Brusselse studenten winnen James Dyson Award met uitvinding voor Alzheimerpatiënten
© Vocomemo

Brusselse studenten winnen James Dyson Award met uitvinding voor Alzheimerpatiënten

Door Lotte Gillis
Leestijd: 1 min

De James Dyson Award wordt jaarlijks uitgereikt aan studenten die iets uitvinden wat een probleem oplost. Dit jaar mochten vier studenten van de Université Libre de Bruxelles deze designprijs in ontvangst nemen dankzij hun uitvinding die Alzheimerpatiënten zelfstandiger maakt.

/

De nieuwe uitvinding komt als geroepen want in België zijn er naar schatting 220.000 Alzheimerpatiënten. Het apparaat luistert naar de naam ‘Vocomemo’ en moet patiënten helpen bij hun dagelijkse routines. De uitvinding bestaat uit een voicerecorder, die door de patiënt wordt gedragen, en tags, die doorheen de ruimte liggen. Wanneer een tag via bluetooth in contact komt met de voicerecorder speelt er een vooraf opgenomen boodschap af. Zo laat de tag weten dat het etenstijd is als de patiënt zich rond de middag in de keuken begeeft.

Vocomemo James Dyson Award

Vocomemo

Lees ook: Werkende moeder, slimmer kind? Dit zegt de wetenschap

/

Gebruiksvriendelijk en energiezuinig

De studenten, meer bepaald Clara Martini, Sara Profeti, Lucas Prieels en Tanguy De Saffel, hielden ook rekening met de gebruiksvriendelijkheid van het apparaat. Zo kan je de Vocomemo op verschillende manieren dragen. De patiënt kan hem als hanger, armband of riem gebruiken. Als het apparaat detecteert dat de drager weinig beweegt gaat de Vocomemo in een energiebesparende modus wat ook nog eens goed is voor de levensduur van het apparaat.

Lees ook: 10 weetjes over het nieuwe IT-product van Chanel: hun eerste lipstick in glas

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Award, Ziekte van alzheimer.