In New York betalen vrouwen niet langer meer voor de kapper dan mannen
© Imaxtree

In New York betalen vrouwen niet langer meer voor de kapper dan mannen

Leestijd: 1 min

Bij veel kapperszaken betalen vrouwen, ongeacht hun haarlengte, vaak een stuk meer dan mannen. In New York is dat discriminerende principe nu van de baan dankzij een nieuwe wet die ongelijke behandeling op basis van geslacht - aka de pink tax - verbiedt. Wanneer volgt België?

/

Vrouwen moeten aan veel meer uiterlijke normen voldoen, dus zijn spullen die daaraan bijdragen duurder, want ze kopen ze toch wel. Dat is zowat de gedachte achter de veel bekritiseerde pink tax. Zo kosten dezelfde scheermesjes van Gilette, maar qua marketing gericht op vrouwen, een pak meer dan die voor mannen. Hetzelfde geldt voor de kapper. Anno 2020 hebben kapperszaken lang niet altijd meer werk aan vrouwen en toch betaalt die laatste categorie bijna standaard meer. Ook al hebben ze net zo’n kort haar als mannen.

Deze zogenaamde pink tax staat al langer wereldwijd ter discussie, en er werden ook al bepaalde stappen tegen ondernomen. Zo zette in de zomer van 2018 de Kamer in ons land unaniem het licht op groen voor de verlaging van het btw-tarief op tampons, maandverbanden, inlegkruisjes en menstruatiecups. Het tarief ging van 21 naar 6 procent.

/

Verbod op pink tax

In de staat New York is nu een officieel verbod op de pink tax van kracht gegaan. Het werd ingevoerd door de democratische gouverneur Andrew Cuomo als onderdeel van zijn vrouwenagenda voor 2020. Het verbiedt “prijsdiscriminatie op basis van geslacht op grond van de staatswet”. Het omvat alles, van zaken zoals deodorant of scheermesjes tot diensten als stomerij en kappersdiensten. Zo zou bijvoorbeeld de stomerij van een vrouwenkostuum voor 12 dollar en een mannenkostuum voor 8 dollar nu een overtreding van de wet zijn.

“Door de pink tax af te schaffen, zullen vrouwen en meisjes niet meer onderworpen zijn aan schadelijke en oneerlijke prijsdiscriminatie en zullen alle ondernemingen die er niet in slagen om een einde te maken aan deze verachtelijke praktijk verantwoordelijk worden gehouden,” zei Cuomo in een verklaring.

/

Hoe zit het in België?

Waar de verlaging op het btw-tarief op de hulpmiddelen bij menstruatie al doorgevoerd is, is er in ons land nog geen sprake van een algemeen verbod op de pink tax. Robert d’Amico, Kamerlid voor de PVDA, gaf vorig jaar aan dat hij de duurdere kappersbezoeken van vrouwen discriminatie vindt op basis van geslacht. Dat werd ook bevestigd door minister van Gelijke Kansen Nathalie Muylle (CD&V).

“Iedereen moet een kapsel naar keuze kunnen krijgen, voor een prijs die verband houdt met de effectieve werktijd en complexiteit en niet het geslacht”, zei ze daar toen over. Sinds die uitspraak is het echter stil gebleven rond het onderwerp. Hopelijk volgt België snel het voorbeeld van New York.

Lees meer Marie Claire op: Schotland schrijft geschiedenis met gratis tampons en maandverband. #Kijknietweg van grensoverschrijdend gedrag in de cultuur- en sportwereld. 

 

Redactie Marie Claire De artikels van >