Theeliefhebbers zijn misschien al meer bekend met dit drankje, want kombucha heeft als basis zwarte of groene thee. Kombucha bestaat al duizenden jaren, maar wint nu pas aan populariteit in onze contreien. Hoog tijd dus om kennis te maken met dit speciale brouwsel.
Dokter Kombu
De legende beweert dat er heel lang geleden eens een Koreaanse dokter was, dokter Kombu, die geneeskrachtige thee bracht naar een Japanse keizer. Vanaf dan wou iedereen in Azië dit wondermiddel drinken. Kombucha kwam uiteindelijk ook in Europa terecht. Kombucha ontstaat door fermentatie. Dit betekent dat er een gistbacterie, ofwel een scoby, wordt toegevoegd aan groene of zwarte thee en suiker. De suiker zet zich om naar koolzuur, complexe zuren, (een vleugje) alcohol en probiotica. Het resultaat is een frisse en zure drank, én een gezond alternatief voor frisdrank. De hoeveelheid alcohol is verwaarloosbaar en ligt meestal rond 0,5 à 1 procent. In Amerika bestaat er wel een brouwerij, Boochcraft, die het promille alcohol heeft opgedreven tot 7 procent.
De gezondheidsvoordelen
Zoals bij elke gezonde nieuwe hype, worden er ook aan kombucha tal van gezondheidsvoordelen gekoppeld. Het drankje zou je lever helpen ontgiften. Volgens velen zou het dan ook de perfecte katerdrank zijn. De aanwezige probiotica zijn goed voor je darmflora en verbeteren de spijsvertering, maar La Trobe University toonde aan dat het effectiever is om yoghurt te eten. De aanwezige antioxidanten zouden je immuunsysteem een boost geven. Verder zou kombucha een positief effect op de huid hebben. Deze gezondheidseigenschappen zijn niet wetenschappelijk bewezen, dus je neemt ze best met een korreltje zout. Kombucha is uiteraard veel gezonder dan frisdrank.
Zelf zin gekregen om kombucha te maken? Hier alvast een filmpje ter inspiratie:
Kombucha kan je kopen in de biowinkel en ook in verschillende supermarkten. Voor kombucha van Belgische bodem moet je hier zijn!
Interesse in een gezonde leefstijl? Lees dan ook: Het nieuwe afvallen: het eten van de juiste voedingscombinaties, Afterburn effect: zo verbrand je de meeste calorieën na het sporten en Zin en onzin van Intermittent Fasting: 3 bekende foodies aan het woord