Breakfast – Chocolademugcake met pindakaas
Recept voor 2 à 3 porties – 30 minuten
Ingrediënten
- 2 kleine (rijpe) bananen, geplet
- 2 eieren (large)
- 60 g havermout
- 2 el pecannoten + extra voor afwerking
- 1 volle el vloeibare pindakaas + extra voor afwerking
- 1 tl bakpoeder
- 20 g pure chocolade (70% cacao), gehakt + extra voor de afwerking
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Meng de bananen met de eieren, havermout, pecannoten, pindakaas, het bakpoeder en de chocolade.
- Schep het beslag in 2 (à 3) met olijfolie ingevette mokken en zet 15 à 20 minuten in de voorverwarmde oven.
- Controleer met een prikker of de cake gaar is.
- Als er geen beslag meer aan de prikker blijft kleven, is de cake gaar.
- Top af met extra pindakaas, chocolade en noten.
- Geen fan van pindakaas? Je kan ook amandelpasta of een andere notenpasta naar keuze gebruiken.
Lees ook: 3 vegan recepten als alternatief voor de lekkerste vlees en vis klassiekers
Dinner – Groentenoedels met kalkoen, pindasaus en gepofte tomaatjes
Recept voor 2 personen – 30 minuten
Ingrediënten
- 300 g kalkoenfilet, in reepjes
- 1⁄2 el rode currypoeder (of rode currypasta)
- 1 ui, fijngesneden
- 1 teen knoflook, fijngesneden
- 2 takjes kerstomaten
- 400 g groentespaghetti (courgette, pompoen, gele wortel) (zie tip)
- 1 el pindakaas
- 200 ml kokosmelk
- 100 ml groentebouillon
Bereiding
- Kruid de kalkoenreepjes met de rode curry en bak ze aan in een pan met olijfolie. Haal uit de pan en zet opzij. De kalkoenreepjes hoeven nog niet gaar te zijn.
- Roerbak de ui, knoflook, kerstomaatjes en groentespaghetti in dezelfde pan. Voeg de pindakaas, kokosmelk en groentebouillon toe. Meng goed. Kruid met peper en zout.
- Doe de kalkoen terug in de pan en laat 5 minuten zachtjes verder garen. Let erop dat de kalkoen niet te droog wordt.
- Tip: Je kan in heel wat supermarkten voorgesneden groentesliertjes kopen. Ideaal voor als het extra snel moet gaan.
- Tip: Za’atar vind je in de grotere supermarkt of in delicatessezaak. Het is een heerlijke kruidenmengeling uit het Midden-Oosten./
Dinner – Mexicaanse traybake met zoete-aardappelwedges, cheddar en fris sausje
Recept voor 2 personen – 25 minuten
Ingrediënten
- 250 g zoete aardappel, in wedges met schil
- 1 el (gerookt) paprikapoeder
- 1⁄3 tl chiliflakes
- 1 tl korianderpoeder
- 1 rode ui, in halvemaantjes
- 240 g zwarte bonen (voorgekookt), uit bokaal of blik (zie tip)
- 75 g mais, voorgekookt
- 75 g cheddarkaas, geraspt
- Voor het sausje
- 100 g zure room, 1 handvol koriander (fijngehakt), 1⁄2 teen knoflook (fijngesneden), 1⁄2 limoen (het sap)
Bereiding
- Verwarm de oven voor op 200 °C.
- Leg de zoete-aardappelwedges op een bakplaat. Besprenkel met olijfolie, paprikapoeder, chiliflakes, korianderpoeder, peper en zout. Roer om en zet 10 minuten in de voorverwarmde oven.
- Voeg na 10 minuten de rode ui, uitgelekte zwarte bonen en mais toe. Besprenkel die ook licht met olijfolie en kruid met peper en zout. Verlaag de temperatuur van de oven naar 180 °C en laat nog 10 à 12 minuten bakken tot de wedges goudbruine randjes hebben.
- Verdeel de cheddar over de bakplaat en zet nog 5 minuten onder de grill.
- Maak het sausje door de zure room te mengen met de koriander, knoflook en het limoensap. Kruid met peper en zout.
- Tip: Zwarte boontjes zijn, net zoals zwarte rijst en blauwe bessen, zeer rijk aan anthocyanen, krachtige plantenstoffen met tal van gezondheidsvoordelen!
- Lees ook: 7 redenen waarom je best wat minder rood vlees eet