Vandaag, donderdag 17 december, is het ‘Internationale Dag tegen Geweld tegen Sekswerkers’. Een dag met als doel om het bewustzijn te vergroten over het geweld waarmee sekswerkers geconfronteerd worden. Een missie die ook het Antwerpse opvang- en begeleidingscentrum voor slachtoffers van mensenhandel Payoke vzw een warm hart toedraagt. Payoke is als NGO gespecialiseerd in het begeleiden van slachtoffers en biedt hen psychosociale, juridische en administratieve bijstand. De Belgische organisatie is een van de grootste campagnevoerders tegen mensenhandel in Europa.
Met de dag als aanleiding, besloot de vzw de Vlaams-Nederlandse fictiereeks ‘red light’ onder de loep te nemen. Deze serie volgt het verhaal van drie heel verschillende vrouwen, met nog meer verschillende levens. Esther is een beroemd sopraanzangeres wiens man vermist raakt; Evi is een vrouwelijke politieagent die haar ambities in het politiekorps probeert te combineren met een gezinsleven en Sylvia is een meisje van plezier die in het bordeel van haar vriend werkt. Wanneer Esther de hulp van Evi inschakelt om haar man terug te vinden, lijkt het spoor te leiden naar het bordeel waar Sylvia werkt.
Mensenhandel
Klaus Vanhoutte, directeur van Payoke vzw is van mening dat de verwijzingen naar mensenhandel zeer goed werd verwerkt: “De verwijzingen naar mensenhandel in ‘Red Light’ kloppen: de meisjes komen legaal het land binnen. In Europa geldt er immers vrij verkeer van mensen en goederen. Meestal weten de meisjes precies wat ze komen doen, maar zijn vooral hun (werk)omstandigheden erbarmelijk: ze krijgen te maken met fysiek en psychologisch geweld, hun geld wordt afgenomen en ze moeten vaak meer dan 10 klanten per dag afwerken.”
Ook het personage van Sylvia (gespeeld door Carice Van Houten) vindt Payoke vzw realistisch: “Sylvia’s verhaal komt overeen met heel wat getuigenissen die we horen. Ook de relatie die ze heeft met Ingmar (gespeeld door Geert Van Rampelberg) is herkenbaar. Zijn pogingen om Sylvia te overtuigen van het werk dat ze samen verrichten zijn heel typische ‘loverboy’-technieken. Slachtoffers van mensenhandel en loverboys passen vaak niet in het stereotiepe beeld van “zwakke slachtoffers”. Het zijn vaak sterke, complexe maar ook kwetsbare individuen, geschaad door hun ervaringen – net zoals Sylvia. Als puntje bij paaltje komt, is Sylvia voor de wet een slachtoffer. In België heb je de ‘non punishment rule’. Dit betekent dat een misdrijf gepleegd onder dwang van een mensenhandelaar niet bestraft zal worden. Daar valt zij onder.”
“Sekswerk is geen abnormaal beroep”
De verwijzingen doorheen de serie zijn gebaseerd op zeven jaar durend onderzoek. Het was voor de makers namelijk heel belangrijk om kijkers op de juiste manier bewust te maken van de complexiteit van onderwerpen zoals prostitutie en mensenhandel. “Dit gebeurt niet alleen ver weg van ons, maar ook dichtbij ons, overal om ons heen. Daarom vragen we aan iedereen die naar de serie kijkt om online wat op te zoeken of rond te vragen over wat zij kunnen doen. Al is het belangrijkste wat we allemaal kunnen doen dat bewustzijn creëeren,” aldus Halina Reijn, actrice ‘Red Light’.
Al maakt Klaus graag de kanttekening dat zeker niet al het sekswerk onder dwang gebeurt: “Natuurlijk zijn er sekswerkers die hun werk vrijwillig verrichten. In ‘Red Light’ zie je een agent tijdens een ondervraging aan Sylvia vragen of ze niet verlangt naar een ‘normaal leven’. Dit is een morele beoordeling van sekswerk terwijl dit niet per se een abnormaal beroep is. Het klopt wél dat politiemensen dit soms zo bekijken, maar de meerderheid van de vrouwen wordt tegenwoordig niet langer moreel veroordeeld door hen.”
Elke vrijdag is er een nieuwe aflevering te bekijken van ‘Red Light’ op Streamz en Streamz+ en de reeks komt later uit bij VTM. Op de website van Payoke.be kan je actie ondernemen door te doneren of vrijwilligerswerk te doen.
Lees meer Marie Claire op: Hongarije verbiedt adoptie door holebi’s en transgenders, Een op de drie vrouwen mijdt openbaar vervoer uit angst voor ‘ongewenst gedrag’ en Waarom FKA Twigs’ aanklacht voor huiselijk geweld een groter maatschappelijk probleem blootlegt.