Marie Pok, directeur van het CID: “Ik hoop dat ik niet benoemd ben omdat ik een vrouw ben”
© Emmanuel Laurent

Marie Pok, directeur van het CID: “Ik hoop dat ik niet benoemd ben omdat ik een vrouw ben”

Door Aurélia Dejond
Leestijd: 1 min

Gelijkheid is een maatschappelijke verbintenis en geen strikt feministische aangelegenheid: het is een strijd waar iedereen beter van wordt. Veel vrouwen werken elke dag om genderongelijkheid aan te kaarten: overtuigd, geïnspireerd, vastbesloten maar helaas soms ook onzichtbaar. De Internationale Vrouwendag op 8 maart is het uitgelezen moment om acht Belgische feministen die te vaak in de schaduw blijven staan, onder de aandacht te brengen.

/

Beschouw je vrouw-zijn als een voordeel of nadeel in jouw professionele omgeving?

“Geen van beide. Vandaag de dag zijn er evenveel, zo niet meer, vrouwen als mannen werkzaam in de wereld van design en architectuur. Hun werk zal weldra even zichtbaar zijn als dat van hun mannelijke collega’s. Ik vind het vernederend om een prijs, zoals de Prix Femme Architecte van ARVHA, aan een vrouw te geven enkel en alleen omdat ze een vrouw is. Ik hoop dat ik niet tot directeur ben benoemd omdat ik een vrouw ben, wel omdat ik de geschikte kwaliteiten voor de job heb.”

Lijkt seksisme af te zwakken of is het tegendeel waar?

“In mijn professionele omgeving zie ik een afzwakking. Vandaag de dag zitten er in een jury, een raad van bestuur of een directiecomité ongeveer evenveel vrouwen als mannen. Soms zelfs meer vrouwen. Er wordt naar hen geluisterd en er wordt rekening gehouden met hun mening.”

Kan je een voorbeeld geven van een situatie waarin je benadeeld geweest bent als vrouw?

“Ik voel me zeker niet benadeeld of gedegradeerd, woorden die bijdragen tot het idee dat de status van vrouwen minderwaardig is, in hun toestand als vrouw, in hun beroep of in hun privéleven. Maar ik ben een vrouw, geboren in België in de jaren 70 en werkzaam in de cultuursector. Voor anderen is de situatie zorgwekkender. In Afrika bijvoorbeeld, waar vrouwen de hele dag hard  werken en uitgeput terug naar huis keren om voor hun gezin te zorgen.”

Redactie Marie Claire De artikels van >