Kom verstoppertje spelen met Maarten Baas in het Design Museum Gent
© Pers

Kom verstoppertje spelen met Maarten Baas in het Design Museum Gent

Leestijd: 1 min

Vanaf 18 mei kan je in het Design Museum in Gent terecht voor Hide & Seek, de eerste grote solotentoonstelling van de Nederlandse designer Maarten Baas, die momenteel internationaal doorbreekt. In de expo kan je de belangrijkste en meest bijzondere werken uit de 15-jarige carrière van Maarten Baas ontdekken.

Maarten Baas is vandaag een van de belangrijkste ontwerpers bij onze Noorderburen. Zijn ontwerpen bevinden zich op het snijvlak van kunst en design. De stukken die hij ontwerpt, zijn theaterdecors, maar dan voor in het echte leven. In 2002 studeerde hij af aan de prestigieuze Design Academy van Eindhoven. Zijn afstudeerwerk, Smoke, bestond uit een verzameling van verbrand meubilair dat hij verstevigde met een epoxylaag. Sinds het prille begin van zijn carrière gaat Baas in tegen alle tradities door te provoceren en gewaagde keuzes te maken.

Van 18 mei tot 30 september kan je de expositie Hide & Seek aanschouwen in het Design Museum Gent. De tentoonstelling, die Baas’ meest bekende werken van de afgelopen 15 jaar samenbrengt, was eerder al te zien in het Groninger museum en was er toen een groot succes. Het Design Museum Gent heeft zich nu tot missie gesteld om het oeuvre van Baas bekend te maken bij het Belgische publiek.

Naast zijn provocerende afstudeerwerk Burn kan je onder andere ook Clay bekijken. Met Clay geeft Baas een nieuwe definitie aan het woord ‘handgemaakt’. De collectie bestaat uit felgekleurd meubilair dat eruitziet alsof het geboetseerd is door kinderen, terwijl het eigenlijk uit stevige, synthetisch klei bestaat.

Ook de collectie Baas is in town is te bewonderen in het Design Museum. Het is een representatie van zijn haat-liefdeverhouding met het Salone del Mobile in Milaan, dat hij vergelijkt met een circus.

A toy car, a guitar, a tennis racket…. (2006) #maartenbaas

Een bericht gedeeld door Maarten Baas (@maarten.baas) op


Daarnaast kan je tijdens de tentoonstelling ook zijn nieuwere werk ontdekken, zoals Close Parity of May I have your attention please?, een samenwerking tussen Baas en Lensvelt voor de Milaan Designer Week in 2017. Het werk Hide and seek, dat bestaat uit acht video’s, is ook een primeur voor ons land. Bovendien maakte Maarten Baas speciaal voor de tentoonstelling in Gent een nieuw Smoke-stuk met een afgestoten item uit de collectie van Design Museum Gent.

Hide & Seek, van 18 mei tot 30 september 2018 in het Design Museum Gent, Jan Breydelstraat 5, 9000 Gent, www.designmuseumgent.be

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Design Museum Gent, Expo, Hide and seek, Maarten Baas.