Made in Prada: een ode aan de vakmensen achter het Italiaanse modehuis
© Prada

Made in Prada: een ode aan de vakmensen achter het Italiaanse modehuis

Leestijd: 2 min

We schrijven 1913. Mario Prada introduceert Fratelli Prada, een luxueus modehuis waarin zijn liefde voor reizen en mooie materialen vertaald wordt naar tijdloze lederwaren. Fast forward: lente-zomer 2024. Kleindochter Miuccia en Raf Simons introduceren een nieuw concept dat ode brengt aan de vakmensen die van Prada seizoen na seizoen een marktleider maken. Maak kennis met Made in Prada. 

/

Vakmanschap zit ondertussen meer dan een eeuw diepgeworteld in het DNA van Prada. Nadat Mario Prada de wereld heeft rondgereisd, gaat hij in zee met bekwame ambachtslieden uit heel Europa. Hij doopt zijn ontwerpen ‘oggetti di lusso’ ofwel luxeobjecten.

De eerste collecties omvatten een gevarieerde selectie van verleidelijke toilettassen, verfijnde huisklokken, elegante kalenders, delicaat porselein en chique kleine tasjes. Het huis pronkt met een rijke variëteit aan elementen uit verschillende hoeken van de wereld: Engels zilver, Oostenrijkse handtassen, Boheems kristal en weelderige zijde en leersoorten uit het Verre Oosten blinken in de etalage. De accessoires uit kostbare leersoorten zijn versierd met juwelen. Elk stuk was een voorbeeld van Prada’s toewijding aan excellentie en was een voorbode van wat nog zou komen.

Made in Prada

Met Made in Prada wil kleindochter Miuccia Prada vandaag opnieuw de aandacht vestigen op de ambachtslui en het oog voor detail. Meer dan 100 jaar later zijn zij het immers die de naam
Prada tot één van de meest relevante luxemodehuizen ter wereld maken. Zo bestaan de meest indrukwekkende silhouetten uit de collectie lente-zomer 24 volledig uit franjes en borduurwerk, waarbij complexe technieken aan te pas komen. Er worden zowel eenvoudige als prestigieuze rauwe materialen gebruikt in combinatie met speciale garens voor het franjewerk en kristallen strasriemen voor het borduurwerk.

Deze manuele processen die eigen zijn aan hautecouturemaatwerk houden drie tot vijf dagen werk in om het finale resultaat van een rok te bekomen en acht tot tien dagen voor een volledige jurk.

/

Jurk met franjes

Als voorbeeld nemen we de jurk met franjes van look 40. Het geborduurde bloemenmotief is een meesterwerk van vakmanschap en technisch vernuft. Er worden ongeveer 36 meter kristallen strasketting, 12 meter metalen ketting, 160 stras-zettingen en 120 micro-kopjes steek voor steek bevestigd.

Door de subtiele nuances van de steken te volgen en de franje samen met het gaas zorgvuldig te verzamelen, worden de kristallen strasketting en de microkettingen van het bloemenmotief afzonderlijk met de naald geborduurd. De hand van de borduurster voert zachte, golvende bochten uit en past steken toe die noch te strak noch te los zijn, zodat de franjes plat blijven en hun beweging natuurlijk en golvend is. Na voltooiing van het borduurwerk demonteren de vakmensen het frame en verwijderen ze het gaas zorgvuldig draad voor draad, zowel in de
lengte als in de breedte.

Dit nauwgezette proces voorkomt dat de borduursteken losraken. De afgewerkte jurk laten ze vervolgens 24 uur ongestoord rusten.

De technische fiche: elke jurk bevat 16 geborduurde bloemen, waarbij elke bloem negen tot tien uur toegewijd ambacht vereist. De voorbereidingsfase beslaat vijf tot zes uur, terwijl het eigenlijke borduurwerk nog eens drie tot vier uur vergt.

De Prada-bloem in 5 cijfers

  1. 1,6 meter kristallen micro-strasketting.
  2. 2 meter kristallen strasketting met iets grotere stenen.
  3. 1,9 meter metalen plat gaas.
  4. 12 sets van Rose Monte kristallenstras.
  5. 8 metalen kopjes, elk subtiel bevestigd aan de stof als Cabochon-stenen.

Vond je dit interessant? Lees dan ook: Neem een kijkje in de kleerkast van Birgit De Jager & Dries Van Noten stopt: een portret van de Belgische ontwerper.

Elspeth Jenkins De artikels van >

Editor in Chief Elspeth studeerde in 2006 af aan het London College of Fashion, na stages bij Dazed & Confused en British Vogue belandde ze als freelance styliste en modejournaliste terug in België.