4 vragen aan Pierre Marcolini
© Charlotte Deprez

4 vragen aan Pierre Marcolini

Door Charlotte Deprez, bewerking Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Een kleine week geleden mochten we als een van de eersten proeven van de gloednieuwe pralines van Brusselse chocolatier Pierre Marcolini. Op hetzelfde moment onthulde hij ook de nieuwe voorgevel van zijn boetiek, ontworpen door Thierry Boutemy. Wij maakten van de gelegenheid gebruik om hem een paar vragen te stellen.

Je nieuwste collectie heet ‘Les Rêves de Pierre’, hoe kwam je bij die naam? Wat zijn de dromen van Pierre Marcolini?

“Ik wil vooral dat mensen plezier beleven aan hun eten. Belgen zijn erom gekend fijnproevers te zijn. Met mijn collectie wil ik iedereen uitnodigen om te durven dromen, om volop te leven en om te durven genieten van het proeven van chocolade, ijs of desserts!”

“In China opende ik net drie winkels. Ik zal nooit begrijpen hoe magisch het proeven van chocolade kan zijn. Zowel in Europa, als in Azië, als waar dan ook.”

Hoe verliep de samenwerking met Thierry Boutemy?

“Thierry is een prachtig mens en ik heb enorm veel respect voor zijn werk, hij is een echte kunstenaar! Het is gewoon fantastisch dat we elkaar al begrijpen door een simpel idee en enkele schetsen.”

“Vorig jaar (toen ontwierp Boutemy voor het eerst een fleurige voorgevel voor Pierre Marcoline, nvdr) was een magisch moment. Het was net na de aanslagen van Brussel en er heerste een sombere sfeer in de stad. Met de voorgevel willen we aan iedereen meedelen dat we moeten verder gaan, moeten leven. Ook vandaag moeten we dat magische moment blijven koesteren en ons laten verrassen door het vernieuwde uiterlijk van het pand in Sablon.”

“Soms denk ik : ‘Deze gevel zou even goed staan in New York, Parijs of Londen, maar je vindt het gewoon in Brussel. Kijk naar wat er mogelijk is in Brussel!’  Stel je voor dat iedereen in de stad zijn gebouw zo zou decoreren, dat zou gewoon fantastisch zijn. Ook dat is een van mijn dromen.”

Pierre Marcolini

Charlotte Deprez

Wat denkt u van witte chocolade?

“Ik vind het een wonderbaarlijk product. Ik beschouw het niet als chocolade, omdat het is samengesteld uit cacaoboter, suiker en melkpoeder. Witte chocolade is een zoete toets die je kan toevoegen aan een frambozen ganache. In plaats van suiker voegen we witte chocolade toe voor een bijzondere smaak.”

“Ik heb een recept op basis van jasmijn waarbij je witte chocolade toevoegt aan een crème. Daarna laat je het een dag lang rijpen, waarna je het geheel opklopt tot een ongelooflijk romige crème. Witte chocolade is voor mij dus de ultieme zoetigheid.”

“Toch is niet elke witte chocolade hetzelfde! In de winkel bevat witte chocolade al snel 45% suiker, omdat het goedkoper is om te maken. Bij ons bevat die maar 25% suiker. Er zijn dus wel manieren om witte chocolade van goede kwaliteit en met weinig suiker te maken.”

Welke van je pralines is jouw favoriet?

“Dat is net alsof ik moet kiezen tussen mijn kinderen! Het wisselt. Ik eet af en toe graag een Baracoa cacaoboon tablet, want dat is net een omhelzing van een vrouw. Tijdloze klassiekers als de Coeur Framboise of Câlin Praline, die ondertussen al twintig jaar bestaat, vervelen ook nooit! Dat alleen vind ik al fantastisch.”

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Chocolade, Pierre Marcolini.