Krug champagne: droombubbels in een glas
© finesse

Krug champagne: droombubbels in een glas

Leestijd: 3 min

Tijdens de feestdagen schuimen de glazen. We gaan op zoek naar een luxueuze, verfijnde champagne. In The Hotel logeert de CEO van het discrete champagnehuis Krug. Wanneer het gordijn zachtjes achter onze tafel in de Golden Room wordt dicht geschoven, glijdt een elegante sfeer van luxe binnen. Drie Krug champagnes staan zacht te borrelen in koelemmers.

Voor mij zit de flamboyante Margareth Henriquez – zeg maar Maggie. De Venezolaanse CEO kan haar Latijns-Amerikaans bloed niet verbergen wanneer ze vol passie over de champagne, de champagnestreek en het vermaarde luxechampagnehuis praat.

“De champagnestreek is één van de kleinste wijnstreken in Frankrijk: ze is amper 30.000 ha groot, verdeeld in vele wijngaarden. Krug bezit 250 wijngaarden, waarvan de Clos Mesnil misschien wel de meest gerenommeerde is.” Een clos is een ommuurde wijngaard van één druivensoort: in de Clos Mesnil, 1,84 ha, en als sinds 1698 ommuurd zijn dat de chardonnaydruiven. Ze groeien letterlijk onder de kerktoren van het iconische dorpje Mesnil-sur-Oger. Door de zuid-oostelijke ligging, de warmte van de dorpskern en de muren ontstaat er een microklimaat. Julie Cavil , een jonge vrouw, maakt er 9 à 11.000 flessen van, enkel als het een goed jaar is geweest. Elke fles is dus een millésimé: druiven van één enkel oogstjaar. Een fles kost algauw 1000 euro. Toch werd de ommuurde wijngaard en de millésimés een groot succes en een versterking van hun luxe-imago. Dat zette de familie ertoe aan om nog een clos te kopen. De Clos d’Ambonnay is 0,64 ha groot en er wordt enkel met Pinot Noir champagne gemaakt. Er worden ongeveer 3000 exclusieve flessen geproduceerd.

Voor de levensgenieter

Maar gelukkig is er nog de Grande Cuvée (vanaf € 150). Het uithangbord van Krug. Deze topcuvée moet niet onder doen voor de millésimés. “Dat klopt”, zegt Henriquez, “het verschil in prijs ligt in de schaarste van het product, niet in de kwaliteit ervan. Alle champagnes zijn evenwaardig: ze zijn allemaal even aangenaam.” De opmerkelijke finesse en een zeer delicate aciditeit zijn het signatuur van het huis. De meeste champagnes bevatten een mengeling van de druiven chardonnay, pinot noir en pinot meunier. Wanneer ik vraag welke druif in de Grande Cuvée overheerst, wimpelt Maggie Henriquez de vraag af. “Je vraagt toch ook niet hoeveel percentage rood Gauguin in een schilderij heeft gelegd. Onze champagnes zijn allen verschillend van elkaar, maar ze zijn allemaal aangenaam. Je moet er gewoon van genieten.” De Krugs mengen naast druiven, ook wijnen met elkaar. Om de topkwaliteit te behouden, brengen ze verschillende kwaliteitsreservewijnen samen, soms tot 14 jaar oud. Ze hebben ongeveer 150 reservewijnen om nieuwe topsamenstellingen mee te maken. De Grande Cuvée wordt samengesteld uit 120 wijnen die de laatste tien jaar (of langer) geoogst werden en minstens zes jaar rijpten met een overmaat aan smaken en aroma’s als gevolg. We drinken een Grande Cuvée als aperitief en bij het voorgerecht. Een Rosée wordt geschonken bij het hoofdgerecht en een Vintage bij het dessert. Telkens in een wijnglas. “Champagne blijft wijn, je verstikt de bubbeltjes als je ze in een te smalle flute drinkt”, verklaart Henriquez. Daarom hebben ze bij Krug hun eigen glas ontwikkelt: de Joseph, naar de stamvader van het luxebedrijf.

Het rode boekje

Stamvader Johann-Joseph Krug, van Duitse afkomst, was bezeten door een droom: elk jaar een topchampagne aanbieden en niet meer afhankelijk zijn van klimaatschommelingen. Dat kon enkel als je op lange termijn dacht en verschillende wijnen van verschillende jaren en verschillende wijngaarden (‘terroirs’) met elkaar mengde. In 1843, op zijn 42ste liet hij zijn hoge positie in één van Frankrijks grootste champagnehuizen staan om dit idee uit te werken. Hij schreef elke combinatie en elke proeverij gedetailleerd op in een roodfluwelen boekje dat nog steeds als handleiding voor de uitgelezen combinaties dient. Een select gezelschap van o.a. de Krugfamilie en de keldermeester proeven 1000 combinaties per jaar. Daarna verdwijnt de keldermeester vijf maanden lang om de legendarische Krug champagnes te creëren. Nooit zijn de creaties dezelfde, maar de kwaliteit is steeds even hoog. De alcoholische gisting van de wijnen gebeurt nog steeds in kleine eikenhouten vaten. Het eikenhout verhoogt de complexiteit van de uiteindelijke wijn.

Synesthesie

De Krugs geloven dat smaak en gehoor de sterkste zintuigen zijn en dat ze elkaar aanvullen en versterken. Ze nodigen voortdurend hippe en klassieke muzikanten uit om zich te laten inspireren door de champagnes. Het is leuk om zien hoe Ozark Henry, maar evengoed Keziah Jones of Gregory Porter beginnen te componeren na een glaasje Krugbubbels. Zie wat Ozark Henry hierover te vertellen heeft: https://www.krug.com/krug-lovers/music-pairing/ozark-henry

Meer info over champagnes of de champagneproductie vind je in de december feesteditie van Marie Claire. Rep je naar de betere krantenwinkel.

Marie Geukens De artikels van >

"Ik hou van geen gedoe, geen ballast, geen stress. Positief gezegd, ik hou van eenvoud, slimme teksten en fijne mensen met een vleugje humor."

Tags: Champagne, Clos, Feest, Henriquez, Krug.