Drie tips om de juiste loopmuziek te kiezen
© Pers

Drie tips om de juiste loopmuziek te kiezen

Door Belen Ucros en Emma Verbeke
Leestijd: 2 min

Dé perfecte loopmuziek helpt om een goed ritme te vinden en motiveert je tijdens het sporten. Een goedgekozen nummer bevordert je prestaties en maakt een training meteen stukken leuker. Aangepaste muziek zorgt ervoor dat je een training langer kan volhouden en je tempo kan verhogen. Met deze drie tips kies jij voortaan de perfecte muziek tijdens het joggen.

Het goede tempo

De meeste renners variëren hun tempo al naargelang het ritme van de muziek waarnaar ze luisteren. Door een lied met een snel tempo te kiezen, kan je je snelheid en uithoudingsvermogen verbeteren. Bovendien ga je minder de neiging hebben om te vertragen als de training vermoeiend wordt.

Onderzoekers hebben ontdekt dat ons lichaam de voorkeur geeft aan nummers met een snelheid van 120 tot 145 slagen per minuut. Zij merkten ook op dat we onbewust een tempo van 120 slagen per minuut maken wanneer iemand vraagt om te tikken met de vingers of te stappen.

Op het internet vind je meerdere websites met loopmuziek voor op je smartphone. Maar kwestie van jou het leven gemakkelijk te maken, selecteerden wij alvast enkele nummers op Songbpm.com die aan de criteria voldoen.

  • Feed Your Head van Paul Kalkbrenner (126 spm)
  • Elara van Parra for cuva (124 spm)
  • Heads Up van Jan (132 spm)
  • Follow The Sun van Xavier Rudd (124 spm)
  • Deep Fear van Sidekick (126 spm)
  • Duel au Soleil van Etienne Daho (120 spm)

Het juiste ritme

Dat gezegd zijnde, toch een kleine kanttekening. We kunnen immers niet allemaal zo snel zijn als Nafissatou Thiam. Iedereen heeft zijn eigen ritme en conditie. De perfecte loopmuziek is degene die aansluit bij je eigen ritme. Ben je een beginner of hou je van lange afstanden op een rustig tempo? Kies dan voor een rustig nummer. Klinkt logisch natuurlijk, maar hoe vind je nu het type muziek die past bij jouw loopstijl?

Op de website Jog.fm volstaat het om jouw tijd in te geven, de rest doet de website voor jou. Loop je bijvoorbeeld vijf en een halve minuut over een kilometer? Dan raadt de site je aan om een nummer te kiezen met een snelheid van 161 slagen per minuut. Jog.fm toont je ook meteen enkele nummers die overeenstemmen met die snelheid. En we hebben goed nieuws, want wie loopt op die snelheid luistert best naar… Happy van Pharrell Williams! (160 SPM)

Personaliseer je muziek

De universele ideale playlist bestaat niet, want je muziekkeuze hangt natuurlijk af van jouw persoonlijke voorkeur en smaak. Hou er wel rekening mee dat de muziek je moet aanzetten tot bewegen en niet tot een dutje in de zetel. Volgens wetenschappers houdt muziek ons gemotiveerd en verhoogt het ons uithoudingsvermogen.

Klaar om te beginnen? Je hoeft enkel een afspeellijst samen te stellen met muziek die overeenstemt met jouw ritme. Voeg de nummers toe aan je smartphone, of nog beter, aan je smartwatch. Met een TomTom Spark of een Runner 3 heb je meer dan 3 GB muziek rond je pols, goed voor meer dan 5 uur luisterplezier. Ideaal om te oefenen voor een marathon!

loopmuziek

TomTom Runner 3

Emma Verbeke De artikels van >

West-Vlaamse die haar hart verloor aan Gent. Leeft zich graag uit met make-up of in de kickboksles. Houdt van goede boeken, bingewatchen en dansen tot in de vroege uurtjes.

Tags: Joggen, Muziek bij het joggen, Sporten.