Niger… elk van deze landen heeft een afwijkende, maar toch actuele wetgeving. Om de absurditeit van deze regels en de bijhorende gevolgen aan de kaak te stellen, heeft ONE een multiple choice test ontworpen.

In China mogen vrouwen niet werken in: a) natuurkunde, b) houtbewerking of c) de mijnbouw? Een getrouwde vrouw in Niger mag geen account openen zonder:  a) de toestemming van haar man, b) een wiskundetest of c) een aanbetaling van 1000 dollar? In Tunesië erven vrouwen: a) 75% minder dan hun broers, b) 50% minder dan hun broers of c) 25% minder dan hun broers?

/

De test schotelt je deze en andere vragen voor. Ze laten een diepe indruk na, vooral omdat je  het echte antwoord bijna onmogelijk van de valse kan onderscheiden, zo onrealistisch lijken ze. Het maakt meteen de ernst van de situaties duidelijk.

Eenmaal je de test hebt afgelegd, stuurt ONE je een petitie door. De petitie streeft naar de afschaffing van de seksistische wetten die vrouwen verbieden om te werken in bepaalde sectoren.

Lees ook: Daarom is je eetlust zo groot tijdens je menstruatie

Meer informatie over de actie en de petitie: ONE.

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Discriminatie, ONE, Seksisme, Seksistische wetten.