Het ultradiaan ritme: Wat is het?
©

Het ultradiaan ritme: Wat is het?

Door Melani Purnomo Widagdo
Leestijd: 1 min

Het ultradiaan ritme, een interne klok die getemd moet worden om de productiviteit te verhogen zonder burned out te raken.

/

Kun je geen middenweg vinden tussen een dag die uitgeput is door je productiviteit en een rustige dag waarop je niets van je to do-lijstje hebt geschrapt? Dat is waarschijnlijk omdat je niet functioneert volgens je ultradiaan ritme, waarvan de snel vooruitlopende klokken onze dagen perfect kunnen regelen, als ze gerespecteerd worden.

Lange tijd werd de perfecte ochtendroutine, meditatie, sport en het uiten van dankbaarheid verenigt, ingezet als een – soms schuldverhogend – wellness- en gezondheidsgebaar dat ons in staat zou stellen de dag goed te beginnen en onze productiviteit te verhogen.

We moeten echter toegeven dat opstaan bij zonsopgang om te profiteren van een paar uur respijt voor de drukte niet voor iedereen werkt – om zowel fysiologische als praktische redenen. En in tegenstelling tot wat je zou denken, is het geen kwestie van wilskracht, maar van de interne klok.

Circadiane ritme

Net zoals het circadiane ritme ons slaappatroon bepaalt naargelang onze behoeften, bepaalt het ultradiane ritme hoe we het best functioneren gedurende de dag. En door het te omarmen, kunnen we op ons productiefst zijn zonder op te branden. “Het is een biologisch ritme dat zich gedurende een etmaal herhaalt en daarom een kortere periode en hogere frequentie heeft dan een circadiaan ritme”, definieert Biology Online. “Onze ultradiane ritmes zijn belangrijk voor alle aspecten van onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid. Ze spelen ook een belangrijke rol in wat we onze ‘wilskracht’ noemen en in ons vermogen om beslissingen te nemen waarvan we denken dat ze in ons belang zijn”, voegt Bluezones eraan toe.

Lees ook: De 54321-methode: een snelle truc om angst- en paniekaanvallen te overwinnen

Je eigen ultradiaan ritme vinden om productiviteit en energie op het werk te verhogen

Het is een feit dat het menselijk lichaam niet is ontworpen om continu te draaien als een machine. En net als onze slaappatronen zijn onze ultradiane ritmes persoonlijk. Het gevaar van ‘onveranderlijke routines’ is dat ze de natuurlijke intelligentie van ons lichaam afremmen en daarmee de mogelijkheid om zijn ‘maximale efficiëntie’ te verkennen.

“Gedurende de dag wisselen we cycli van rust en activiteit, van vermoeidheid en hoge efficiëntie af: fases van actieve waakzaamheid waarin we zeer alert zijn, en fasen van passieve waakzaamheid waarin we veel minder alert, veel minder efficiënt zijn. Deze ritmes beïnvloeden de meeste van onze biologische functies: hartslag, ademhaling. Ze regelen onze lichaamstemperatuur en onze interne afscheidingen. Ze beïnvloeden onze fysieke en mentale prestaties, en we zijn ons terdege bewust van de zeer duidelijke dip in onze vermogens om 1 of 2 uur middags, terwijl we over het algemeen in topvorm zijn rond 17 uur”, illustreren onderzoekers Marie-Josèphe Challamel en Marie Thirion in een glossarium dat beschikbaar is op de website van de Universiteit van Lyon.

Marie Claire Stagiaire De artikels van >

Tags: Burn-out, Stress, Ultradiaan ritme.