La Fruitière, dé nieuwe kaasbar in Brussel
© Anouk Van Gestel

La Fruitière, dé nieuwe kaasbar in Brussel

Door Anouk Van Gestel en Emma Verbeke
Leestijd: 1 min

Alles begon met een passie voor kaas… en een foute interpretatie. Toen Véronique Socié en haar zoon Léo een naam moesten kiezen voor hun nieuwe zaak, twijfelden ze of ze hun zaak een kaasbar of kaaswinkel moesten noemen.

Uiteindelijk koos het duo voor kaasbar, waarna de bal aan het rollen ging. ‘Er zal een kaasbar zijn deuren openen in Brussel!’ De pers zette het publiek meteen op een verkeerd spoor. Véronique Socié, de beste Belgische kaasmaker van 2016, is hen hier achteraf gezien dankbaar voor.

“Gault&Millau schreef een zeer positief artikel over onze zaak getiteld ‘La Fruitière: de eerste kaasbar in Brussel’. Ze noemden het ‘een uniek concept dat binnen enkele dagen zijn deuren opent’. De pers sprong er meteen op. En dat terwijl wij nog bezig waren om vergunningen in orde te brengen.”

“Het idee was om een kleine ontbijthoek te maken in onze winkel, geen restaurant! De persaandacht heeft voor heel wat verwarring gezorgd, maar het heeft ons ook de kans geboden om alles even vanuit een andere hoek te bekijken en de nieuwe kans te grijpen die zich aandiende.”

Je stapt La Fruitière in de eerste plaats binnen om kaas te kopen. De beste smeuïge of de meest stinkende kaas, alles wat je hier vindt, voldoet aan zeer strenge eisen. Kwaliteit is dan ook hun grootste troef, samen met advies van echte kenners.

Voor het ‘bar’ gedeelte is er voorlopig enkel een tafel om ter plaatse kazen te proeven. De kazen worden geserveerd op een verrassingsbord (tussen de 150 en 180 gram, afhankelijk van het aanbod) samen met brood en een kleine, frisse salade.

Op het moment van ons bezoek had de zaak nog geen toestemming om bijhorende wijnen of bieren te schenken. Ze voorzien dit tegen het einde van augustus. In afwachting van de officiële opening kan je bij La Fruitière heerlijke kaasplanken bestellen voor een gezellige kaas en wijnavond.

Heb je wat tijd en leer je graag iets bij over kaas? Dan zullen Véronique en Léo je met veel plezier vertellen over de oorsprong van hun kazen, waarom ze ze hebben uitgekozen en hoe je ze het beste degusteert. Verrassend genoeg is dat, in sommige gevallen, niet met wijn maar met thee (check zeker de wijn-thee degustatie die je voor 11 euro kan boeken).

La Fruitière, Kolenmarkt 99, Brussel, 02/503.33.52, meer info op hun Facebookpagina.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Brussel, Kaasbar, Kaaswinkel, La Fruitière.