Green is the new black: matcha thee
©

Green is the new black: matcha thee

Leestijd: 1 min

Vergeet latte macchiato's met amandelmelk, frapuccino's met een scheutje karamel en organische gemberthee. Green is the new black. Toch in theeland. Matchathee wordt steeds populairder. Ook in ons land.

Matcha is een speciale vorm van groene thee uit Japan die meer dan 1.500 jaar geleden ontstond. De blaadjes worden gestoomd, gedroogd en daarna fijngemalen in een vijzel tot er een groen poeder overblijft. Traditiegetrouw meng je het poeder met water dat is opgewarmd tot 80° C en klop je die mix met een matchaklopper tot je een schuimlaagje krijgt.

De Samurai dronken het groene goedje voor ze de strijd aangingen omwille van zijn stimulerende eigenschappen. Tegenwoordig prijzen ook celebrities als detoxkoningin Gwyneth Paltrow en model Alessandra Ambrosio de thee voor haar helende eigenschappen. Matcha bevat 137 keer meer antioxidanten dan gewone groene thee, bevat L-theanine dat je helpt te ontspannen en te concentreren, is rijk aan vitamines en mineralen, verlaagt het cholesterolgehalte en de bloedsuikerspiegel en heeft een detoxeffect op het lichaam. De thee zou verder je immuniteit en energielevel boosten.

matcha thee

Je kan de thee puur drinken – check de Matcha Tea van Your Tea, € 30 voor 25 zakjes – maar er bestaan ook andere bereidingen. Carpe Diem komt met zijn Carpe Diem Matcha (€ 1,30, bij Carrefour en Delhaize), een verfrissend drankje met matcha, nashipeer, gember en citroen dat maar 25 kcal per 100 ml telt. En Pierre Marcolini stopte de groene thee in een Matchathee-ijslolly die je onder meer kan laten dippen in witte chocolade en matchathee (€ 3,90/stuk). Matcha en foodies, een match(a) made in heaven? Het zou wel eens kunnen…

Franciska Bosmans De artikels van >

Tags: Carpe Diem, Groene thee, Matchathee, Pierre Marcolini, Your Tea.