In 2024 is de menopauze nog steeds een taboe. Studies tonen aan dat vrouwen hun menopauze op het werk verbergen. Maar nu weten we dat ze ook niet met hun partners over deze verandering praten.
Volgens een Brits onderzoek, uitgevoerd door OnePoll in opdracht van het merk TENA, gaf meer dan de helft van de ondervraagde vrouwen toe “hun menopauze aanvankelijk voor hun partner verborgen te hebben gehouden”. 43% van de 2.000 ondervraagde vrouwen voelden 43% zich zelfs “helemaal alleen” door de menopauze.
Niet alleen het koppel
Overgeleverd aan het taboe, houden vrouwen deze periode van hun leven stil. Zo geeft bijna 8 op de 10 deelnemers aan dat zij “met niemand over hun menopauze hebben gesproken”, terwijl 76% stelt dat zij geen beroep op een gezondheidswerker deden nadat ze de eerste tekenen herkenden.
Lees ook: Woman to watch: Liesbeth Verhelst
De stiltes hebben verschillende redenen: “25% geeft aan dat het onderwerp moeilijk bespreekbaar is omdat ze denken dat het taboe is. Daarnaast zijn veel vrouwen bang omdat ze denken dat anderen het zo opvatten. Ook gaf 10% van de ondervraagde vrouwen toe dat ze zo bezorgd waren over de verandering dat ze ‘deden alsof’ het niet gebeurde toen de eerste symptomen verschenen,” aldus The Sun.
Angst
De menopauze komt nauwelijks ter sprake en wordt zelfs “gevreesd” door 39% van de ondervraagde vrouwen. TENA wilde de enquête graag uitvoeren omdat het merk een bewustmakingscampagne in het Verenigd Koninkrijk lanceert. Onder de naam #LastLonelyMenopause. Daarmee willen ze vrouwen aanmoedigen er wel over te praten.
Moeder-dochter
“Synoniem met ‘middelbare leeftijd’ in een vergrijzende samenleving, vieren we de menopauze niet, maar zien we het als een neergang. Maar door de menopauze te bespreken met onze omgeving, kunnen we een einde maken aan deze cyclus van eenzaamheid,” vertelt Brits presentatrice Lisa Snowdon in the Daily Mail.
Lees ook: Kook samen met Ottolenghi twee verrassend nieuwe recepten
Maar uit de studie blijkt ook dat de menopauze voor veel van de ondervraagde vrouwen niet noodzakelijkerwijs negatief is. 47% van de ondervraagden zegt “voordelen” te hebben gevonden. Denk maar aan het einde van de menstruatiepijnen en het premenstruele syndroom, of de – geestelijke en economische – last van het moeten kopen van sanitaire bescherming.