Getest en goedgekeurd: De Kerstbox van Marley Spoon
© Marley Spoon

Getest en goedgekeurd: De Kerstbox van Marley Spoon

Leestijd: 3 min

Een heerlijk vers kerstdiner dat bijna kant-en-klaar geleverd wordt op je deurmat? Het kan, met de kerstbox van Marley Spoon. Eens online besteld, moet jij alleen nog maar 1) thuis zijn op het moment van levering, 2) beschikken over een grote koelkast, 3) beschikken over nog grootsere kookkunsten (hoewel het zonder ook kan) en 4) genoeg vrienden hebben om dit heerlijke diner voor 6 te komen oppeuzelen.

Geen gelegenheid waar zoveel kookstress aan te pas komt als kerstmis. De hele familie schuift mee aan tafel, aan jou de verantwoordelijkheid om daar iets op te toveren dat zowel hartelijk, traditioneel als verrassend is (en liefst nog lekker ook). Nog los van de kookstress op de dag zelf, is er het keuzeproces op voorhand.

Ga je voor een gevulde kalkoen in de oven of serveer je hem, lekker minimalistisch maar momenteel wel erg hip, puur natuur? Maak je er een rollade van of gooi je hem in een doe-eens-wild bui in brochettevorm op de winterbarbecue? Of ga je helemaal hip en laat je de kalkoen lekker rondlopen op het boerenerf om zelf een tofoevariant in de oven te gooien? En dan hebben we het nog niet eens gehad over het voorgerecht, de bijgerechten, het nagerecht en, voor wie helemaal all the way wil gaan, de tussengerechten…

Wat als we je nu vertelden dat er een alternatief bestaat dat al die keuzestress in een vingerknip (of beter gezegd: klik) voor je oplost? Foodboxleverancier Marley Spoon heeft immers een Kerstbox samengesteld en wij hebben die, nieuwsgierig als we zijn, alvast voor je getest. Zie hier ons verdict.

Unboxing

De eerste vaststelling als de doos geleverd wordt? Dat we, gezien het formaat en gewicht van de kartonnen doos, geen honger zullen lijden deze kerst. Eens open treffen we vier papieren zakken met witte etiketten die ons vertellen dat de zakken alle ingrediënten bevatten voor het voorgerecht, hoofdgerecht, bijgerecht en dessert. En dat voor 6 man. We maken direct een mentale nota dat we dit jaar een grotere koelkast aan de kerstman moeten vragen, want het blijkt toch ietwat proppen om alles in ons huidig exemplaar te krijgen.

Let the cooking games begin!

Het eerste gerecht dat we aan onze kookkunsten onderwerpen, is het voorgerecht: pompoensoep met knoflook, romescoswirl en kruidig platbrood. De foto ziet er veelbelovend uit en zo ook het oranje goedje en de bijhorende zelfgemaakte pizzastukken die na een klein halfuur klaar zijn om op te dienen.

Pompoensoep was al een favoriet van ondergetekende, maar het moet gezegd: deze pompoensoep nestelt zich bij de eerste hap in onze top drie aller tijden. Het geheim zit hem in de knoflook en de rozemarijn die deze pompoensoep, zelfs zonder de pittige romescoswirl, een heerlijk kruidige toets geeft. Wij zijn fan!

Kerstbox

Marley Spoon

Na het voorgerecht volgt the beast: kalkoenwellington met pancetta en cranberrie-appelvulling (waar verrassend genoeg ook mosterd aan te pas komt), sperziebonen overgoten met een Italiaanse oregano-citroendressing en gestoofde spruitjes met rozemarijn en druiven.

Bereid je bij dit gerecht voor op enige worsteling met de toch wel 1 kg zware kalkoenfilet die je in de doos vindt. Nu ja, voor wat hoort wat, dus wie lekker wil eten, moet ook wat moeite kunnen doen om zijn kalkoenfilet te voorzien van vulling, dicht te plooien, vast te zetten, kort te bakken (opletten met de tandenstokers hier), te omhullen met pancetta en vervolgens om te toveren tot een wondermooi bladerdeegpakketje (vergeet hier vooral die eerder vermelde tandenstokers niet uit te verwijderen).

We ondergaan het allemaal met de glimlach en het moet gezegd: het resultaat mag er zijn. De kalkoen is verrassend lekker en ook de bijgerechten zorgen voor een misschien niet alledaags maar wel lekker smaakcontrast.

Kerstbox

Marley Spoon

Als we hier één minpuntje moeten opwerpen, is het een gemis van saus. Kalkoen wil eerder vaak dan niet droog uit de oven komen en de zes mensen die meesmulden van onze kerstdis lieten toch optekenen dat een klein beetje saus welkom was geweest. Voor de rest: blije blikken en actief bestek rond de tafel, dus smaken deed het zeker.

Afsluiten doen we met peren met gezouten karamel, speculaasroom en verkruimelde pistachenoten. Need we say more? De karamelsaus is tricky, maar wie het bijgeleverde receptenboekje goed volgt, eindigt met het juiste resultaat. En ja, het was lekker. Heel lekker. Wie zin heeft, kan dit menu nog aanvullen met een lekkere cocktail, want ook daarvoor vind je instructies in de doos (zij het niet de ingrediënten).

Kerstbox

Marley Spoon

Met respect voor Moeder Natuur

Goed om weten, is ook dat voor deze Kerstbox, net als bij de reguliere maaltijdboxen van Marley Spoon, waar mogelijk gewerkt werd met ingrediënten van producenten die kwaliteit en duurzaamheid hoog in het vaandel dragen. Zo komt de pancetta van Het Wroetvarken, een Nederlandse varkensketen waar vooral de levenskwaliteit van de varkens belangrijk is.

De olijven komen van Olives & More, de biologische, ambachtelijk gemaakte mosterd is afkomstig van het eveneens Nederlandse Abraham Mosterdmakerij. Ook de gebruikte kruiden worden geteeld bij onze Noorderburen, wat de ecologische voetafdruk van deze box enorm drukt. En daar kunnen wij alleen maar fan van zijn.

Ben je al een fervente gebruiker van Marley Spoon? Dan kan je deze Kerstbox gewoon toevoegen aan je volgende bestelling. Wil je deze box bestellen, maar ben je geen klant? Dan surf je simpelweg naar www.marleyspoon.be/kerstbox. De Kerstbox is te bestellen tot 17 december.

Laurence Van Liedekerke De artikels van >

Dromer, denker. Wild van food en deco, maar woont zelf in een bouwwerf (ooit gaan we verven, echt waar). Heeft twee katten, twee kindjes, vingers die altijd willen schrijven en dagen die altijd te kort zijn.

Tags: Eindejaarsfeesten, Feestmenu, Foodbox, Kerst, Kerstdiner, Marley Spoon.